Pienoismallit.net

Zvezda B767-300

Silmäys uunituoreeseen sarjaan

Taustaa

Boeing 767 -lentokoneesta on ollut saatavana kaksi vaihtoehtoa viimeisen, lähes kahdenkymmenen vuoden aikana: Hasegawalla on ollut tarjolla 1/200-mittakaavainen, yli kaksikymmentä vuotta vanha sarja ja Revellillä 1/144-mittakaavainen sarja, joka on ollut markkinoilla 17 vuotta.

Noin vuosi sitten Zvezda ilmoitti julkaisevansa sarjan Boeing 767 -matkustajakoneesta mittakaavassa 1/144. Alan piireissä oltiin innostuneita mutta myös samalla hieman hämmentyneitä, sillä olihan Revellillä ollut markkinoilla omansa, jota pidettiin -joistakin virheistä huolimatta- erinomaisena. Mitä uutta ja parempaa Zvezdalla olisi tarjottavanaan? Epäiltiin jopa sitä, että Zvezda tulisi olemaan Revelliä Zvezdan pakkaamana.

Sarja

Rakennussarja toimitetaan pahvisessa laatikossa, jossa on kansi- ja pohjaosa tuttuun Zvezda-tyyliin. Laatikon sisältä löytyvät keskiharmaaseen ja läpinäkyvään muoviin valetut osat, ohjeet ja siirtokuva-arkki. Matkustamo- ja ohjaamoikkunoita lukuunottamatta osia ei ole pakattu suojamuoviin. Sarjasta löytyvät runko- ja siipipuolikkaiden lisäksi yksi suurempi valuranka pienemmille osille, sekä läpinäkyvät valurangat ikkunoille ja alustalle.

Siirtokuva-arkissa on vaihtoehdot Aeroflotille ja Boengin tehdasmaalaukselle.

Lyhyen testikasauksen aikana tehtyjä huomioita:

Plussaa:
- nokan muoto on Revelliä (joka on liian pitkä) parempi
- päälaskutelineet ovat oikeaoppisesti takakenossa
- moottorit kuvaavat GE:n CF8:ja ja ovat Revellin moottoreita paremmat. Vetokulma vaikuttaa oikealta
- Siiven etureunan muoto on moottorin ja rungon väliseltä alueelta riittävän terävä (Revellissä tylpähkö).

Miinusta:
- uppoviivoitus turhan heikkoa; ongelmaksi saattaa muodostua uppoviivoituksen täyttyminen maalista, etenkin valkoisella maalattaessa. Uppoviivoitus ohjainpinnoissa saisi olla muuta viivoitusta voimakkaampaa
- siirtokuvien laatu on juuri ja juuri siedettävää. Kalvot ovat hieman kellastuneet
- rungonpuolikkaissa vääristymiä. Kyseessä lienee poikkeustapaus.
- Muovi on pehmeää ja pinta karheaa. Revellin sarjassa parempi pinnanlaatu.
- siirtokuva-arkissa oleva optio Boeingin tehdasmaalaukselle on lähinnä vitsi; arkissa tulee Boeing-logon lisäksi valkoinen runkoraita. Kaikkein haastavimman osan, monimutkaisen maalauskaavion, joutuu tekemään itse!

Summa summarum: vaikka huonoja puolia tuli listattua hyviä enemmän, asetan Zvezdan sarjan muodoiltaan ja yleisvaikutelman perusteella Revellin edelle. Uppoviivoitus ja pinnanlaatu ovat asioita, jotka näkyvät vasta läheltä katsottaessa. Pienoismallissa tärkein ominaisuus on yleisvaikutelma. Tässä asiassa Zvezda on onnistunut erinomaisesti!

Linkkejä suurempiin kuviin:
Rungonpuolikkaat
Siivet
Päävalurangan vasen puoli
Päävalurangan oikea puoli
Ohjaamo- ja matkustamoikkunat
Laatikon kansi
Ohje, s.1
Ohje, s.2
Ohje, s.3
Ohje, s.4

Kouluarvosana: 9- (ei sis. siirtokuva-arvostelua)

Kommentit

Hmm, itellä on tuo revellin -67 joten tämän voisi hankkia jos törmää. Joku saisi tehdä kyllä Roman Abramovichin (menikö oikein? ;D ) P4-MESin dekaalit. Se on vaan nätti kone!
Juha K 9.5.2009 22:20 Vastaa lainauksella
Vääntyneet rungon puolikkaat eivät taida olla poikkeustapaus. Omassa sarjassani ne ovat myös EU-direktiivin täyttävät banaanit. En ole irroittanut niitä vielä valurangoista, saa nähdä miten kierot ne oikeasti on.
Aika vääntyneet ovat; pidin rungonpuolikkaita päistään yhdessä ja yläsaumaan syntyi keskelle ~10 mm rako. Onneksi muovi on pehmeää. Yläsauman voi vahvistaa epoksiliimalla valuttamalla sitä rungon sisäpuolelle siipien kohdalle tehdyn aukon kautta. Aukko menee peittoon siipiä asennettaessa.
wade 11.5.2009 18:24 Vastaa lainauksella
Oikein informatiivinen esittely, olisi tämä mennyt hankintaan muutenkin mutta nytpä tietää taas paremmin mitä on odotettavissa.

Kellastunut siirtokuvakalvo taitaa myös olla aika vakio Zvezdan tuotteissa, mutta usein arkilla pahan näköinen siirtokuva on mallin pinnassa yllättäen ihan käyttökelpoinen. Toivottavasti niin käy tämänkin sarjan kanssa, tuo Aeroflotin nykyinen kaavio kun on oikean koneen pinnassakin melkoisen näyttävä.

Kiitokset arvostelusta!