Zvezda vs. Eduard 1/48 Bf-109G-6

Kansikuva by MH.
Johdanto
Eduard julkaisi keväällä 2016 "uudelleen lämmitetyn" 1/48 Messerschmitt Bf-109G-6 sarjan ja Zvezdalta odotettiin silloin samaa, mutta sarja tuli myyntiin vasta alkuvuodesta 2017.Zvezdan 109-sarja ei ole kokonaan uusi, vaan vuonna 2010 julkaistiin 109F-2 ja siitä 2 vuotta myöhemmin F-4. Nuo olivat korkealaatuisia kilpailijoita Hasegawan sarjoille. Zvezdan F-mersut olivat parhaimmat 1/48 mersut aina viime vuosiin asti, kunnes markkinoille tuli Eduardin uudelleen julkaistu 109G-6. Eduardin ensimmäinen G-6 oli surullisen kuuluisa floppi. Mutta vieläkään ei voi sanoa, eikä tämänkään artikkelin jälkeen, onko Zvezdan vai Eduardin malli markkinoiden paras.
Tässä artikkelissa keskityn lähinnä tarkastelemaan Zvezdan sarjaa, ja siinä ohessa vertailen sitä Eduardin omaan. Kuvamateriaali painottuu lähinnä Zvezdan muoveihin.
Valurangat
Valurangoista on kolme F-mersuista tuttuja, muut ovat uusia G-malliin kuuluvia. Valurangat A,B,C ja F ovat uusia.
Ohjaamo
Sarjan ohjaamo on detaljeiltaan Eduardin tasoa, mutta muutama vahvuus ja heikkous myös löytyy. Plussaa on se, että sarjassa tulee istuin jossa on selkänoja mukana, mutta yleisesti sitä ei ilmeisesti käytetty. Miinusta Zvezda saa siitä ettei ohjaamon bensaletku ole kirkkaasta valurangasta valettu siinä olevan läpinäkyvän bensanvirtausputken takia.
Sarjassa tulee myös 2 erilaista "hattuhyllyn" seinämää, 2 erilaista mittaritaulua (sileänä ja mittarein valettuna), 2 erilaista istuimen selkäosaa, "Jabo-mittaritaulu" sekä pilottifiguuri.
Eduardin vahvuutena ovat Profipack-version fotoetsit, joilla saadaan detailjoitua ohjaamon ilmettä paremmaksi.
Runko
Runko on lähestulkoon saman kokoinen kuin Eduardin oma. Zvezdan muutaman millinkymmenyksen kokoeron saisi peitetyksi kerroksella pakkelia ja viilalla. Zvezdan takarunko on millilleen oikein Radu Brinzanin piirustuksiin verrattuna.
Eduardin runko(ylin) on kokonainen kuin taas Zvezda on katkaistu ohjaamon edestä jotta halutessaan saa moottorin ja nokka-aseistuksen näkyviin. Eduardin sarjassa on upponiitit, kun taas Zvezdan pinta on sileä uppoviivoitusta lukuunottamatta joka on hienoa. Pyrstön ratkaisu Zvezdassa on yksinkertaisempi.
Pyrstö on suunniteltu siten, että yhtä osaa käyttäen malliin saa asennettua joko korkean tai matalan peräsimen. Eduardin ratkaisu on aavistuksen verran monimutkaisempi.
Eduardin detailjoidumpi matala peräsin vasemmalla. Zvezdan mallin osa pyrstöstä on yhdistetty peräsimeen mikä näin helpottaa kokoomista.
Moottoripeltivaihtoehtoja on kaksi; mallin voi rakentaa pellit kiinni tai pellit auki jättäen. Aukiasennossa olevissa luukkuvaihtoehdoissa sisäpuoli on detailjoitu, ja samaten moottorin alapuolisen pellin sisäpuoli. Aukenevassa moottoripellissa konekiväärien muotokohouma on valettu siihen kiinni, kun taas rungonpuoleisessa osassa kohouma on erillisenä osana. Nokan öljysäiliön ympäröivät pellit ovat sarjassa erillisenä osana kuten koko moottori, kun taas Eduardissa ei tule sarjan mukana moottoria lainkaan.
Kaikista merkillepantavinta Zvezdan pellityksessä on sen pakoputkien yläpuolella pellityksen alareunassa oleva oikeanmuotoinen "huuli" jota Eduardin sarjassa ei ole.
Sarjan ilmansuodatin on raakile, koska näyttää selvästi, että siinä ei ole minkäänlaista detailjeja varhaisemmasta tai myöhäisemmästä suodatinritilästä. Eduardin vastaava on aikalailla samanlainen ilman pintadetaileja.
Siivet
Siipien rakenne on tuttu F-mersusta, poislukien konetyypin siiven tunnuspiirteet. Paremmaksi tekevät Zvezdan siivissä se, että kuilut ovat yksityiskohtaisemmat. Kun Eduardin siipikuiluista puuttuu läpipuhkaistut pavun muotoiset kevennykset ja sieltä näkyvät johdotukset, niin nämä ovat mallinnettu hienosti Zvezdan sarjaan.
Erikoinen siiven detailjoitu keskiosio. Ainostaan ko. alueen sivuseinämillä voi olla hieman merkitystä siiven kestävyyttä ajatellen.
Siiven alapuolella on jo rakenteellisia eroja, mutta tyyppikohtaiset yksityiskohdat näyttävät aikalailla samalta. Zvezdan sarjassa hylsynpoistoaukkoja peittävä levy on irtonainen ja niitä tulee 2 eri mallia; aukollinen ja ump
inainen levy. Lisäksi Zvezdan siivessä on keskellä kevennys jonka voi puhkaista ja laittaa siihen erikseen ostettavan ständin. Siipivalot ovat Eduardissa valettu umpeen, kun taas Zvezdassa tulee lasiosat valoiksi. Sarjassa tulee siipitykit.
Syylärien upotukset ovat mallinnettu sarjoissa erilailla ja siiven ja rungon välisen lukitustappien kohoumat ovat Zvezdan sarjassa jonkin verran liian isot.
Kirkasosat
Zvezdan sarjassa tulee kahdet eri kuomuvaihtoehdot; "kassakaappi" ja Erla-kuomu sekä kaksi eri etukuomua. Sarjan kummallisuus on Erla-kuomun ylhäällä sisäpuolella oleva neliömäinen uppoama joka ei siihen kuulu. Eduardissa on kuomuvaihtoehtoja useampi.
Loppusanat
Artikkeli ei anna koko kuvaa Eduardin mersusta, ja siksi sana vertailu pitäisikin laittaa lainausmerkkien sisään. Sen voin mainita, että nämä kaksi ovat tällä hetkellä parhaimmat 1/48 Bf-109G-mallit. Molemmissa on niin hyvät kuin huonot puolensa, ja on mahdotonta sanoa kummalle puolelle vaaka kallistuu enemmän. Eduardissa on ratkaisevana tekijänä pintadetailjointi, joka voi vaikuttaa valintaan, kun taas Zvezdassa saat koko paketin moottoreineen päivineen. Eduardissa taas tulee mukana maskit ja fotoetsit mukana, Zvezdan saa siksi halvemmalla. Mutta kumman tahansa mallin kohdalla ostopäätöksen teet, et mene vikaan.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.
Tutustu myös näihin
- 17.10.2007 • Seppo ValjakkaMersu Bf 109 G - 6 MT- 456 dioraamassaYlikersantti Aimo Vahvelainen lensi…
