Pienoismallit.net

USMC LAV-25 "Piranha"

1980-luvulla USMC alkoi kaivata kevyttä pannsaroitua ajoneuvoa, joka tekisi divisioonien liikkumiskyvyn paremmaksi. Vastaus siihen oli LAV-25. (LAV tulee sanoista the light armored vehicle.)
LAV-25 otettiin käyttöön 1983 ja se syrjäytti monet aikaisemmin käytössä olleet kevyet panssari- ja sotilaiden kuljetusajoneuvot.
Aseistuksena siinä on 25mm konetykki ja kaksi 7,62mm konekivääriä. Miehistöön kuluu ajaja, ampuja ja komentaja, sekä takaosaan kuusi sotilasta. Huippunopeus maalla on jopa 100 Km/h ja vedessä 10 Km/h.
LAV-25:sta on tehty monta eri versiota, esim. IT-, komento-, hinaus-, tarvikkeiden kuljetus- ja 81mm heittimellä varustettu ajoneuvo.
LAV-25 tulee pysymään USMC:n käytössä vuoteen 2024.

Sarja

Pakettiin kuuluu pieni verkko arkki ja läpinäkyviä osia, sekä yhdeksän valurankaa. Mallin yhdeksästä valu rangasta kolme kuuluu itse malliin ja loput tulevat figuureihin. Valu jälki on todella hyvää, mutta melkein joka osassa oli pientä valu saumaa nähtävissä. Mutta se ei paljoa haittaa. Ejektorin jälkiä on todella vähän. Pienetkin osat mm. luukkujen kahvat ovat todella tarkasti valettuja.

Koneen rakentaminen alkaa heti isojen runkopalojen yhteen lyömisellä, jonka jölkeen rakennetaan pohja, johon tulee pyörästön osat. Sitten aletaan kasaamaan koneen rungon yläosaa ja viimmeisenä kiinnitetään tykkitorni.

Koneen rungossa olevat työkalut leka, lapio ja kirves ovat irrallaan ja ne liimataan kiinni kuin muutkin osat. Ne ovat myös silloin helppo maalata. Esim. Revellin Leopard 2 A4:sessa työkalut olivat valettu kiinnirunkoon ja ne olivat vaikea maalata. Ovet saisi auki, mutta sisä tiloihin ei ole penkkejä tai muuta vastaavaa sisustustaa, joten luukut kannattaa pitää kiinni, jottei tarvitsisi katsella tyhjää sisustaa.

Figuurit

Mallin kansissa lukee, että mukana tulee neljä figuuria, mutta kansikuvasssa näkyy vain kolme. Kukaan kansikuvan figuista ei tule paketin mukana. Mukaan tulee figut, joita Trumpter myy myös erillisessä sarjassa.
Kun olin tilaamassa tätä ja Academyn AH-64:sta, meinasin tilata tuon figuurisarjan ,mutta onneksi en tehnyt niin. Figuista jotka tulevat sarjan mukana, on myös pieni kuva laatikon sivulla.

Figuurien aseetkin ovat tarkkaa työtä, paitsi, että kranaatinheittimen piippu on umpinainainen. Liipaisimetkin on valettu, eikä niissä ole valupurseita. Ainoa moite aseiden suhteen tulee kk:n lippaasta, joka kärsii ulkonäön suhteen, jos ei itse tee panosvyötä lippaasta aseeseen. Koesovituksilla näin, että figujen ruumiinosien väliin jäi joissain kohtaa melko suuriakin rakoja. Viilailua, kittiä ja santapaperia, niin hyvä tulee. :)

Sarjassa on Trumpeterin tapaan erillinen maalauskaavio ja siirtokuvat kahdelle eri ajoneuvolle. (USMC ja UN)
Tämä sarja maksoi Modunissa 16,50 euroa, joten se saattaa olla kotimaassa hieman kalliimpi.

Trumpeter myy myös sarjoja LAV-25:n eri versioista mittakaavassa 1:35. Nämä kaikki kokoamalla saisi hyllyyn komean kokoelman LAV-25:sista.

Mitat: 18,6 x 7,3 x 7,9 cm

Kommentit

Itse asiassa oiken mainio laatikkoarvostelu. Tästä sai hyvän kuvan millaisen rakennussarjan laatikko pitää sisällään.