Pienoismallit.net

Fiat CR.32 Freccia

"Nuoli"

Fiat CR.32 oli Italialainen kaksitaso hävittäjä, jota käytettiin Espanjan sisällissodassa ja toisessa maailmansodassa. Tämä vikkelä ja pieni Fiat oli kompakti, luotettava ja erittäin ketterä. CR.32:sta käytettiin paljon Pohjois- ja Itä-Afrikassa, Albaniassa ja Välimeren alueella. CR.32 palveli myös mm.Kiinan, Itävallan, Unkarin, Paraguayn ja Venezuelan ilmavoimissa. Konetta käytettiin paljon Espanjan sisällissodassa. Kone oli yksi parhaimmista kaksitaso hävittäjistä tuohon aikaan, mutta sitten sen syrjäyttivät yksitaso hävittäjät, jotka olivat ylivoimaisia CR.32:seen verrattuna.

Espanjan sisällissodassa CR.32:silla ammuttiin alas 60 (48 vahvistettua) Tupolev SB-2:sta, 242 Polikarpov I-15- ja 240 I-16 hävittäjää. CR.32:sien tappiot olivat vain 73 konetta.

Smerin sarja on todella halpa ja juuri se hinta houkutteli minut ostamaan tämän. No, kun avasin sitten laatikon, niin kauhistelin sarjan laatua. Valujälki oli karkeaa ja valupurseita oli kaikkialla. Jopa paketin pohjalle oli valmiiki irtoillut suurimpia valupurselastuja. Osien sopivuus vaihtelee paljon. Esim. rungon alasauma menee nätisti kiinni, kun taas yläpuolella tarvitaan kittiä enemmän.
Rungon puolikkaat tulivat paketissa irrallaan. Niiden detaljointi ulkopuolelta on uppo-, ja kohoviivaa, sekä uppo-, ja kohoniittejä. Rungonpuolikkaissa on myös kuoppia, jotka täytyy kitata umpeen.

Ohjaamo alue kannattaa rakentaa kokonaan itse. Sarjan penkki on surkea esitys, mutta voisi toimia aihiona oikean malliselle penkille. Sarjan mittaritaulu on myös hyvä aihio uudelle mittaritaululle. Sarjan figuurin voi unohtaa tyystin, tai ruveta suuriin skulptaamis puuhiin.

Sarja tarjoaa ohjaamoon vain penkin, mittaritaulun ja figuurin, jotka kaikki ovat surkeasti detaljoituja. Lattia ja seinät olisi syytä detaljoida ja rakentaa itse, sillä ohjaamoon näkee hyvin. Kiikaritähtäin ei ole aivan niin huono kuin muut osat, mutta sitäkin pitää detaljoida ja parannella paljon.
Tuulilasin paloja tulee sarjan mukana kaksi. Ohjeiden mukaan ne oitäisi taittaa kahdesta kohtaa, jotta osasta tulisi oikean muotoinen. Tuulilasiin täytyy itse tehdä raamit, sillä niitä ei ole ja ilman niitä ulkonäkö kärsisi paljon. En tiedä luokitellaanko sarjan tuulilasi vacuform osaksi, mutta korjatkaa jos olen väärässä.

Jotkut siipien tukitangoista ovat liian paksuja ja kaikissa niissä on paljon valupurseita. Monet siipiin tulevista pikkuosista ovat liian paksuja ja järeitä, joten hiomista ja parantelua riittää. Sarjan mukana tulee myös lisä konekiväärit CR.32 bis versiota varten. Ohjeiden mukaan lisä konekivääripodit tulevat alasiivelle noin vain, mutta oikeasti asento on väärä ja podit ovat väärän muotoiset. Korjailtavaa ja kittailua riittää tämänkin asian kanssa paljon.

Takilointi ohjeita sarjassa ei ole, joten piirrustuksista on paljon apua.

Siirtokuva vaihtoehdot ovat:
-CR.32, 155. Squadriglia, III. gruppo, 6. Stormo, "Divalo Rossi" Italia 1936
-CR.32 bis, Espanjan sisällissodassa taistelleen lentäjän Joaquin Garcia Moraton (40 ilmavoittoa) lentokoneen.

Mitat:
Siip.Kärk: 19 cm
Pituus: 14,9 cm

Kommentit

Heksa 6.11.2010 13:16 Vastaa lainauksella
Ei todellakaan laadulla pilattu sarja. Viimeistään figuurin takia jättäisin tuon "pienoismallin" takaisin kauppaan… Olen kerran koittanut rakentaa Smerin malleja, eikä niistä jäänyt oikein hyvää makua suuhun.