Pienoismallit.net

Passat

Iso muovisarja 4-mastoparkista.

Rakennuskipinän iskettyä vuosien jälkeen uudelleen, hain Tietonikkarista pienen Revellin Victoryn ja samalla tulin ostaneeksi tämän suuren mallin ikäänkuin pää-projektiksi. Laatikon avattuani huomasin kuitenkin, että tämä malli ei todellakaan sovellu aloittelevalle laivanrakentajalle. Itse laatikko on jo 90 x 50 cm, ja laivan runkopalan pituus on 70 cm ja osia on hervottomasti, laatikon mukaan 732 kappaletta. Tämä malli on ilmeisesti aika vanhaa Hellerin tuotantoa, vuosilukua en ole löytänyt mistään, mutta laatikko sekä ohjekirja huokuu 60-luvun "taikaa".
Suurin kynnys itselleni tämän aloittamisessa on nimenomaan tuo ohjekirja, joka on kuviensa osalta selkeä, mutta osaluetteloita ja maalausohjeita myöten ranskankielinen. Ankaran nettiselauksen kautta löytyy jonkun verran referenssiä. Parhaimpana mainittakoon aluksen omat kotisivut, jotka löysin Travemunden kaupungin sivujen kautta.
Osat ovat pääsääntöisesti hyviä, sisältävät paljon yksityiskohtia ja osia on paljon. Miinusta tulee tosin lukuisista ejektorin jäljistä. Niissä on jonkun verran hiomista/kittaamista luvassa.
Maininnan arvoinen asia on myös se, että malli sisältää kaikki takilan plokit. Takilaa varten on kaksi vaaleata lankarullaa.
Mallissa on näin pintapuolisen tutustumisen tiimoilta ainakin yksi virhe oikeaan alukseen verrattuna. Ankkuriaukot rungossa on toteutettu väärin, joten sen kanssa on jonkun verran hommaa, jos haluaa rakentaa mallista tarkemmin esikuvansa kaltaisen. Osien yhteensopivuudesta ei ole tietoa, puristin rungon kokeeksi yhteen, ja siinä ei ainakaan ollut ongelmia, runko on suora ja hyvin yhteensopiva puolikkaittensa osalta. Kansilaudat on erotettu urilla ja J.Pokki antoi aikoinaan linkin saitille, jolta löytyy hyviä niksejä, joilla saa kannesta todella hienon ja puumaisen.
Rakennusvaihe kertoo sitten lisää.
Rakennan tällä hetkellä "harjoituskappaleena" samaa alusta Revellin pakkaamana mittakaavassa 1:250. Tästä toivon saavani sen verran tietoa ja kokemusta aluksesta, että rohkeus riittää tämän isomman mallin aloittamiseen. Siirtokuva-arkki on puutteellinen, jos vertaa esim. tuohon Revellin sarjaan.
Suosittelen mallia kaikille purjelaivoja enemmän rakentaneille, jotka haluavat kirjahyllyyn suuren ja komean purjelaivan, ja ovat valmiita puurtamaan sen eteen. :)
Itseni kaltaiselle, aloittelevalle harrastajalle malli on melkolailla lannistava haaste.
Hinta on aika kova, tarjouksessakin maksoi 89 eur. Mutta aion kyllä tehdä valmiista mallista hintansa väärtin. :)

Kommentit

Tuossa sitä saattaa vierähtää ilta jos toinenkin.Hyvin tehtynä erittäin vaikuttava ilmestys.Ja mitä katsoin aiempia laivojasi,niin hienohan tästäkin syntyy.Tsemppiä rakennukseen.
Kiitos kiitos. Kovasti on tuossa "Iisakin kirkossa" naplaamista.
Onneksi me suomalaiset,sattuneesta syystä,olemme onnellisessa asemassa nelimastoparkki-referenssien suhteen.Kirjoja on mukavasti ja Pommern pötköttää Maarianhaminassa.
Rane 1.6.2009 15:02 Vastaa lainauksella
Hellerillähän on samassa mittakaavassa malli myös Pamirista. Jos Pamirissa olis tuon malliset ankkuriaukot niin siinä tapauksessa Heller on saattanut tehdä rungon Pamirin muoteilla?
Taidatpa Rane olla oikeassa. Katselin tuossa hiukan googlen kuvatarjontaa Pamirista, ja kaikissa rakennetuissa malleissa näytti olevan nuo aukot vierekkäin, kuten tässä Passatin sarjassa. Oikeassa Passatissa nuo reiät ovat hiukan alekkain. Ja kuriositeettina vielä, Pamirin kansimökit näyttivät erehdyttävästi samoilta, jotka rakensin vasta Revellin 1:250 Passatin kannelle. :) Rakennusvaiheessa jo päivittelin, että onpa taas Revellin sarjassa kummia poikkeavuuksia. Keskikannen mökki on aivan jotain muuta, kuin Passatin oma. Tässä taas oppii uutta asiaa ristiinnu*****sesta sarjojen välillä. :)
Tarkistin tuossa vielä tämän Hellerin sarjan, ja vaikuttaisi olevan ihan Passatin omat mökkirakenteet. Pitää tehdä tämä sarja huolella referenssejä tuijotellen. Löytyy sitten nuo mahdolliset "tuotantokompromissit" paremmin.