Pienoismallit.net

Kaappimallarin vetolaatikko

Nyt viihtyy komerossa pidempään

Komero, jonka muutin uudeksi mallailutilaksi on varustettu ainoastaan yhdellä ilmanvaihtoventtiilillä. Tämän takia en halunnut hankkia hormiin kytkettävää vetokaappia. Onneksi Modunilta löytyi pieni ja kompakti vetolaatikko, jossa on karkea esisuodatin sekä aktiivihiilisuodatin ja joka palauttaa ilman takaisin mallailutilaan jättäen ilmanvaihtohormin vapaaksi.

Moduni myy tätä Wertherin rakentamaa vetolaatikkoa kahtena eri versiona. 159,00 euroa maksava versio sisältää itse laitteen. Kymmenellä lisäeurolla saa mukaan peltiset sivuseinät sekä läpinäkyvästä plexistä tehdyn yläosan. Nämä ovat mielestäni tuon lisäsatsauksen arvoiset- ne osaltaan rajoittavat maalipölyn kulkeutumista muualle mallailutilaan.

Samalla kun tilasin itse laitteen tilasin myös varasuodattimet- karkea suodatin 16,95€ kpl ja aktiivihiilisuodatin 12,95€ kpl. Vaihtaminen näyttää kohtuullisen yksinkertaiselta ja suoraviivaiselta. Käyttöiästä ei vielä pysty sanomaan mitään.

Vetolaatikko on varustettu 17W tuulettimella joka aikaansaa selkeän vedon, jonka havaitsee noin 10-15cm päässä vetolaatikosta. Tuuletin on melkoisen äänetön, muttei niin äänetön etteikö sitä mielellään sulje maalailusessioiden välissä. Tuulettimen näkee hyvin laitteen takaosasta. Laite poistaa ilman suoraan taakseen. Laitteen koko on L=400mm, S=100mm ja K=200mm. Laitetta on helppo siirtää.

Virtalähde on laitteen sisällä ja siihen kuuluu virtajohto, jonka pistoke käy sellaisenaan Suomen pistoikkeisiin. Virtajohto on samanlainen, kuin mitä esim. tietokoneissa käytetään, eli johtoa vaihtamalla saa aina sopivan pistokkeen missä maassa tahansa. Virtakytkin on iso, punainen, valolla varustettu keinuvipu laitteen päällä. Laite antaa itsestään kuvan laadukkaana ja mekaanisesti kestävänä konstruktiona. Aika kertoo sitten, onko kuva yhtenäinen todellisuuden kanssa.

Kokeilin laitteen tehoa ensin yksin Zero-paintsin pohjamaalin kanssa. Kyseessä on tinnerillä ohennettava maali, jonka käry on erinomaisen voimakas. Suurella paineella pitkään maalatessa vetolaatikko ei jaksa poistaa kaikkea maalipölyä. Myös aktiivihiilisuodatin joutuu koville ja tilaan jää selkeä maalin ja liuottimen haju, jonka poistumiseen menee kohtuullinen tovi. Kun muuttaa maalaustekniikkaa siten, että maalaa hyvin lyhyissä pätkissä niin vetolaatikko pysyy mukana. Karkeasuodatin nappaa kaiken maalipölyn, mutta aktiivihiilisuodatin on edelleen ongelmissa liuottimien hajun kanssa. Akryyleillä hajuongelmaa ei synny.

Hajuhaitan sain lopulta pois, kun hankin Tarjoustalosta 99 eurolla ilmanpuhdistimen. Lisäetuna tuosta tuli se, että tila pysyy nyt kohtuullisen pölyttömänä, joka on maalatessa aina selkeä etu. Ilmanpuhdistimen aktiivihiilisuodatin jaksaa poistaa loput liuottimien käryt, joten perhesopu säilyy.

KÄYTTÖKOKEMUKSIA 19.11.2009

Karkean suodattimen voi pestä näppärästi astianpesuaineen ja veden avulla. Kuivaus ja homma pelittää. Tähän mennessä en ole vielä joutunut vaihtamaan yhtään suodatinta.

Kommentit

Loistava laite, ja vaimokin juuri antoi pikahyvksynnän hankinnalle. Kiitti arvostelusta.

T. toinen kaappimallari
Kantri 8.8.2009 18:28 Vastaa lainauksella
Meillä kotona ilmanpuhdistin, kerran ilmeisesti aktiivihiilisuodatin oli loppu/laukes,olohuone tummanpölyn peitossa.
Oli kyllä helppo pyyhkiä pois(siis ei levinnyt),mutta kun sitä oli jokapuolella.
Ei oo vaimo enään halunnut aktiivihiilisuodatinta enkä kyllä minäkään sotkun takia.
En tiedä oliko käsitelty väärin,mutta ei niin pitäisi käydä. Tosin tuota ennen oli muutama toiminut ihan ok.
(Ma kappale?)
Kiitos hyvä artikkeli,itsellä joku saman tapanen haussa,tai pitää yrittää tehdä itse.
Tätä arvostelua jo odottelinkin, kiitos siitä. :) Oikein hyvältähän tuo vaikuttaa, joten taitaa lähteä pian tilaus Modunin suuntaan.
Kiva huomata että kirjoitukselle oli sosiaalinen tilaus :) Ja ihan kohta menen taas koppiini suihkauttelemaan n:ttä vihreän sävyä B-4 Haupitsin niskaan

/marko
Jaaha, näinköhän sitä voisi noilla laitteilla siirtää maalaamoa 2,5km itää kohti? Täytyypä kutsua tuo vaimo tutustumaan härveleihin.
kovasti näyttää liesituulettimelta… täytyy yrittää rakentaa. kiitos vinkistä!