Pienoismallit.net

Tamiyan kätevät sähkötyökalut mallarille

Miehiset paristosuristimet

Tamiya valmistaa kahta erilaista sähkötyökalua, joista on iloa mallarin varustearsenaalin osana. Sähköpora ja sähkökaiverrin ovat rakenteellisesti identtiset- erot ovat lähinnä kosmeettisia, lisäksi epäilen, että kaivertimen sähkömoottori on vääntävämpää mallia. Tämä selittäisi muutaman euron hintaeron työkalujen hinnoissa. Sähköporan mukana tulee kaksi eri karaa, joten siihen kun hankkii kaivertimen terät, niin sillä pääse työn alkuun, itselläni on nyt molemmat laitteet ja onhan se työmukavuutta lisäävä tekijä, kun terien vaihtamista ei tarvitse kokoajan tehdä. (lue - olen laiska)

Omat työkaluni ostin LuckyModelista ja ensijärkytys oli varsin suuri, kun posti toi kotiin kohtuullisen kokoisen laatikon. Järkytys kasvoi edelleen, kun avasin laatikon ja huomasin, että kyseessä on todellakin rakennussarja :-) Tässä kohtaa jää jo Ikeakin toiseksi. Kustannussäästöä tietenkin syntyy, kun kokoamisen voi ulkoistaa mallarille itselleen- oletusarvoisesti muovimallari varmaan osaa koota muovimallimaisen työkalunkin. Tavallaan fantastinen idea.

Rakennussarjan laatu on tyypillistä Tamiyaa. Ohjeet muistuttavat enemmän Tamiyan RC-puolen ohjeita, joten olo tuntuu kohtuullisen kotoisalta heti ensihetkestä alkaen. Kokoaminen sujuu suoraviivaisesti- suurimmat haasteet ovat muovisten hammaspyörien siivoaminen valurangan jätteestä, sitä kun on hammasrattaan rataspinnoilla kahdella eri puolella. Huolellisuus tässä palkitaan hiljaisemmalla käyntiäänellä ja tarkemmalla toiminnalla. Muutama akselin lukitussokka on haastava asentaa, mutta kunnolliset kärkipihdit, rauhallisuus sekä lohduttava tieto siitä, että varakappaleitakin löytyy, helpottavat asennusta. Pattereita ei paketista löydy, joten 2 kpl AA-paristoja pitää olla omasta takaa.

Sähköporan mukana tulee kaksi eri karaa, joihin ei kaikkein pienimpiä poranteria saa kiinni. Tamiya ei siis suoraan laatikosta korvaa käsiporaa kaikissa töissä. Ainoa tapa kiertää tämä rajoitus, on käyttää esim. ebaysta saatavia erikoisteriä, joissa poranterä on kiinni huomattavasti paksummassa kantaosassa. Näitä teriä voi käyttää isomman karan kanssa ilman ongelmia. Pikkuterien kestävyyskin tuntuu olevan parempi koneen kanssa kuin käsiporassa, luultavasti sen takia, että sähkötyökalun kanssa ei tarvitse käyttää yhtä paljon voimaa kuin käsiporalla.

Sähköporan ja kaivertimen kanssa tulee vain yksi terä, joka molemissa tapauksissa on sieltä järeämmästä päästä. Kaivertimen mukana tuleva terä näyttäisi sopivan erinomaisesti esim. norsun syöksyhampaiden paikkaamiseen. Onneksi teriä voi ostaa kohtuullisella hinnalla, samalla kun tilaa itse laitteen. Tamiyan teräsarjat on laadullisesti hyviä ja esim. kaivertimeen tarkoitetun teräsarjan mukana tulee 5 terää, jotka sopvat mitä moninaisempiin töihin.

Jos tarpeesi liittyvät satunnaiseen reikien poraamiseen (tai joudut välillä poraamaan suuren määrän reikiä) tai jos tarvitset satunnaista hionta- ja kaiverrusapua niin Tamiyan työkalut ovat juuri sinua varten. Itse olen lopettanut Dremelin käytön, koska se oli aivan liian järeä muovin kanssa työskentelyyn. Suosin käsityökaluja aina ja kaikkialla, koska ne tarjoavat paremman kontrollin ja minun nakkisormissani ne myöskin tekevät vähemmän tuhoa livetessään. Nämä sähkötyökalut ovat melkein kuin käsityökaluja, ne kuitenkin nopeuttavat ja helpottavat juuri niitä kaikkein puuduttavimpia hommia.

Kommentit

Kiitos esittelystä. Harvoja oikeasti hyödyllisiä rakennussarjoja. Eipä tuu toista vastaavaa mieleen. Skaba pystyyn, kuka loihtii upeimman maalauksen nuille kuorille ;)
Ei huono ajatus- joku viggenin sirpalekaavio voisi olla aika makea :)
VIGGEN

/marko
Olis kyllä supertyylikäs työkalu, ja vanhentaminen tapahtuis sitten luonnostaan käytönjäljiltä :)
Kannattaisi tuunata värkki oikeilla laakereilla, kestävyys ja käytettävyys paranisi kummasti.
Myydäänkö näitä missään liikkeessä suomessa?
No eipä ole silmiin osunut. Combat Models pitää valikoimissaan aika hyvin Tamiyan työkaluja. Ehkä heiltä voisi pyytää, että ottaisivat koneet valikoimiinsa?

/marko
Manu. E 12.9.2009 15:43 Vastaa lainauksella
Mikä ei estäisi myös laittamasta suurempijännitteistä moottoria ja/tai pistoketta ulkopuolista virtalähdettä varten. Kaiketi nuo muovilaakerit kestävät jonkin aikaa, voideltuina?