Pienoismallit.net

Orionin modernit venäläiset 1:72

Tsetsenian sotia käsittelevä Orionin sarja sisältää kokonaisuudessaan kaksi laatikkoa; Modern Russian Federals (vuosimallia 1995 laatikon mukaan, eli ei kovin moderneja enään..) ja Chechen Rebels (Tsetseeni kapinalliset, tutustumisen arvoinen setti tämäkin).

Pintapuolinen tutkimus osoittaa, että muovi on kestävämpää ja huomattavasti parempaa kuin parjaamani revellin figuurimuovi, josta valusaumojen poistaminen tyylikkäästi onnistuu vain tuurilla. Muovi on tumman harmaata, mikä luonnollisesti hankaloittaa työskentelyä jos tarkoituksena on valkoisen pohjamaalin turvin saada aikaan hyvinkin vaalea väri, mutta tämä ei ole mikään maailmaa kaatava ongelma.

Huomattavasti isompia haittoja on kaksi, pienimmästä isoimpaan:
- Suht paljon valujäämiä, tai sitten ei ollenkaan. Iso laatuhaitari.
- Hahmojen keskimääräinen koko, 23 mm (= 1.66 m). Tämä ei sinällään haittaa kuin perfektionistia, tai sotapelaajaa jolla on vastassaan 190 senttiset revellin saksalaiset. En sitten itänaapurista tiedä, mutta IMO tuo on aika lyhyt sotilaaksi.

Varustus näyttäisi pikaisella silmäyksellä olevan OK, pääosalla joukoista on AK-74M, osalla kiinni kiväärikranaatinheitin, kehtaisin olettaa sen olevan GP-25 tai GP-30. Mukavaa kuitenkin ettei pelkästään tälle perussettilinjalle ole jääty, vaan mukaan on myös työnnetty toistakin AK sarjan pyssyä. Muutamalla hahmolla (kypärän muodosta ja varustuksesta olettaisin heidän olevan helikopteripilotteja) on annettu AKS-74U (Ak-74 karbiini), joka on hyvin tehty ja jo paljaalla seilmällä sen tunnistaa hyvinkin selkeästi, mutta settiin on myös asetettu mukaan sotilas jolla on samainen ase.
Laatikon hahmoilla ei ole mitään erikoisdekaalia mistä nämä voisi jakaa aselajeihin, mutta muutamasta yhsityiskohdasta pienen perehtymisen jälkeen voi jo tunistaa "spetsnatsit" joukosta. Uskoisin tämän olevan yksi niistä, tai kenties helikopteri joukkojen jäsen.. Harmi että "tishnaa" ei ole näihin mukaan laitettu, se olisi tuonut mukavaa vaihtelua GP-25 kranaatinheittimiin.

Tukiaseita löytyy tasan kolme kappaletta. Aloitetaan konekivääristä. Raskasta jalusta KK:ta ei sisälly laatikkoon, vaan mukana tulee pari kappaletta RPK-74 kevyttä konekivääriä, tyylikkäästi rumpulippaalla…joka onkin kompastuskivi. Kyseinen rumpulipas ei ikinä astunut palveluskäyttöön, vaan aseissa käytetään kaarevia Ak-74 lippaita. Sen sijaan alkuperäinen RPK käyttää 75 patruunan rumpuja, joten on oletettavaa että ase ei olekkaan RPK-74 vaan sen edeltäjä, RPK. Toisaalta tämä ase poistettiin suurelta osalta käytöstä (muutamia ei-jalkaväki poikkeuksia luk.ottamatta), joten en tiedä kumpi on todennäköisempää; Se että yksikkö on passitettu tsetseniaan vanhoilla RPK kevytKooKoilla, vai se että yksikkö on saanut käsiinsä rumpulippaita vaikkapa jostain kokeiluerästä.
Toisena esiteltäväksi saapukoot ase jonka jokainen leffafani ja moderneja tietokonesotapelejä hakkaava tuntee;Dragunov. Laatikossa on kahdessa eri asennossa ampuvaa, toinen kyykystä, toinen suorilta, mikä ainakin henk.koht. on aika mielenkiintoinen (negatiivisessa mielessä) asento ampumiselle tarkkuuskiväärillä, ellei henkilö ole vaikkapa raunion takana suojassa…
Kolmantena laatikosta löytyy panssarintorjunta ase. Polviasennosta tulittava lippalakkipäinen sotilas, jolla on olallaan jotain ohjuksenlaukaisimelta näyttävää. En tunnista asetta yrityksistä huolimatta, alkuperäinen veikkaus oli AT-4, mutta minkäänlaista jalustaa ei ole näkyvissä. Se ei myöskään muistuta ulkoasultaan mitä tuttua ohjuksen laukaisinta, mutta uskoisin että vekotin on lankaohjattu… Noniin. Tutkin asian tarkemmin uudestaan, ja vastaus ei löytynyt varustekaavioista, vaan pakkauksesta itsestään :P Kyseessä oleva vekotin on "Shmel" (RPO-A Shmel), jota tavataan pääasiassa erikoisjoukoilla. Moka löytyy tästäkin, ase kun toimitetaan aina pareina, ampujalla (eikä kenelläkään muullakaan koko yksikössä) ole kantolaukkua, saati toista laukaisinta.
Tällä aseella ammuttiin ensimmäiset "laukaukset" surullisenkuuluisassa Beslanin koulukaappaus episodissa.

Laatikossa on muutama eksoottisempikin tapaus, mielenkiintoisimpana ilkeän näköistä koiraa opastava sotilas. koiran kanssa on tehty hyvää työtä, eikä se ainakaan ilmiasultaan vaikuta täytteeksi laitetulta täytefiguurilta.
Muutama barettipääkin on mukaan mahtunut, ja kaksi erilaista panssarivaunumiehistön jäsentä. Hassua että toinen näistä miehistön jäsenistä on istuma-asennossa kaatamassa jotakin toisen samantyyppisen, jalkaväen sotilaan tosin, lasiin pullostaan jotakin, ilmiselvästi vodkaa :P Hieno yksityiskohta ja aihe diodraamalle, mutta sotapeliharrastajalle sangen turha ja konversiota vaativa yksityiskohta. Toinen miehistönjäsenistä seisoo suorana ja tähystää kiikareilla.
Yksi upseerikin tuntuisi löytyvän, pistoolia heilutteleva kypäräpää.

Lisäksi mukana on pari tsetseeni kapinallista, toinen nojaa ruumiintarkastusasennossa seinään, toista taas polkee maahan helikopteripilotti kalashnikov kourassaan.
Ja kuten jo ylempänä mainittu, laatikossa tulee myös virtsaava sotilas. En tiedä onko kyseessä jonkinlainen vitsi/loppukevennys, mutta jätän sen huomiotta.

Mielenkiintoinen sarja, ja ehdottomasti päätyvät käyttöön. Hieno tyylinäyte vähän pienemmältä figuuripajalta.

Kommentit

Mikko J 14.2.2008 15:14 Vastaa lainauksella
Höh. Miten niin pissaava solttu turha? Kerrankin jotain erilaista ja mukavan mautonta dioraamoihin. Peleissä tietysti ehkä hiukan vähemmän käyttöä :)
No, ensinnäkin en tunnistanut kyseistä kuseskelijaa kuseskelijaksi ennenkuin luin pakkauksen selityksen kyseisestä sotilaasta :P Juuri diodraamakäyttöön se sopiikin, ei oikein muuhun hyötykäyttöön sovi :) Mutta yritän sculptata käteen pistoolin, onneksi on juurikin siinä asennossa. Kyykkypaskalla olijaa olisi voinut olla vähän vaikeampi muokata pelikäyttöön:D

Korjaan artikkelia, ilmeisesti hätäilin tuon RPG-18 kanssa. Kyseessä on sittenkin ohjuksenlaukaisin (mietinkin miksi se oli niin paksu, muistutti enemmän Eryxiä kuin kevyttä sinkoa), venäjän armeijan kapistus nimeltään shmel.
www.plasticsoldierreview.com/Review.asp?manu=ORI&code=72003 tossa on kuvia noitten figujen laadusta vaikuttais ihan hjyvältä… By the way käytäkkö näitä jossain pelissä?
Juu, kahdessa eri pelissä; Warhammer 40.000 sääntömodissa ja 5.56 skirimish tason peleissä.

Ja laatu on tosiaan yllättävän hyvä, vaikka toisen (ilmeisesti sunnuntaikappaleen) muovi tuntui hieman heikkolaatuisemmalta ja valupurseita oli enemmän.
5.56 skrimish peleissä?
Ainiin mistä muuten ostit?
Suomesta ei oman käsitykseni mukaan saa kuin yhdestä liikkeestä, eli Kuivalaisen puodista tilasin postitse.

www.rebelpublishing.net/resources/5.56mm_Master_Rules.pdf

Tuolta skirimissailun säännöt :P