Pienoismallit.net

Värimodulaatio 4BO-suojavihreällä

AK Interactiven 4BO Russian Green Special Modulation Set

Viime syksynä Nordic Challengessakin vierailleen Adam Wilderin alunperin lanseeraama tekniikka yhdistelee eri maalaustekniikoita uudella tavalla. Perusajatuksena Wilderillä oli alunperin käyttää ns. yhden valonlähteen tekniikkaa, jossa ainoa valonlähde on yleensä edessä ylhäällä keskellä vaunua. Tällainen valaistustilanne toistetaan mallin pintaan. Mallin etu- ja yläpinnat vaalennetaan voimakkaasti ja vastaavasti taka- ja alaosien varjoisia osia korostetaan voimakkailla tummennuksilla.

Alkuaikojen huimat värierot ovat tasoittuneet ja värimodulointia saa valmiista mallista hakemalla hakea. Se onkin koko homman juju. Värimoduloinnin tarkoitus on korostaa yksityiskohtia, valoja sekä varjoja, ja näin luoda illuusiota "oikeasta" vehkeestä. On hyvä ymmärtää ETTEI värimodulointi ole itsetarkoitus!!! Hyvässä, onnistuneessa pienoismallissa eri maalaustekniikat ei hyppää silmille vaan ovat sopusoinnussa keskenään.

Tekniikka on nyt myös kaupallistettu. Joulun paikkeilla Mig Jimenezin nykyinen yhteistyökumppani AK Interactive pudotti melkoisen pommin lanseeraamalla samalla kertaa sekä saksalaisen Dunkel Gelbin että venäläisen 4BO- suojavihreän värimodulaatiosetin. MIG tuntuu olevan kaveri jolla ideoita piisaa. Keskityn tässä jutussa venäläiseen 4BO-tankkivihreän käyttöön.

Dragonin/Cyberhobby T-34/76 model 1943 w/commander cupola #6564

Käytän tässä jutussa mallina Cyberhobbyn komentajan kupolilla varustettua mallia. Malli on käytännössä tehty suoraan laatikosta, ainoa lisäys on Friulmodelimon valkometalli telat. Malli on perus-Dragonia ohjeiden ihmeellisyyksineen ja meni siten pikku pähkäilyllä helpohkosti nippuun. Johtopyörien akselien sovitteet runkoon aiheutti pikkuisen päänvaivaa joten liimasin akselit tukevasti runkoon, hyllytin Magic Trackit ja vaihdoin ne metallisiin. Sarjassa tulee mukana pieni etsiarkki, käytin siitä lähinnä sidontalenkit ja takakannen verkon. Sotka on mainio vekotin tekniikan esittelyyn koska siinä on isoja pintoja värisiirtymien tekoon ja se on samalla mukavasti detaljoitu järeillä pultinkannoilla ja kahvoilla. Martti Kuivalaiselle isot Kiitokset Friulin telojen erittäin nopeasta toimituksesta, tuli tilauspuhelua seuraavaksi aamuksi perille ja tarpeeseen.

4BO

AK Interactiven värimodulaatiosetti sisältää kahdeksan Acrylicos Vallejo SLn mustakorkkista 17ml maalipulloa. Järjestelmään kuuluu vaaleanharmaa pohjamaali, kuusi toisiinsa sovitettua, eri tummuusasteen omaavaa vihreää väriä ja satiininkiiltoinen akryylilakka. Paketin takapuolella on pienet, mutta selkeät työvaihekuvat joista värimoduloinnin idea varmasti selviää.
Värimodulaation teon perusedellytys on maaliruisku. Käytän omiin malleihini pitkään palvellutta Iwatan HP-Btä, jossa on 0,2 mm suutin. Ohensin värit Lifecolorin ohenteella suhteessa 2 osaa maalia ja 1 osa ohennetta. Ruiskutuspaine oli koko maalaussession ajan vakio 1,5 bar. Aloitin maalaustyön valmistelun pesemällä mallista hikiset ja rasvaiset sormenjäljet pois lämpimällä Fairy-vedellä, huuhtelin mallin lämpimällä vedellä ja mallin kuivuttua aloin maalaussession. Kiinnitin vielä irto-osat kuten luukut ja pyörät puukalikkaan, jossa ne oli helppo maalata.
Maalasin etsiosat ohuelti Tamiyan valkoisella pohjamaalilla parantaakseni akryylimaalikerrosten tarttuvuutta. Pohjamaalin kuivahdettua olikin pääosan esittäjien eli AKn tuotteiden esiin kaivamisen aika.

Vallejon ja AK Interactiven porukka on tehnyt loistavaa työtä tuodessaan tämän setin harrastajien käyttöön. Värit sopivat toisiinsa kuin nakutettu ja viheliäinen värien sekoittelu on taakse jäänyttä aikaa! Värien peitto ominaisuudet ovat erittäin hyvät ja ohentamis tarve minimaalinen. Minulle jäi tunne että aiemmat akryylivärien käyttöön liittyvät ongelmat on näissä väreissä ratkaistu. Ruiskun neulaa ei tarvinnut puhdistaa kertaakaan maalaussession aikana, puhdistusaineen lasku ruiskun läpi värinvaihdon yhteydessä riitti.

Värimodulaatiosetin melko suuri määrä eri sävyjä hieman ihmetytti alkuun, mutta se juuri helpottikin maalaustyön onnistumista. Kokemattomampikin mallari saa näillä seteillä loihdittua malleistaan loisteliaita, moniulotteisia pienoismalleja. Järjestelmän pohjana toimiva vaalea harmaa pohjamaali paljastaa helposti virheet, on helppo ruiskuttaa ja näin saat varmistettua että seuraavat värikerrokset todella pysyvät mallin pinnassa tehtäessä rankempiakin litkutteluja ja käsittelyjä. Värien keskinäisiä suhteita muuttelemalla saat tehtyä neukkukalustostasi eläviä ja realistisesti toisistaan poikkeavia vihreäksi maalattuja yksilöitä. Suosittelen tätä värisettiä varauksetta kaikille ja kaikentasoisille sodanaikaisia neukkuvehkeitä rakentaville mallareille.

AK Interactiven värimodulaatio maalisettejä voi hommata Kuivalaiselta ja Pienoismallimaailmasta. Martille erityiskiitos testiväreistä!

Jutun toisessa osassa jatkan Sotkan käsittelyä eli jatkossa pöllytetään ja kurataan, so stay tuned!!!!.

Mallailuterveisin,

Jari

Kommentit

Loistava ja havainnollinen kirjoitus! Jatkoa odotellen!
Todella kätevä ja laadukas artikkeli.
Jonne 22.3.2011 13:14 Vastaa lainauksella
Aivan loistavaa. Pitää ehkä itsekkin joskus kokeilla näitä värejä.
Todellakin havainnollinen kirjoitus ja erinoimaset kuvat. Joskohan tämä nyt aukeaisi…
Mahtava kirjoitus! Mulla on lainassa tuossa nämä AK:n saksalaiset värimodulaatiovärit ja näpit syyhyää, että pääsis käyttämään niitä, kun luin tämän artikkelin!
Ville J 22.3.2011 16:19 Vastaa lainauksella
Vihdoin tännekin saatiin kunnon kirjoitus väri-modulaatiosta. Tätä on kaivattu! ;)
Kasimir K 22.3.2011 21:09 Vastaa lainauksella
Asiallinen kirjotus höystettynä hyvillä kuvilla! Osuuko kutinani oikein, että kura ja pöllytys tulee myös AK:n mömmöillä?:D
Esimerkillinen artikkeli, lisää tällaisia kiitos!
Pertsaaaa 23.3.2011 08:32 Vastaa lainauksella
Suunnittelin tämän tänne tekeväni jo silloin kun maalailin tuota FAI-M ää, mutta hyvä että joku joka oikeasti tämän homman osaa teki sen, totesin ettei se itseltäni vielä oikein suju.
Ai niin… tuo 4BO base on setissä aivan mahtava sävy.
Kiitos artikkelista, erittäin informatiivinen.
Kiitos hienosta ja selkeästä artikkelista, näitä lisää.
Hihhei, kyllä se on hieno! Tykkään erityisesti noista pienienkin alueiden pehmeistä sävyjen siirtymistä. Siitä tosin en tykkää, kun en meinannut huomata koko artikkelia, koska yleensä tulee luettua vain nuo uusimmat keskustelualueen jutut:S Jään myös innolla odottamaan mitä jatkossa seuraa!
Esko Rusi 31.3.2011 22:20 Vastaa lainauksella
Tällaisessa yksivärisessä (sävyisessä) camossa tuo värimodulaatio toimii hienosti. Mutta miten tämän voisi toteuttaa monivärisessä camossa? Esim. lentokoneet joissa on kolmea jopa neljää eri väriä.
-QWQ- 3.4.2011 12:28 Vastaa lainauksella
Vaihdapa tuo "ryssänvihreästä" vaikkapa korvaamalla termillä "neukunvihreä". Luulisi tuon ikäisen osaavan kirjoittaa asiallisesti. Muuten varsin mielenkiintoinen juttu.
Hyvä juttu ajankohtaisesta pintakäsittelystä. Modulaatio ei vaan ole minun juttuni.
Asiallinen kuvasarja. Täytyypä kokeilla kikkaa. Ainoa mikä minua tökkää silmään on huippuvalon/modun sävy, joka on ilmeisimmin johtuu alusvärin ei-vihreydestä. Suht lämpimän vihreaän vaalein sävy kylläkään ei ole parhaimmillaan valkoisella taitettu/kylmän vihreä/harmaa?. Kellertävällä sävyllä taitettu sävy olisi luonnollisempi ja vaalentaisi vihreyttä loogisesti, mielestäni. Nyt näyttää että modun vaalein sävy olisi melkein toista väriä kuin perusvihreä/keskisävy. Tämä tietenkin vain subjektiivinen mielikuvani…
AJ 18.11.2011 09:49 Vastaa lainauksella
Moi Jari,

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan eli yhdyn yllä olevien kollegoiden ylistyssanoihin, kertakaikkiaan mainio ja informatiivinen artikkeli nykypäivän modulaatiotekniikan soveltamisesta.

Tokihan "modulaatiotekniikoita" on ollut ainakin Shep Painen tuomana hänen aktiivimallausajoistaan ja kirjoistaan lähtien, mutta tämähän on nykypäivän kehittynyt modulaatiotekniikka, joka on mielestäni erittäin mielenkiintoinen - tämänkin saitin malleissa, etenkin maakalustossa, lopputulokset ovat olleet huikeita; puhumattakoon mm. Missing Links tai Armorscale saiteilla esillä olevista malleista.

Parhaillaan koitan pienimuotoisesti (en likikään niin rankasti kuin esim. Kasimir K) soveltaen testata tätä uutta värimodulaatiotekniikkaa Jarin tätä artikkelia hyödyntäen M1 Shermanissa ja M3 puolitelavaunussa (Suez-Siinai ryhmis) ja so far hyvin näyttää toimivan (erittäin positiivinen yllätys), huolimatta siitä, etten käytä AK:n Russian Green Special Modulation Set:iä, vaan ihan perusvihreitä (Black Green, Dark Green, Olive Green, Olive Drab & Khaki Drab) Tamiyan ja Gunzen akryylimaaleja. Väkisinkin tulee mieleeni, että minkälaista tulosta (ja pienemmällä ja helpommalla vaivalla) valmiilla vastaavalla Olive Green/Drab värimodulaatiosetillä kuin Russian Green Special Modulation Set saisikin aikaan…

Erinomainen artikkeli ajankohtaisesta pintakäsittelystä (old dog kuten minäkin voi oppia uutta tekniikkaa); kiitos Jari! Parhain terveisin, AJ
ei kellää sattus olee kokemusta että mitenkä värimodaamista vois harrastaa pelkällä pensselillä? sen verra alottelija vielä ettei ruuttaa löydy nurkista vielä