Pienoismallit.net

Gran' Ltd 1/72 Mig-15bis

Laajempaa 1/72 projektia suunnitellessa tuli tarve hankkia rakennussarja MiG-15 -koneesta ja paremman puutteessa ostoslistalle päätyi moskovalaisen Gran' Ltd:n (Voca-Gran) näkemys kuuluisasta Korean sodan veteraanista.

Myönnän, että pääasiallinen motiivi ostokselle oli jotakin ihan muuta kuin tarkka ja nykyaikainen mallinrakennus, ja näihin odotuksiin nähden ei tarvinnutkaan sitten pettyä edes kovin pahasti. Aloitetaanpa perusasioista eli muovista ja yksityiskohdista. Sarjan muovi on paksua, kovaa ja sitkeää valkoista muovia joka on kuitenkin paikoin rakeisen oloista. Valupurseita on ennakko-odotusten vastaisesti yllättävän vähän mutta valitettavasti yksityiskohdat ovat jääneet paikoin muodottomiksi ja epämääräisiksi.

Syy ei taida olla muottien tarkkuudessa, pieniä yksityiskohtia on selvästi ollut tarkoitus toistaa mutta muovin rakenne tai jokin muu seikka on estänyt hyvät aikeet. Osajako ei poikkea mitenkään totutusta, runko on kahtena puolikkaana ja siivet samoin, ilmanottoaukko, turbiinin siivet, ohjaamoamme, mittaritaulu ym. on kuin missä tahansa muussa sarjassa.

Mittatarkkuudesta ei kannata rumpua lyödä, siipien muoto on oikein mutta siipien kärjistä puuttuu useampikin milli per siipi, rungon muoto on samoin oikeanoloinen mutta vähän liian lyhyt. Korkeusperäsinten nuolikulma on liian suuri, sivuperäsin on liian pyöreä jne. Siipiprofiili on varmasti ollut paksu alkuperäisessäkin koneessa mutta sarjan tarjoama siipi on jo silmämääräisesti liioittelua. 1-osainen kuomu on samea ja epätasainen eikä käy ilman kittiä edes valumuotin aihioksi, jos tarkkoja ollaan.

Rakennusohjeet ovat yksinkertaiset mutta riittävät, "suuri maa, suuret toleranssit" -periaatteella on valurunkojen osien numerointi jätetty turhanaikaisena piperryksenä pois ja korvattu ohjeen osakartalla. Siirtokuvat näyttävät hyviltä mutta haurailta, 8 erilaista konetta pitäisi olla mahdollista tehdä näistä tarpeista. Muutamat koneyksilöt ovat sarjanumeron tarkkuudella eritelty, nimikoista vaihtoehtoina ovat E. Pepeliajev, P. Milauszkin, D Os'kin, Sutiagin, S. Kramarenko, C. Fedorets, N. Shkodin ja A. Boitsow.

Tamiyan/Hasegawan ystäville Voca-Gran on liian karu, mutta oldskool-ostalgikoille tämä saattaa jo sopiakin.
Virheistä huolimatta pelkkä ajatus Mig-15 -koneesta venäläisestä sarjasta tehtynä kuulostaa jo hyvältä vaikka lopputulos olisi minkä näköinen. Mittavirheetkään eivät estä sitä etteikö konetta tunnistaisi esikuvakseen heti. 15 euron hintaa pidän hieman kovana laatikon tarjoomuksiin nähden, oikeampi hinta olisi jotakin alle 10 euron.

Kommentit

Hyvä arvostelu. 10points to Wade. Tälläsiä arvostelujen pitäisikin olla.
Hienoa Wade! Hyvän arvostelun olet ilmoille pukannut. Tästä saa hyvän käsityksen mallista ja laadusta tai sen puutteesta.