Pienoismallit.net

1/144 F-RSIN DC-7C B.O.A.C.

Injektiosarja Douglasin mäntämoottorikoneiden viimeisestä mohikaanista.

Ranskalaisen piensarja- ja tarvikeosafirman F-RSIN:in DC-7C lienee ainoa saatavilla oleva 1/144-mittakaavan injektiosarja Douglas Aircraft Companyn viimeisestä potkurikoneesta suihkukoneajan kynnyksellä. Periaatteessa DC-7 oli venytetty ja siiven tyvestä kärkiväliä kasvatettu painos DC-6:sta, samalla kun moottorit vaihtuivat Pratt & Whitneyn R2800:sta R3350:iin.

Muita vaihtoehtoja DC-7C:n rakentamiseksi löytyy Welsh Modelsin vacusarjasta ja Revellin injektiosarjasta, joka on kuitenkin 1/122-mittakaavassa ja väärällä nokalla 7C "Seven Seas" alatyyppiin.

Sarjan valujälki on pääosin käyttökelpoista, huomauttamista löytyy lähinnä muutamista hymykuopista ja osien hieman karkeasta ja aavistuksen epätasaisesta pintarakenteesta. Hymykuoppia ei löytynyt onneksi kovin montaa ja nekin ovat sellaisissa paikoissa joiden kittaamisesta ei tule suurempaa ongelmaa maalauksen pohjatöitä ajatellen. Valupurseita osista löytyy jonkin verran, mikä voi viitata myös hankaluuksiin sovitteiden kanssa jatkossa. Muovi on vaaleanharmaan-ruskeansekaista perusstyreeniä, jota on spruutattu suhteellisen paksusti eli osien vääntymistä ei tarvinne pelätä.

Osajako on pienvalmistajan sarjaksi aika kunnianhimoinen, pikkuosia on suhteellisen paljon ja esim. moottoripellit tulevat kahtena osana. Ensivaikutelma on vähän kuin Minicraftin sarjaa katsoisi, niin hyvässä kuin pahassakin. Kirkasosia ei ole lainkaan, mikä voi olla hankala puute joillekin rakentajille.

Detaljit ovat siistiä uppoviivaa, voisivat olla vähän kapeampaakin 1/144-mittakaavaan nähden mutta varsinaiseksi viaksi en näitä vielä lukisi. Bonuksena rahtiversioiden saranat ja luukut löytyvät pinnasta valmiina, joten samasta sarjasta saa helposti eri variaatioita ohjeiden mukaisten kittausten ja detaljien poiston myötä.

Mitoiltaan sarja on hyvää tasoa, pituus 23,6 cm ja kärkiväli (osia irrottamatta mitattu noin-mitta) 30 cm vastaavat oikean koneen mittoja 34,2m (23,75 skaalacm) ja 42m (29,16 skaalacm) riittävän hyvin ainakin meikäläisen kirjanpidossa. Sen mitä muodoista voi rakentamatta sanoa, niin sarja muistuttaa ylikokoista DC-6:sta joten edellytykset suhteellisen näköiselle mallille ovat olemassa.

Siirtokuva-arkki oli ostamassani versiossa B.O.A.C.:in matkustaja- ja rahtikoneelle, myös KLM ja Braniff ovat saatavana. Siirtokuvat ovat todennäköisesti F-DCAL:in valmistama silkkipainoarkki, painojälki on skarppia ja hyvän näköistä joten sen kanssa tuskin tulee ongelmia.

Rakennusohjeet ovat yksinkertaiset mutta riittävät, maalausohje ja eri versioiden detaljiohje ovat hyvää tasoa, eikä tällaista sarjaa ilman referensejä rakenneta muutenkaan.

Kokonaisuutena sarja on paremman näköinen kuin pelkäsin, mitään Revellin tasoa tältä ei voi vaatia mutta Minicraftin vanhempien sarjojen kanssa painitaan ihan tasavahvasti ja Airfixejä rakentaneet pärjäävät kyllä tämän sarjan kanssa. Sarjaa ei missään tapauksessa voi suositella aloittelijoille, mutta muutaman vanhan Minicraftin jälkeen tätä voi jo kokeilla. Vacu- ja resiinisarjoihin verrattuna injektiosarja on kuitenkin aina injektiosarja, ja hyvä siirtokuva-arkki parantaa hinta/hupisuhdetta huomattavasti. Mäntämoottorinostalgikkojen tarvitsee tuskin harkita sarjan hankkimista sen enempää, jos DC-7C on pakko saada niin kyllähän se tästä syntyy!

Valmistajan sivu aiheesta löytyy täältä:
www.f-rsin.com/pages/collection/DC-7C.html
Oman sarjani tilasin suoraan valmistajalta, maksutapana käytin PayPalia ja kokonaiskustannukset tälle yhdelle sarjalle lähimpään postiin toimitettuna oli 32 euroa.

Lisäys 27.11.09:

KUIVALAISEN malliuutisista poimittua:

FRESIN PLASTIC 1/144
Douglas DC-7C KLM 29,-

Eli ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan!

Kommentit

Juha K 30.10.2009 20:53 Vastaa lainauksella
F-RSIN goes plastic! Kunnon sarjaa seiskasta onkin jo odotettu.
Itse asiassa Atlantic Models myy tällaista, mutta kuusi taalaakin on tuosta pyydyksestä paljon.