Pienoismallit.net

Merkkiohenteet ja niiden toimivuus

Miten eri merkkien ohenteet toimivat ja voiko niitä käyttää ristiin?

Aina yhtä päivän polttava aihe, millä ohennan x valmistajan maalin? Toiset tahot vannovat toisien merkkien nimeen, toiset taas toisten. Osa puolestaan käyttää ainoastaan vain valmistajan tekemiä ohenteita ja toiset kraanavettä. Markkinoilla on monia eri ohenteita. Kaikkia ohenteita tässä artikkelissa ei millään tapaa pystytä käsittelemään, mutta yritän avata muutamia vaihtoehtoja empiiristen kokeiden perusteella.
Maalia on suositeltavaa aina ohentaa. Ai, miksi? No, tietenkin juuri sen takia, että emme halua piilottaa vaivalla tekemiämme pinnan pienimpiäkään yksityiskohtia paksun maalikerroksen alle. Maaliruisku käytössä maalien ohentaminen on puolestaan pakollista. Markkinoilla on muutamia ”suoraan purkista ruiskuun” soveltuvia maaleja, mutta ainakin itse olen todennut myös näiden tarvitsevan ohenteen. Siis ainakin niillä, mitä olen tähän mennessä kokeillut.

Akryylimaali

Itse akryylimaali on nopeasti kuivuva, pigmenteillä värjätty akryylihartsi. Tätä seosta voidaan ohentaa vedellä. Näin siis teoriassa. Käytäntö on kuitenkin ainakin itselle osoittanut, että vaikka vesi kyllä käy maalausvälineiden puhdistamiseen ja maalin ohentamiseen siveltimellä käytettäväksi, on maaliruisku kuitenkin täysin eri maailmansa. Ruiskumaalaukseen oman lukunsa antaa maalia kuivattava ilmavirta. Maali kuitenkin halutaan ohuena sumuna maalattavan kohteen pinnalle, mutta maali halutaan kuivuvan vasta kohteen pinnalla, ei ilmassa (jolloin maali ei tartu) tai ruiskun sisälle (ruisku tukkiintuu ja tiedossa suuri työ).

Ohenne

Ohenteen tehtävä voidaan päätellä jo nimestä. Ohenne siis ohentaa akryylihartsi seoksen ja mahdollistaa ohuempien maalikerrosten levittämisen. Ohenne haihtuu kuivuessaan ja jättää edelleen maalipigmentit pintaan. Liian nopea kuivuminen saattaa aiheuttaa ongelmia sekä maalattavan pinnan puolella että ruiskun puolella. Liian nopea kuivuminen ilmenee myös pinnan karheutena, eli maali on jo osuessaan miltei kuivaa ja pigmentit kuivuvat kiinni toisiinsa eivätkä ”sula”. Ruiskun päässä liian nopea kuivuminen taas tukkii ruiskun ja edessä on työläs ruiskun puhdistus.

Petri Sallinen kirjoitti jo jokin aika sitten emalimaalien liian nopeasta kuivumisesta tänne jutun.

www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_450/

Nyt siis testataan vain ja ainoastaan merkkiohenteita ja niistäkin vain muutamia valikoituja merkkejä. Lautaselle, tai pikemminkin paletille joutuvat Vallejo, Lifecolor sekä Tamiyan ohenteet sekä samojen valmistajien maalit.

Vallejolta löytyy muutamia eri sarjoja: mm. Model color, Model air, Game color ja panzer aces värisarjat. Model air on valikoimasta ”suoraan ruiskuun” tarkoitettu. Aiemmin juuri tämän sarjan kanssa olen törmännyt tukkeutumisongelmiin mutta otetaan se vertailuun mukaan. Sivumainintana sanottakoon, että AK-interactiven markkinoille tuomat modulaatio sarjat ovat tehty yhteistyössä Vallejon kanssa.

Lifecolorin maalit eivät periaatteessa tarvitse ohentamista ruiskukäytössä. Kuitenkin muutamia kertoja olen törmännyt rakeiseen pintaan, eli maali on ehtinyt kuivahtaa jo ilmassa.

Tamiya sen sijaan vaatii ehdottomasti ohennuksen. Aiemmin olen käyttänyt Tamiyalla Lasol-tuulilasin pesunestettä joka on kyllä toiminut kohtuullisesti, mutta haju on kyllä pidemmän päälle järkyttävä.

Paletille siis joutuu kolme kovaa maalivalmistajaa.

Testin kulku

Ensimmäisenä testataan maalien toimivuutta vain tiputtamalla maalitipan päälle tippa eri ohenteita. Tämä jo pelkästään antaa viitteitä ohenteen toimivuudesta. Seuraava askel on sekoittaa maali ja ohenne siveltimellä ja tarkastella erottuuko siveltimen jäljessä pigmentti klönttejä. Luonnollisesti tämän jälkeen odotellaan maalin kuivuminen ja tarkastetaan lopullinen pinta. Maalipinta siis on tässä tapauksessa niin siveltimellä maalattu kuin myös ruiskulla maalattu pinta.

Vallejon ohenne

Vallejon ohenne on maitomaista, siis väriltään. Viskositeetiltaan ohenne on ehkä hivenen paksua. Purkissa on Vallejon tapaan tippanokka. Ohenteen haju on mieto, suuria vastalauseita ei siis tämän käytön aikana liene odotettavissa. Ohennetta käytettäessä pitää purkkia muistaa myös ravistaa. Purkin koko on 32ml ja hintaa purkilla on noin 5.9€.

Lifecolorin maalien kanssa vallejon ohenteesta ei oikein pääse selvyyteen. Jotain ohenne kyllä tekee, mutta paksuhkon viskositeetin takia ei ainakaan tippatestissä pystynyt mitään suurempaa reaktiota huomaamaan. Sen sijaan koska ohenne on väriltään vaaleata, tämä tietenkin näkyy myös maalissa joka siis vaalenee. Tästä ominaisuudesta en välttämättä ole ohenteen kohdalla niin innostunut. Tein näin ollen myös vertailun ohennetun ja ohentamattoman maalin välille.

Tamiyan maalin kanssa toistui sama ilmiö kuin Lifecolorin maalin kanssa. Ohenne selvästi sekoittuu maaliin mutta paksun viskositeetin takia maali ei juurikaan ohene.

Lifecolorin ohenne

Lifecolorin ohenne on vesimäistä, väriltään kirkasta ja viskositeetiltaan myös vesimäistä. Purkki on kierrekorkillinen eikä tässä ole (kuten ei lifecolorin muissakaan purkeissa) tippanokkaa. Ohenteen haju on myöskin mieto. Purkkeja on kahta kokoa, 20 ml (hinta noin 2,5€) ja 250ml (hintaa noin 7,5€).

Vallejon maalin kanssa toimivuus on loistavaa. Pelkästään ohenne tipan tiputtaminen maalitippaan ohentaa maalin silmänräpäyksessä. Täytyi oikein tiputtaa ohenne tippa maalitipan lähelle jotta tämän pystyi todentamaan. Ja kyllä, samantien kun tippojen reunat kohtasivat, ohenne muuttui Vallejon väriseksi ohennetuksi maaliksi.

Tamiyan maalien kanssa toimivuus on samaa luokkaa kuin Vallejon maalien kanssa. Maali ohentui todella mallikkaasti eikä tarkemmassakaan silmämääräisessä tutkailussa esiintynyt paakkuuntumista. Maalin juoksevuuskin "tippakokeessa" rohkaisee jopa kokeilemaan Lifecolor/Tamiya seosta ruiskussa.

Tamiyan ohenne

Tamiyalta löytyy muutama eri tyyppinen ohenne (acrylic thinner X-20A, sekä laquer thinner). Testiin joutui arcylic thinner. Pakkauskokoja on tietääkseni ainakin 4 eri vaihtoehtoa, 10ml, 23ml, 45ml ja 250ml. Ohenteista Tamiya on sieltä kalliimmasta päästä, 45ml purkin hinta liikkuu noin 6,5€ tietämissä.

Ensi vaikutelma ohenteesta oli voimakas haju. Muuten ohenne on Lifecolorin tapaan kirkasta ja vesimäistä. Tamiyan sivuilla ohennussuhteeksi ruiskukäyttöön ehdotetaan 2:1-3:1 (maali:ohenne).

Vallejon model air-sarjan vihreän (021 black green) ilmeni mielenkiintoinen reaktio. Ohennettuun maaliin muodostui vaaleamman vihreitä pieniä rakeita. Samoin maali muutti hivenen väriä vaaleammaksi.

Lifecolorin maalin kanssa havaitsin saman ilmiön kuin Vallejon kohdalla, eli maalista "erkani" pigmenttejä sekä maalin koostumus muuttui hivenen rakeiseksi.

Kommentit

Julkaistaan nyt hivenen raakileena. Jotain käsitystä varmaan tästä nyt jo saa…
Ei muuta kuin kättä lippaan, ansiokas testi tarpeellisesta aiheesta.

Vallejon ohenteesta ei ole kokemuksia kun en oikein pidä koko merkistä, ehkä pohjamaaleja (primer) lukuunottamatta.

Lifecolorin ohenteen koostumus on pysynyt mysteerinä. Jotain pintajännitettä rikkovaa siinä täytyy olla, mutta haju ei paljasta mitään. Vahva epäilys on, että seassa olisi glyseriiniä tai jotain muuta pyykinpesu- tai käsitiskiaineissa käytettyä veden pintajännityksen poistamiseen tarkoitettua ainetta.

Tamiyan ohenteessa (siis tässä akryyleille tarkoitetussa) on isopropanolia. Tämä ilmeni ulkomaisessa liikkeessä, kun kauppias varoitteli, että lentokentällä voi purkin kanssa tulla ongelmia. Haju vahvistaa, että isopropanolista tai vastaavasta on kyse. Kenttäkokeissa on korvikkeena testattu ja toimivaksi havaittu isopropanolia suunnilleen samassa suhteessa sisältävä Neo-Amisept eli apteekissa myytävä desinfiointiaine.

Lifecolorin ja Tamiyan ohenteissa suurin osa koostumuksesta on vettä, eli litrahinnat ovat "kohdillaan".
Vallejon ohenteesta on myös 17ml purkki
Ja sanottakoon nyt sekin vielä että Vallejon airbrush cleaner toimii mainiosti ohenteena (Vallejon maaleille ainakin).
Tomi Eloranta kirjoitti:
Ja sanottakoon nyt sekin vielä että Vallejon airbrush cleaner toimii mainiosti ohenteena (Vallejon maaleille ainakin).
Joillekin väreille. Kaikille en ole saanut toimimaan. Näistä esimerkkejä on Dark Yellow jonka kanssa se luo vaaleampia läiskiä kynäruiskumaalauksessa. Eli tulee valmiiksi camo täplät tankkiin :D Vain väärällä värillä.
Listaan kannattaa lisätä vielä Xtracrylicin akryyliohenne. Voin itse todeta että toimii hyvin niin Lifecoloreilla, Vallejoilla, Mr. Hobbyilla ja itse Xtracryliceillä.

Nyt mulla on Lifecolorin oma ohenne menossa ja todella tyytyväinen olen Lifecolorin omien maalien kanssa. Vähän minua tosin hämää, että laitan pari-kolme tippaa 3-5ml:aan maalia ja siitä tulee erittäin juoksevaa. Välillä jopa leviää ruiskukäytössä mallin pinnassa. Eli näyttää ihan tippakin riittävän.
Itse en suosittele Air brush cleaneria maalin ohentamiseen koska se kaiketi sisältää ruiskua voitelevia aineita. Näin muistelen jostain lukeneeni. Tomihan oli jo jokin aika takaperin kirjoitellut arvostelun tuosta joka löytyy täältä:

www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_51/

Antin kommentti on todellakin oikea. Pari tippaa lifecolorin ohennetta riittää hyvin, kun esim tamiyan ohentaminen esim. lasolilla pitää ohennetta lisätä enemmän kuin itse maalia että päästään samaan lopputulokseen.

Kuten jo tuossa kirjoituksessa mainitsin, eri ohenteita löytyy lukematon määrä ja tähän testiin otin nyt vain nuo 3 ehkä yleisintä ohennetta. Karsin tuota määrää jotta työmäärä pysyisi edes jollakin tapaa järkevänä.

Itse en enää jaksa pelleillä lasolin tai muiden korvike ohenteiden kanssa. Lifecolor toimii ainakin omassa käytössä loistavasti.
Petri Olavi kirjoitti:
Ei muuta kuin kättä lippaan, ansiokas testi tarpeellisesta aiheesta.

Kannattaa ehkä korjata tuohon Tamiyan ohenteen kohdalle se, mitä Tamiyan sivulla oikeasti sanotaan. Eli 2:1-3:1 (maali:ohenne).

Lifecolorin ja Tamiyan ohenteissa suurin osa koostumuksesta on vettä, eli litrahinnat ovat "kohdillaan".
Tuo "pikkuvirhe" nyt korjattu.

Totta tuokin, että noissa ohenteissa on "litrahinta" kohdillaan. Kuten tässä kommenteissa jo mainittukin, noita ohenteita tarvitsee kuitenkin lisätä suhteellisen vähän joten noiden riittoisuus on hyvä.

Itse en omista niin pientä mittaa, että pystyisin mittaamaan kuinka pieni tilavuus tuo yksi tippa on. Budjetäärisesti ajatellen siis pitäisi tehdä toinen testi. Mielestäni tuo testi on kuitenkin tarpeeton. Samalla logiikallahan sitten pitäisi testata siveltimet (taiteilijan sivellin vs. halppis marketti sivellin) askarteluveitsi vs. katkoteräveitsi…
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
noita ohenteita tarvitsee kuitenkin lisätä suhteellisen vähän joten noiden riittoisuus on hyvä.
Veden lisäksi tarvittavat "salaiset aineosat" kiinnostavat siksi, että riittoisimpienkin merkkiohenteiden saatavuus on tuppukylillä huono. Jos kotivarasto huomaamatta hupenee, olisi kiva, jos osaisi tehdä oman ohenteen esimerkiksi apteekkiaineista, ettei postitilauksen viipyminen jämäytä projektia. Apteekki kun sentään on vielä melkein joka kylällä. Pikemminkin ajasta kuin rahasta kyse siis.

Editoin maininnan virheestä pois alkuperäisestä viestistäni, ettei se kohta turhaan sotke lukijoita.
Petri Olavi kirjoitti:
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
noita ohenteita tarvitsee kuitenkin lisätä suhteellisen vähän joten noiden riittoisuus on hyvä.
Veden lisäksi tarvittavat "salaiset aineosat" kiinnostavat siksi, että riittoisimpienkin merkkiohenteiden saatavuus on tuppukylillä huono. Jos kotivarasto huomaamatta hupenee, olisi kiva, jos osaisi tehdä oman ohenteen esimerkiksi apteekkiaineista, ettei postitilauksen viipyminen jämäytä projektia. Apteekki kun sentään on vielä melkein joka kylällä.
2000-luvun alussa oli Hyperscalen sivuilla pitkä keskustelu Tamiyan ohenteen koostumuksesta. Uutterimmat suorittivat kemiallisen analyysin ko. ohentesta ja keskeiset aineosat olivat isopropanoli, vesi - ja etyleeniglygoli. Lisäksi oli pieniä määriä joitain muitakin alkoholeja, kuten etyylialkoholia.
Itse olen ohentanut Tamiyan maaleja hyvällä mesestyksellä pelkällä isopropanolilla ja pienellä tilkalla etyleeniglygolia. Etyleeniglygoli toimii myös akryylimaalin hidasteena varsin mainiosti; ei kuivu ruiskuun vaan ruiskuttuu pehmeästi, myös ohuena liuoksena. Tällöin täytyy käyttää vähemmän isopropanolia ja enemmäm etyleeniglygolia. Etyleeniglygoli ei ole terveelistä, joten kunnollisen hengityssuojaimen käyttö ja hyvä tuuletus on tarpeellista
^Mielummin odottelisin postin tuovan uuden putelin merkkiohennetta, kuin rupeisiin leikkimään jotain kotikemistiä… Mutta kaippa se tulee sitten helpommaks ja halvemmaks viritellä omat ohenteet "pitkästä tavarasta".
^no niin, justiinsa laitoinkin sitten postitilauksen vetämään vaikka entiset on vielä holvaamatta. Tuo Lifecolorin puteli on samaa sukua kuin Microsol ja -set pullot, eli helppo huitaista huomaamatta vaikka hihalla nurin eikä pohjalle jää paljon mitään vaikka olisi kuinka nopea. Tamiya on miettinyt muotoiluasiaa hieman kuluttajaystävällisemmin.
Koska mulla on tuo iso puteli lifecolorin ohennetta, niin olen ratkaissut "ongelman" siten että tällä hetkellä mulla on tippapurkissa (tyhjä silmätippa pullo) vähän ohennetta. Tuo pieni tippanokallinen pullo on sitten vallan mahdottoman kätevä.

Toinen mistä saa tippanokallisen pullon on esim. tyhjä vallejon maalipurkki.

Näin siis voin pitää tuon ison pullon likimain koko ajan kiinni eikä siis harmita vaikka se kaatuu…
Jep,nyt on tuo Lifecolor-ohenne+Ak-Vallejo kokeiltu ruiskulla ja toimii.