Pienoismallit.net

Etch Mate 3C-etsitaivutin

Syövyteosat eli etsiosat ovat viime vuosien aikana kasvattaneet räjähdysmäisesti suosiotaan. Tarjonta lisääntyy jatkuvasti ja monelle mallisarjalle on ilmestynyt jopa useampiakin sekä vaihtoehtoisia että toisiaan täydentäviä syövytesarjoja. Siinä missä pienemmät nippelit, kuten kahvat jne. on edelleen helpointa taivutella käsin tai esim. pienillä pihdeillä, ovat uudemmat innovaatiot kuten varustelaatikot tai lokasuojat hieman haastavampi homma. Siistin ja suoran taivutuksen tekeminen nimittäin edellyttää useimmiten tukemista ja taivutusta samanaikaisesti koko taivutettavan kulman pituudelta. Erilaisia ruuvipenkkivirityksiä yms. on kehitelty ja ne toimivatkin kelvollisesti yksinkertaisemmissa osissa. Kun työn alle tuleekin vaikkapa laatikkomainen osa, saattaa monelle mallarille tulla mieleen jonkin hommaa helpottavan keinon löytäminen.

Onneksi apuun tulee aina niin kekseliäs pienoismallitarviketeollisuus jonka aikaansaannoksia nämä erilaiset etsitaivuttimet ovat. Aivan uusi keksintö tämä ei enää ole, vaan tuotteita myydään eri merkkisinä ja hieman erilaisina monenkin valmistajan toimesta. Etch Maten lisäksi ainakin Hold'n'Fold, Flip-R, Mr Fold it, Kalama ovat tuotemerkkejä jotka tulevat mieleen, eikä lista siihen lopu. Tällä kertaa testissä on kuitenkin uudistettu Mission Modelsin Etch Mate 3C joka on perinteisen alumiinin/metallien sijaan valmistettu komposiittimuovista. Toimintaperiaate selviää parhaiten tuotteen esittelyvideosta

Työskentelytilaa taivuttimessa on 16,5 cm x 8,9 cm joka riittää jo melko useantyyppisen osan taivutteluun.
Rakenne on jämäkkä ja taivutin on erittäin kevyt. Paikallaan pysymistä auttaa kulmien alle liimatut kumitassut. Osien puristukseen käytettäviä kynsiä on kuusi erilaista sekä kynsiosan 180 astetta kääntämällä käyttöön tuleva koko työkalun levyinen suora pinta. Itse taivuttimesta en ole keksinyt pahaa sanottavaa, mutta taivuttamiseen käytettävät "terät" ovat hieman heppoisempi ratkaisu. Muoviset läpykät ottavat siipeensä aika helposti kun niitä tunkee vähänkin jämäkämmän metalliosan alle. Etsiosien terävät kulmat raastavat muovisuikaleita muoviteristä siihen malliin, että kovin pitkäikäisiksi ei näitä uskalla veikata. Varaosia saa tietysti valmistajalta, mutta itse olen haalinut erilaisia ohuita metallilevyjä joita käytän mieluummin taivutusterinä. Kilpailevissa tuotteissa terinä toimitetaan usein ns. ikkunakaapimen teriä jotka toisaalta saattavat katketa jämäkämpien osien taivuttamisessa. Materiaalivahvuudeltaan heikompien osien taivuttamisessa sekä muoviterät että kaapimen terät toimivat kiitettävästi.

Olen ollut tyytyväinen hankintaan, joskin tavalliset pihdit ovat useammin käytössä jos vain taivutettava osa niiden käytön sallii. Monimutkaisemmat projektit sujuvat tällä kuitenkin huomattavasti helpommin ja esimerkiksi todella helposti piloille taipuvien heiveröisten messinkiosien vääntely muuttuu huomattavasti vaivattomammaksi tämän myötä. Oman Etch Mateni tilasin suoraan Mission Modelsilta USA:sta ja yrityksen toiminta oli moitteetonta.

Kommentit

Itselläni on Hold'n'Fold ja aika samantyyppistä käyttö on. Pääasiassa taivuttelen osat lattapihdeillä mutta tällä tulee taiteltua pidemmät ja monimutkaisemmat osat. Ja voihan tuota käyttää muutenkin "ruuvipenkkinä".
Investointina voisi ajatella että maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Nuo muoviset "terät" eivät vaikuta tosiaan kovin käytännöllisiltä. Mitenkäs tuo kovamuovi, antaako se periksi vai puristuuko tasaisesti pitkän osan päälle?
J Pokki 12.3.2009 09:25 Vastaa lainauksella
Tuo puristimen muovi on tosiaankin erilaista kun noiden terien ns. ämpärimuovi ja puristimen uskon kestävän käyttöä oikein hyvin. Vaikka käsivoimilla tuon muovin saakin taipumaan, en ole huomannut mitään negatiivista vaikutusta osia puristettaessa. Varsinkin kun kierrän aina kaikki kolme ruuvia tiukasti kiinni ennen taivuttamista.
Olen hankkinut englantilaisen Metal Smithin "Sheet Metal Folderin" etsiosien taivuttamiseen. Erittäin tarkka työkalu, jolla osan saa tiukkaankin puristukseen ja sillä voi taivuutta pitkiäkin listoja (esimerkiksi H0-telivaunujen fascia-listat tai vaikka aluskehyspalkin laipan). Idea on täysin sama kuin suurikokoisempien konepajatyökalujen, mutta tämä tarkoitettu pienoismallipuuhiin. Etsiosien taivuttamiseen on myös olemassa pihtejä, joiden leukojen leveys saattaa olla luokkaa 80 mm. Muistaakseni saksalainen Fohrman kauppaa niitä.

www.metalsmith.co.uk/metal-forming_tools.htm
J Pokki 12.3.2009 11:02 Vastaa lainauksella
Tuo Petrin linkittämä laite vaikuttaa hyvältä, hintakaan ei ole mikään huimaava. Tuolla ei ilmeisesti kuitenkaan voi esim. laatikkoa taitella?

EDIT: Muitakin mielenkiintoisia vehkeitä näytti olleen kaupan, mm. Mini-Guillotine…
Laatikon taivuttelu ei onnistu ellei sitten työstä lovettua terää, kuten Etch Matessa - terä on siis suora. Voimaa tuossa laitteessa sen sijaan on sen verran paljon, että sillä voi myös taivuttaa peltiä ilman taittouria. Hankin taannoin myös tuon Rivet Embossing Toolin eli niittaustyökalun. Sillä voi painaa niittijäljitelmiä peltiin ja muoviin. Tuon kun yhdistää X-Y-pöytään, niin syöttöruuvien avulla saa monenmoista niittiriviä aikaiseksi. North West Short Linella on vastaavanlainen vehje "Riveter"-nimellä. Yhdellä tutulla harrastajalla on myös Geared Rolling Bars, jolla syövyttämällä tehtyjä höyryvetureiden kattiloita voi pyöräyttää suorasta pellistä - tai vaikka säliövaunun säiliöitä - tai sitten muuta manklaamista vaativaa hommaa.