Pienoismallit.net

Ambroid ProWeld

Jatkamme kesällä keskenjäänyttä liima-arvostelusarjaa. Tällä kertaa vuorossa amerikkalaisen Ambroidin valmistama ProWeld-nesteliima. Liima on saanut vuosien varrella jonkinlaisen kulttimaineen varsinkin kotimaassaan ja myös muutamia jäljittelijöitä rinnalleen.

Tuote on pakattu korkeaan 60:n millilitran lasipulloon joka vaikuttaa melko helpolta kaatumaan. Pullossa on korkkiin istutettu sivellin liiman levittämistä varten. Jälleen kerran kyseessä on varsinainen luuta, jolla saa turhan helposti liikaa liimaa levitettyä ja tuhlattua. Suosittelen vaihtamaan siveltimen pienempään heti alussa.

Liima on erittäin juoksevaa ja toiminta perustuu tässäkin kapillaari-ilmiöön. Eli liimattavat osat kiinni toisiinsa ja liimaa saumaan. Sauma imaisee liiman niin pitkälle kuin mahdollista ja kovettuu n. 10:n sekunnin kuluessa. Tämän jälkeen sauma on todella pitävä, eikä joustoa ole. Liiman sanotaan liimaavan tavallisen styreenin lisäksi mm. butyraattia, ABS-muovia ja akryylimuoveja ("pleksiä"), joten kyse on todella monikäyttöisestä aineesta.

Tuoksu ei ole kovinkaan voimakas eikä leviä laajalle. Läheltä nuuhkittuna aromi tuo mieleen *kröhöm* vanhan viinan ja valkosipulin miehekkään yhdistelmän.

Tätä on tullut nyt jo muutama purkki käytettyä (ei, en ole vielä kaatanut yhtään) ja olen siirtynyt liimauksissani Tamiyan Extra Thin Cementistä tähän. Käytän liimaustekniikkana seuraavanlaista: Mikäli osia ei saa muuten pidettyä yhdessä sormin tai muilla konsteilla, liimaan ne "valeeseen" parilla tipalla tavallista Tamiya Cementiä. Tämä antaa hetken aikaa asetella osat kunnolla toisiaan vasten. Tämän jälkeen sauma käsitellään ProWeldilla lopulliseen lujuuteensa. Helppoa, nopeaa ja siistiä. Liima haihtuu pinnoilta salamannopeasti, joten vahingossa sudittu runsaskaan määrä ei ole vahingoksi.

Suomesta Ambroid ProWeldia saa Helsingin Risteysasemalta / Mallikaupasta ja hinta on ulkomuistista vedetty noin-hinta. ProWeld siirtää liimaustyöskentelyn taas astetta korkeammalle tasolle ja tuotteen kanssa mallailu on todella miellyttävää. Kirjoituksen alussa mainittuja vastaavia tuotteita saa ulkomailta muistaakseni ainakin nimillä SameStuff (Huomatkaa yhdennäköisyys) ja EMA Plasticweld.

Kommentit

Aromin puolesta sopii meikäläiselle. Siitä 1 + piste. Toimiiko peitteenä hulttio illan jälkeen? (öö tuota olin poikien kaa mallailemassa ja meni vähän pitkään,,,).

Ja asiaa: varmaankin Humbrolin vastaava tuote tuttu eli pyydän vertausta siihen bonus sektorina.
J Pokki 21.11.2008 21:24 Vastaa lainauksella
Humbrollista olikin tuolla toisessa arvostelussa juttua. Humbroll on hitaampaa ja paksumpaa eikä kuivu heti niin kovaksi. Lisäksi voimakkaampi haju.
J Pokki kirjoitti:
Humbrollista olikin tuolla toisessa arvostelussa juttua. Humbroll on hitaampaa ja paksumpaa eikä kuivu heti niin kovaksi. Lisäksi voimakkaampi haju.
Kiitos! Nyt tämä juttu valaisi minua huomattavasti.

ja Humrol ei käy "peiteaineeksi"
Pasi Kiiski 21.11.2008 21:39 Vastaa lainauksella
Sattuipa arvostelu hyvään "saumaan".Juuri iltapäivällä ostin Mallikaupasta pullollisen.Haju on epämiellyttävä ja hyvä niin.Pulloetiketin mukaan liima sisältää metyleenikloridia joka on luokiteltu karsinogeeniksi/mahdollisesti karsinogeeniksi.(Riippuen paikasta).Ts. aine saattaa aiheuttaa syöpää.Ei kannata paljon nuuhkia ja kädetkin on syytä suojata.

Tietoja metyleenikloridista

Koostumus liimassa vaikuttaa todella hyvältä,ts.on aivan litkua.On varmasti riittoisaakin,paljonhan ei tätä tarvitse lutrata onneksi.
Tamiyan extra thin cement-putelikin on tulossa niin pääsee vertailemaan kohta rinnakkain.
J Pokki 22.11.2008 09:39 Vastaa lainauksella
Pasi Kiiski kirjoitti:
(Riippuen paikasta).Ts. aine saattaa aiheuttaa syöpää.
Joo, kuuluu tuotteisiin, jotka aiheuttavat syöpää Kalifornian osavaltiossa ;-) Tämä huomautus on muuten aika monessa mallailuainepurkissa.
Kiitos hyvästä arvostelusta. Ihan tässä joutuu omaa liimapolitiikkaansa miettimään, kun se on tällä hetkellä luokkaa Revellin neulaliima + juokseva ja geelimäinen pikaliima.
J Pokki 22.11.2008 09:50 Vastaa lainauksella
Kokeilepa tätä tai noita aiemmassa arvostelussa mainittuja liimoja, luulen että alat miettiä Revelliläiselle loppusijoituspaikkaa peruskalliosta tms. Itse olin pitkään vannoutunut Revell-neulaliimafani. Voiko mitään parempaa ja kätevämpää olla? Sitten selvisi, että voi.
J Pokki kirjoitti:
Itse olin pitkään vannoutunut Revell-neulaliimafani. Voiko mitään parempaa ja kätevämpää olla? Sitten selvisi, että voi.
:-D
Pistin liima-asian hankintalistani kärkeen…
Tupe 22.11.2008 10:26 Vastaa lainauksella
Onko tämä ns. pikaliimaa eli liimaako se sormetkin myös alle kymmenessä sekunnissa, vai onko tämä neulaliimojen tapaista jossa voi vedellä hutikudit pestä pois?
J Pokki 22.11.2008 10:34 Vastaa lainauksella
Tämä on niin ohutta ja nopeaa haihtumaan, että en ole saanut sormiani liimattua osiin kiinni kuten toisinaan esim. Tamiya Extra Thinillä tai Humbrollilla. Pelkkiä sormia ProWeld ei yhteen liimaa, ellei kyseessä ole muovista tehdyt proteesit…
Veden kanssa en ole ikinä liimoja pessyt enkä itseasiassa ole edes tiedostanut moista vaihtoehtoa olevan (paitsi Micro Weldissä). Jos ProWeldiä joutuu pinnalle, johon se ei kuulu, ei hätää. Liima haihtuu täysin näkymättömiin. Jos osa taas liimautuu väärään kohtaan, et ehdi edes vesihanan luokse kun sauma on jo kiinni ja mekaaninen poisto on ainoa vaihtoehto.
Tupe 22.11.2008 11:00 Vastaa lainauksella
Niin tuolla vedellä meinasin, että saippuavedellä sormista ylimääräset pois.
J Pokki 22.11.2008 11:04 Vastaa lainauksella
OK, eli kuten Pasi kirjoitteli tuolla alussa, kädet kannattaa suojata. Itse en ole kyllä suojannut, eikä ole ollut mitään välittömiä ongelmia (punoitusta, ihottumaa, kirvelyä jne.). Pidempiaikaisista seurauksista en mene sanomaan vielä mitään… Se määrä mikä on sormille sattunut menemään, on kyllä haihtunut heti ja mahdolliset jäämät on sitten toivottavasti normaalin käsienpesun yhteydessä poistuneet.
Pasi Kiiski 22.11.2008 13:05 Vastaa lainauksella
Joo,itse käytän joskus sellaisia kertakäyttöisiä lateksikumihanskoja(kirurginhanskoja) maalatessa ja tämmöisiä litkuja käsiteltäessä.Lainaus turvaohjeesta :

"Metyleenikloridi imeytyy nopeasti mahasuolikanavasta, ja se imeytyy varsin tehokkaasti myös ihon lävitse."

Hanskat suojaavat tekeillä olevaa mallia myös sormenjäljiltä ym. lähmeeltä.Tuommoisia hanskapaketteja saa nykyään halpahalleistakin edullisesti.Kannattaa valita sellaisia jossa ei ole talkkia.
J Pokki 22.11.2008 13:11 Vastaa lainauksella
Itsellänikin on noita hanskoja tarvikelaatikostossa parisataa kpl. Jotenkin niiden käyttö aina rakennusvaiheessa jää. Ruiskumaalatessa ja valmista mallia hipelöidessä ovat kyllä käytössä varsinkin tuon sormenjälkiongelman takia.
Itsellä käytössä Tamiyan molemman nesteliimat (Extra Thin ja se normaali), ProWeld sekä ihan puhdas MEK. Tulee käytettyä satunnaisesti, ja paikasta riippuen jotakin näistä, ehdotonta suosikkia ei muuten ole, paitsi tuo ExtraThinin sivellin on todella mainio ollakseen liimapurkista. Muut tosiaan vaativat oman siveltimensä. Tamiyan purkin muoto on myös työturvallisuuden kannalta paras, kaatumisvaaraa ei kauheasti ole. Nämä ihan ohuet on käytössä silloin kun sauman sovite on todella hyvä, hankalammissa paikoissa ja varsinkin jos maalia ei saa kokonaan raavittua liimapinnoilta olen käyttänyt tuota Tamiyan normaaliliimaa, joka muistuttaa Revellin neulaliimaa, on kuitenkin ohuempaa.
J Pokki 22.11.2008 13:46 Vastaa lainauksella
Jokin aika sitten keksin vaihtaa tyhjentyneistä Extra Thin-purkeista siveltimen (mutten koko korkkia, koska värikoodaus on tärkeä juttu…) tavallisiin Cement-purkkeihin. Totisesti, se on niin hyvä sivellin!

Mielestäni Tamiyan ja Revellin yksi tärkeimmistä eroista on se, että T. kuivuu nopeasti ja varmasti kun taas Revellillä liimattu sauma saattaa olla vielä parin tunnin, jopa päivien päästä joustava - muovilaadusta riippuen.
J Pokki kirjoitti:
Helppoa, nopeaa ja siistiä. Liima haihtuu pinnoilta salamannopeasti, joten vahingossa sudittu runsaskaan määrä ei ole vahingoksi.
Haihtuuko Tamiyan Extra Thin Cement samalla tavoin pois? Ajattelin seuraavan Lucky Modelin tilauksen mukana ottaa liimaakin, mutta tätä Ambroid ProWeld:iä ei sieltä saa.
J Pokki 22.11.2008 19:30 Vastaa lainauksella
Kyllä se haihtuvuus on lähes samaa luokkaa, voisinpa melkein sanoa että identtistä.
Sitä siis tilaamaan…
Jostain kumman syystä näyttää aina olevan lauantai, kun teen tilauksen Lucky Modellille :O
Hei!

Metyleenikloridi on pääasiallinen toimiaine käytännössä kaikissa maalinpoistoaineissa (=toimivissa sellaisissa). Lisänä hyytelöimisainetta ja haihtumista estäviä aineita. Metyleenikloridia ei kannata kuumentaa…

Edellisessä työpaikassani käytimme sitä ABS-muovin liimamiseen. Siihen eivät oikein muut aineet purreet. Toimi hyvin ja liitokset olivat lujia.

Varsinaisesti halusin kommentoida suojahansikkaiden käyttöä. Työpaikassani on muutamaa eri tyyppiä mm. ohuita nitriilikumihansikkaita käytössä. Metyleenikloridin ja metyylietyyliketonin (MEK) tapaisia aineita vastaan ainoan oikean suojan antavat sellaiset hopeiset (todenn. alumiinifoliota sisällä) muovitetut kertakäyttöhanskat. Niillä ei voi oikein tehdä lapioimista tarkempia töitä vaikka pitäisi. 4H -typpi tmv. taisi olla niiden luokitus. Noiden suojahanskojen tiimoilta on työpaikalta käynyt ihmisiä koulutuspäivillä ym. Hyväkin ohut nitriilikumi tmv. hanska antaa MEK:ä (ja metyleenikloridia) vastaan noin viiden sekunnin altistusuojan. Käytännössä niiden käyttäjälle luvataan vain roiskesuoja. Jos aine pääsee hansikkaan läpi iholle eikä käyttäjä tee mitään on se vahingollisempaa kuin olla ilman hanskaa. Hanskan alta aine ei haihdu pois kuten lämpimältä iholta. Eli hanskoja voi ja ehkä kannattaakin käyttää, mutta roiskeet tulisi pyyhkiä pois välittömästi ja/tai vaihtaa hanskat.

Kari
Pasi Kiiski 22.11.2008 22:21 Vastaa lainauksella
Kari Lumppio kirjoitti:
Hyväkin ohut nitriilikumi tmv. hanska antaa MEK:ä (ja metyleenikloridia) vastaan noin viiden sekunnin altistusuojan.
Hyvä pointti.Minäkin duunissa joudun lutraamaan erilaisten liuottimien ja kemikaalien kanssa ja jos on pahempaa lutaamista tiedossa niin hanskat vaihtuvat järeämpään kaliiberiin.
Noissa kertakäyttöhanskoissa on juuri se hyvä puoli että ne ei haittaa näpräämistä mutta antavat tuon hetkellisen roiskesuojan.Jos hanska saastuu niin roskiin.(Ja jokaisella mallarillahan on tietysti tiivis kannellinen peltiastia tämmöisiä jätteitä ja liuotinrättejä varten,eiks jeh?)
Pasi Kiiski kirjoitti:
Ja jokaisella mallarillahan on tietysti tiivis kannellinen peltiastia tämmöisiä jätteitä ja liuotinrättejä varten,eiks jeh?)
Itse asiassa sellainen on mallailupöydän vieressä. On vieläpä käytännöllisen kokoinen, jotain 35cm korkea.
Vielä kerran suurkiitokset tästä ja edellisestä liima-artikkelista! On meinaan aika paljon käsitys liimoista muuttunut tuon Extra Thin Cementin hankkimisen jälkeen. Eipä ole enää Revelille juuri löytynyt käyttöä.
ProWeld lienee paras liima. Micro-Markin SameStuff on nimeään ja etiketin graafista yhdennäköisyyttä myösten samaa kamaa. Jos kerran ProWeldiä on taas saatavilla Ristikseltä, niin eipä muita kannata tilailla maailmallta.
J Pokki 25.11.2008 14:16 Vastaa lainauksella
Mallikauppa lienee vihdoinkin saanut kysynnän/tarjonnan balanssiin, sillä nykyään liimaa on siellä aika hyvin saatavilla. Jokin aika sitten saatavuus oli aika usein ei-oota.
Manu. E 27.11.2008 19:28 Vastaa lainauksella
Tämä likumentin, kuten myös juotoshöyryjen poistoa varten kannattaisi tehdä pieni tuuletin. Jokin 60 x 60 flekti ja siihen sopiva rööri. Tällä saadaan ilmavirtaus suunnattua ja se veisi höyryt pois nenään tunkemasta. Vastaava imulaite ei toimi tarkoitetulla tavalla. Imulla ei ole suuntavaikutusta.
Onkos tuota, saako tätä liimaa vielä Mallikaupasta, kun kuullostaa kätevälle liimalle, mutta saatavuus lienee ongelma, kun en ole tähän vielä törmännyt missään… Mutta kun törmään, ostan pois mikäli hinta ei ole turhan kova. Hyvä arvostelu, hajusta senverran, että hyvä jos ei haise paljoa, pikaliiman käry esim. on melkoinen…
------
J Pokki 6.8.2013 09:30 Vastaa lainauksella
Jos ei Helsingin Risteysasema / Mallikauppa tällä hetkellä myy, sitä saa ainakin Itävallasta www.modelmakershop.com nimellä Plast-I-Weld. Huono puoli on se, että verkkokauppa antaa nykyään aika suolaisen postimaksun Suomeen. Tätä voi kuitenkin tinkiä alhaisemmaksi ottamalla yhteyttä myyjään. Pullo maksaa 7,50.

Ja Mallikauppa ei ainakaan ennen pitänyt tätä webbikaupassaan vaan paikan päältä kysymällä / soittamalla / spostilla kannattaa kysyä ja pyytää ja ruinata.
Englannista liimaa saa paristakin paiikasta.

www.affinitymodels.co.uk/p94084/AMBROID-PRO-WELD/c0-6476-6477
www.anticsonline.co.uk/1213_1_1105792.html
alshobbies.com/shop/lookupstock.php?pc=38872

Carr´s Plastic Weld on myös yksi hyvä vaihtoehto. Sitä kauppaa Suomessa velipojan Mestarimallit.
mestarimallit.com/tarvikkeet/ (rullaa sivua alaspäin).
J Pokki 11.8.2013 18:22 Vastaa lainauksella
Carr's Plastic Weld tosiaan on myös hyvä vaihtoehto. Käväisen huomenna Mallikaupassa joten voin tarkistaa myös mitä sinne kuuluu liimaan suhteen.
-----
J Pokki 13.8.2013 10:00 Vastaa lainauksella
Tämänhetkinen tilanne on se, että Mallikaupasta löytyy Plastructin Plastic Weld-liimaa, joka on periaatteessa samanlaista. Hinta unohtui tarkistaa, oli siinä kaikenlaista muutakin asiaa :-) Mutta ei liene maata kaatavan hintaista. Ja kaatamisesta puheen ollen tuo Pro Weldin pullo kippaa kyllä herkästi, muutama puteli on tullut aikanaan hukattua sillä tavalla…
J Pokki 14.8.2013 11:58 Vastaa lainauksella
Ja hintakin selvisi, siis kuusi euroa / puteli.