Pienoismallit.net

SB 2M-100A Soviet Bomber

SB tai Tupolev ANT-40 oli Tupolevin Neuvostoliitossa vuosien 1934–1941 välillä valmistama kaksimoottorinen keskiraskas pommikone. Sitä käytettiin esimmäisen kerran Espanjan sisällissodassa ja se oli yksi vertailuryhmänsä parhaista pommikoneista 1930-luvun puolivälissä.

Sarja
No, en ole ennemmin koskaan koonnut ICM:män sarjoja, mutta tämä sarja ei laadullaan minua hurmannut. Valupurseita oli paljon. Rungon osissa purseita on todella paljon, kuten muissa isoissa osissa. Ejektorin jälkiäkin löytyy. Rungon palojen yhteen sovituksessa tulee myös ongelmaa. Perän ja keskirungon liitoskohtaan jää rakoja. Nämä tulee korjata kitillä.

Pommeja tähän koneeseen tulee melko paljon. Sisälle pommi kuiluun ja pari koneen siiven alapuolelle. Pommi kuilun detaljointi on aika vähäinen. Seinämät ovat aivan sileät, mutta pommit ja niiden telineet peittävät tasaisuutta.

Kun olen ennemmin koonnut Revellin malleja ja tottunut niiden melko kirkkaisiin kirkasosiin, joten nämä olivat pettymys. Tämän sarjan lasi osat ovat sameita, mutta Johonsonin vaha auttanee asiaan.
Kuomut saa liimattua auki- tai kiinni-asentoon.

Laskutelineiksi voi valita joko sukset tai pyörät. Sarjassa on siirtokuvat neljälle eri koneelle, joista vain yhdessä on sukset. Suksiin pitää vielä asentaa pätkä lankaa, mutta sitä ei löydy paketista, joten se täytyy ottaa omasta takaa. Suksien ja pyörien telineet näyttävät melko heikoilta. Ne ovat todella ohutta ja pehmeää muovia ja niitä liimatessa kannattaa käyttää esim. pikaliimaa. Kun avasin paketin, niin huomasin monen laskutelineisiin kuuluvan osan olevan poikki.

Sitten sisätiloihin. Ensimmäisenä pitää mainita se, että mittari taulu on tyhjä. Siihen ei ole valettu mitään kuviota, eikä siihen ole minkäänlaisia siirtokuvia. Penkissä ei ole vöitä, mutta hyvä puoli on se, että toppaukset on valettu näkyviin. Mutta muuten ohjaamo näyttäisi aivan hyvältä. Nokan etuosan sisäpuolen seinämien detaljointi on parempi, kuin ohjaamon seinämissä.

Paketissa on siirtokuvat neljälle eri koneelle ja ne kaikki ovat venäläisiä. Paketti sisältää siirtokuvat kahdelle koneelle, jotka olivat mukana talvisodassa.

Ohjeet olivat hauskan näköiset. Ne piti avata puolesta välistä ja sitten vasemmalle päin oli rakennus ohje ja oikealle päin maalauskaaviot. Mutta eihän tuo mikään huono juttu ole - saa tutustua vähän eri laisiinkin ohjeisiin.

Sarjaa suosittelen kaikille joilla on jo hieman kokemusta kittailusta ja hiomisesta. Sarjasta saa todella hienon mallin, jos viitsii detaljoida mallia oikein urakalla.
Sarjasta saa myös suomi-koneen, mutta siirtokuvat täytyy hankkia erikseen. Suomen ilmavoimilla oli vain yksi SB-2 M-100 A ja sen tunnus oli VP-8.
Mitat:
-Siipienkärkiväli: 28,2 cm
-Pituus: 17 cm

Kommentit

Melko ankara arvostelu, mielestäni tämä ei ole ollenkaan hullumpi malli ICM:ltä, mihinkään Hasegawaan tai Tamiyaan on tietysti turha verrata. Mallissa on kuitenkin mallinnettu esim. kaikki niittaukset koneen pinnassa ja renkaissa on kokomerkinnät kyljessä, harvemmin näkee sellaista detaljointia 1:72 -lekoissa. Valupurseita oli mielestäni aika vähän, ejektorin jäljet on koholla niin, että ne voi hioa pois. Lasiosissa on hieman rantuja, mutta Johnsoniin dippaus auttanee asiaan. Pommikuilusta puuttuvat rungon yläosan runkorakenteen jäykisteet, mutta muuten se on mittakaavaan nähden hienosti mallinnettu.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Melko ankara arvostelu, mielestäni tämä ei ole ollenkaan hullumpi malli ICM:ltä
Tämä on kaiken lisäksi ylivoimaisesti paras malli aiheesta ja hakkaa Frogin ja MPM:n mallit mennen tullen.
Jani S 16.8.2009 20:05 Vastaa lainauksella
Nuo (pyöräversion) laskutelineet ei tosiaan kestä juuri mitään. Onnistuin katkaisemaan molemmat. Korvasin ne jälkikäteen sitten metallilangalla ja nyt on kestänyt mallin varovaisen siirtämisen paikasta toiseen. Muuten tykkäsin mallista vaikka eihän tämä rakennettavuudelta ihan huippumallien luokkaa olekaan.
Lasiosat näyttää kyllä sameilta, mutta eiköhän niitä saane Johnsonilla paremmiksi. Uskoisin tuon olevan suht. helppo kasattava. Ei tuossa ole ainakaan ikäviä vacu osia kuten kasaamassani MPM;n versiossa. Valupurseethan lähtee hiomalla:) Teetkö Neuvostoliiton vai Suomen tunnuksiin?
Lainaus:
Teetkö Neuvostoliiton vai Suomen tunnuksiin?
Empä vielä tiedä.