Pienoismallit.net

Auto-Air Colors

Vesiohenteinen ruiskumaalisarja

Aikoinaan Truck Model World-lehdessä hehkutettiin amerikkalaista Auto-Air Colors-ruiskumaalisarjaa. Värien kehuttiin olevan peittäviä, helposti ruiskutettavia, vesiohenteisia ja hajuttomia. Värisävyjä löytyy n.120 sisältäen perusvärit, kuultovärit, helmiäiset, metallisävyt, erilaiset kimalle- ja kameleonttivärit, sekä fluorisoivat ja candyt. Lisäksi valikoimaan kuuluu erilaisia apuaineita kuten pohjamaaleja, ohenteita (hitaasti- ja nopeasti haihtuvaa), välikerrosta ja ruiskupuhdisteita. Tuotetta hehkutettiin niin kiivaasti, että olin valmiina tilaamaan heti. Homma jäi kuitenkin vaiheeseen ja kun viimein palasin artikkelin ääreen, huomasin että jutussa esitellyn Englannin maahantuojan yhteystiedot olivat vaihtuneet. Nettikään ei tuonut osoitteesta luotettavaa tulosta ja Suomestahan näitä ei tietenkään saisi… Paitsi tuosta 10 kilometrin päästä kotiovelta, Tuusulasta, Stirwell Oy:ltä joka tuo näitä maahan, kertoi sattumalta netistä löytämäni linkki! (Sittemmin yrityksen kotisivuille on tullut asiasta tietoa.)

Marssin liikkeeseen, joka sijaitsee Sulan autobasaarialueella. Liikkeessä sain asiantuntevaa opastusta maalien ominaisuuksista ja käyttötavoista. Erilaisia automerkkikohtaisia sävyjä ei valmiina ole, eikä niitä tilauksesta sekoiteta näihin maaleihin, joten se on jokaisen tehtävä itse. Ei näitä tosin ole edes tarkoitettu ns. paikkamaalaukseen, vaan pääasiassa motiivi- ja erikoismaalauksiin. Perussävyjä on kyllä enemmän kuin riittävästi ja kaikki Auto-Air-maalisarjat ovat keskenään sekoitettavissa. Mukaan sain myös 4-sivuisen käyttöohjeen. Maalit olivat 120 ml. muovipulloissa, joissa on saranoitu korkki ja korkissa reikä tarkempaa annostelua varten. Perusvärien hinnat ovat n.11 euroa ja erikoisvärit n.22-40 euroa. (Katso tarkat hinnat yrityksen sivuilta). Postimyynti toimii myös. Hankin kokeilua varten viittä eri perusväriä ja helmiäismustaa sekä nopeaa ohenninta.

Värimassa on todellakin lähes hajutonta, mieleen tulee muovailuvahan tms. haju todella mietona. Suoraan purkista massa on kermamaista. Kynäruiskukäyttöön suositellaan 30% ohennusta. Ruiskutin aluksi ohuena kerroksena pohjamaalina käytetyn Molotow's Easy Work-harmaan päälle. Väri oli todellakin peittävää ja nopeasta ohenteesta johtuen kuivui rivakasti. Tämän jälkeen kokeilin myös TMW-lehdessä testattua kikkaa eli ei vedetä ohuita kerroksia kuivumisaikoineen vaan monta peräkkäistä kerrosta melko nopeaan tahtiin. Noin kolme kerrosta teki täysin peittävän pinnan, eikä valumista tapahtunut. (Toki senkin saa aikaan jos oikein liioittelee, mutta järki käteen). Tässä vaiheessa olin jo aivan äimänä tuotteen ominaisuuksista. Kokeilin vielä piruuttani levittää massaa siveltimellä ohentamattomana purkista. Väri käyttäytyi aivan normaalin (hyvän esim. Tamiya oikein ohennettuna) akryylimaalin tavoin. Pinnasta tuli tasainen ja olen varma, että pienet ja miksei suuremmatkin maalausvirheet voi korjata siveltimellä. Koittakaapa samaa esim. Zero Paintseilla. Ei välttämättä onnistu, ainakaan yhtä helposti. Valmistaja lupaa myös, että kuivuttuaan pinnan voi teipata ilman lakkausta maalauskäyttöön tarkoitetuilla teipeillä, ilman että maali tarttuu teippiin. Kokeilin Tamiyan 10 mm. teipillä ja totta se on. Ei lohkeillut.

Iski oikein into päästä maalaamaan lisää ja tätä sarjaa tulen laajentamaan ja suosittelen muillekin. Sotilaskalustomallareille tästä ei ehkä suurta hyötyä ole, mutta siviilipuolelle kyllä. Hinta-laatu-suhde on erittäin hyvä. Hajuttomuus ja vesipestävyys ovat täyttä plussaa varsinkin kun tuotteen muut ominaisuudet ovat jotain muuta kuin mitä myrkyttömissä tuotteissa yleensä. Jos verrataan esim. edellä mainittuun Zero Paintsiin joissa on mielestäni maailmankaikkeuden jäätävin liuottimen haju, huono käsiteltäyys ilman lakkaa ja juuri pensselillä levitettävyyden puute, hakkaa Auto-Air-maalit Zeron. Zeroja käytän tästälähtien luultavasti vain merkkikohtaisia sävyjä tarvittaessa.

Kommentit

Pitääpä kokeilla noita maaleja seuraavana. Saman valmistajan createx akryylit ovat melko sitkeää tavaraa. Kiitos infosta.
Täytyy varmaankin myös kokeilla, jos ne tuosta lähikulmilta ovat noudettavissa.
Kokeilitko kiillottaa tai vahata maalipintaa?
J Pokki 8.8.2008 13:17 Vastaa lainauksella
En ole vielä kokeillut, täytyy saada tuo Scania kasaan ja sitten koittaa. Kuulopuheiden mukaan onnistuu ihan normaalisti.
Olli 10.9.2009 17:42 Vastaa lainauksella
Etsin ruiskumaaleja ja luin tätä juttua edeskahtaalle. Ihastuin myös tuohon mahdollisuuteen käyttää samaa maalia myös siveltimellä.

Osoitteesta www.maalinetti.com Google löysi sitten kaupan, missä samat maalit olivat tarjolla kilpailukykyiseen hintaan, kohtuullisilla lähetyskuluilla ja - Mikä Parasta! - saatavilla oli myös 60ml pakkauskokoa, joka on sekin iso näihin hommiin (pikku humbrol/revell taitaa olla 14ml), mutta sentään vain puolet tuosta yllämainitusta 120ml pakkauskoosta. Katselin ja tutkin vähän aikaa ja sitten mopo karkasi kunnolla käsistä. En pystynyt päättämään mitä tilaisin ja mitä värejä en tarvitse, niin tilasin kaikki semi-opaque sävyt, eli 20 purkkia maalia + nopean ohenteen. Järkevää? Not!!! Kivaa? No, harrastus on antoisaa, kun siihen menee rahaa.

Mutta kauppa oli hyvä ja suosittelen erityisesti, kun nyt näyttää nuo 60ml purkit ja niistä koostetut setit tulleen varastotavaraksi. Silloin kun itse tilasin, 120 ml oli varastokoko ja 60 ml oli vielä erikseen tilattavaa tavaraa, mikä viivästytti toimitusta parilla viikolla. Ennakkomaksu tilille hieman arvelutti, mutta ei mitään hankaluuksia. Tavara tuli silloin kun se oli luvattu tulevan. Olisin pitänyt luottokorttimaksusta enemmän, sekin onnistunee paypalin kautta, mutta karaisin mieleni ja maksoin ennakkoon. Tänään tuli paketti.

.

Hmm… Mitenhän nuo metallic, helmiäis, transparent tai candy sävyt… Aaargh!!!
J Pokki 10.9.2009 17:59 Vastaa lainauksella
Näillä maaleilla on nyt tullut harjoiteltua ja homma alkaa toimia. Tärkeintä on muistaa, että ensimmäiset pari kolme kerrosta vedetään ohkaisesti ja kerroksia kasvatetaan vähä vähältä - muuten ei onnistu vaan maali muodostaa isoja "kalansilmiä" eli maali pakenee aivan kuin maalattavassa pinnassa olisi silikonia. Maalaaminen on silti nopeaa, kunhan antaa muutaman hetken kuivahtaa - peittävä pinta saadaan kuitenkin siis minuuteissa ja noin 3 kerrosta saa jo hyvän peiton jota kuitenkin tilanteesta riippuen kannattaa kasvattaa. Sen oikean "märkyysasteen" oppii huomaamaan ihan silmällä ja lopulta tuo maalin pakeneminen loppuu.

Sivellinmaalausta en varsinaisesti ole käyttänyt kuin muutamassa paikkamaalaushommassa ja tätä testijuttua tehdessä pikaisena kokeena yksivärisellä semi-opaquella. Homma meni ihan ok, mutta kyllähän nämä enempi ruiskukäyttöön on suunniteltu.

Kaikenkaikkiaan kyseessä on maali jossa on jonkinlainen "learning curve" mutta ahkeralla harjoittelulla homma alkaa luonnistua ja edut paljastuvat. Valmis pinta vaatii lakan, jotta värin parhaat ominaisuudet saavutetaan. Pinta kestää kyllä lakkaamatta käsittelyn jne. mutta on matta. Lakkaus myös syventää värisävyjä ja esim. metallivärit pääsevät vasta lakattuna oikeuksiinsa. Muuten ne näyttävät melko valjuilta. Lakkana käy käytännössä ihan mikä tahansa lakka - olen käyttänyt Johnsonia, spraylakkaa, 2-k lakkaa - kaikenlaisia - ilman mitään ongelmia.
Olli 10.9.2009 18:09 Vastaa lainauksella
Ensisijaisesti ruiskumaalia itsekin etsin, eli tuo sivellinkäyttö on vain plussaa, muttei mikään vaadittu ominaisuus. Kommentistani saattoi ymmärtää väärin.

Voisikohan tuohon pakenemiseen vaikuttaa pohjamaalin valinnalla?

.
J Pokki 10.9.2009 18:17 Vastaa lainauksella
Pohjamaalin valinta ei kokemusteni mukaan juurikaan vaikuta. Paras (ja ainoa?) keino on ollut tuo muutaman tartuntaharson veto - tätä myös valmistaja painottaa. Toisaalta pakenemat eivät siinä mielessä ole katastrofi, että ne on helppo piilottaa seuraavalla kierroksella. Maali kuivuu niin ohueksi kerrokseksi, ettei näitä myöhemmin huomaa. Pidemmän kuivumisjan nämä pakenemat kyllä vaativat.

Mikäli innostuu tästä maalisarjasta ja aikoo panostaa hommaan enemmän, suosittelen hankkimaan DVD:llä käyttöohjeet. Todella hyvä ja havainnollinen paketti oikeista työtavoista ja kikoista ruiskumaalausvirtuoosi Simon Murrayn avustuksella. Bonuksena kaverin loistava irlantilaisaksentti ;-)

Myös värikarttakansio on ollut hintansa väärti. Tosin sinullahan taisi tulla perusvärit kerralla kuntoon…
Olli 10.9.2009 18:24 Vastaa lainauksella
J Pokki kirjoitti:
… Tosin sinullahan taisi tulla perusvärit kerralla kuntoon…
Niin taisi. (menee nurkkaan häpeämään)

.
J Pokki 10.9.2009 18:29 Vastaa lainauksella
Eipä siinä mitään, itse tekisi mieli ostaa koko valikoima 120 millisiä. Tällä hetkellä minultakin löytyy myös reilu 20 erilaista sävyä eri AA-sarjoista ja niistä kyllä saa jo sekoitettua mitä vaan.
J Pokki 11.9.2009 22:34 Vastaa lainauksella
Vielä hieman tarkennusta noihin kalansilmiin tai pakenemiin. Toisella foorumilla hieman epäiltiin niiden johtuvan esim. epäpuhtauksista - tämä on kuitenkin valmistajan ja sitä kautta maahantuojan sekä Auto Aireja käyttävien maalareiden puolesta dokumentoitu käyttäytyminen tälle maalille. Eli mikäli maalausolosuhteet (kompuran vedenerotin, öljytön ilma, pesty malli) ovat kunnossa ja tätä esiintyy kyseessä ovat liian märät kerrokset. Tämä demonstroidaan myös tuossa mainitsemallani ohje-DVD:llä.
Kiitos tästäkin artikkelista. Myyntiliike meni kirjanmerkkeihin että pölinä kävi :) Tuota kalansilmä ja pakenemisongelmaa on myös joissain Humbrolin maaleissa.
Mietiskelen tässä juuri automaalin tilaamista (mallailutarkoituksiin) ja mämä Autoairit vaikuttaa lupaavalta, varsinkin koska harrastan itsesekoittamista sekä arvostan hajuttomuutta.
Tämä vaatii ilmeisesti ruiskuun hieman isomman suuttimen kuin askartelumaalit, niinkuin automaalit yleensä ?
J Pokki 29.1.2011 10:22 Vastaa lainauksella
Itse olen ruiskuttanut tuolla Badger 360:lla ja Velocitylla ilman mitään muutoksia ruiskujen kokoonpanoon. Tämä ohenee kyllä todella ohueksi AA Reducerilla ilman pigmenttihäviötä ja aineen käyttö estää myös kuivumisen ruiskun kärkeen. Vaikken ole kaikkia ruiskuja kokeillut, väittäisin että toimii ohennettuna kaikissa ihan normaalisti.
Toimiiko pienempi suutin näoden kanssa, kun esittelyssä mainitaan suuttimen kooksi 0,3mm tai isompi. Itellä kiinan ruiskussa 0,23 eikä tähän tod. näk saa mistään lisäsuuttimia.
J Pokki 5.2.2011 13:13 Vastaa lainauksella
kts. ed. vastaus.
Nostetaanpa aihetta vähän ylöspäin, näin parin vuoden tauon jälkeen.

Vieläkö maalit ovat hyviä? Vai joko on tullut parempia tarjolle? Onko maalit yhä malleissa kiinni ja näyttävät hyviltä?

Itsellä olisi aika uudistaa tuo maalipuoli ja kun nuo rekka mallit imevät maaleja kuin pesusienet vettä niin isommat pullo koot kiinnostaa. Hinnathan näissä ei ole aivan mahdottomia ja jos ovat yhä näin hyviä kuin mitä tässä kehutaan niin taidanpa katsella kuka näitä myy edullisesti tässä pk seudulla ja marssia ostoksille…

Ja toimiiko nämä pohjamaaleina noille rajuille metalli maaleille vai onko näillä omat hyvän alumiini, teräs ja kromi pinnan antavat värit?
J Pokki 26.12.2012 23:23 Vastaa lainauksella
No, juurikin tänään nostelin jälleen kerran pullot pöytään aikomuksena maalata näillä. Aiempien maalausten jälki ei ole vuosien saatossa mennyt miksikään. Nuo metallisävyt esim. auton metallisävyinä menevät hyvin, mutta varsinaiseen metallin jäljittelyyn on parempia aineita. Eli esim. kiillotettuja alumiinivanteita en lähtisi näillä imitoimaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että näillä on hyvä jäljitellä sitä, mikä esikuvassakin on maalattua.
En ole kokeillut näitä pohjamaaleina Alcladeille.
P.S. Juuri tuo rekkamallien maalikulu oli itsellänikin hyvin suuri, ellei ihan suurin syy alkaa käyttää näitä.
P.P.S Vaikka en ole mitenkään kytköksissä, suosittelen edelleen tuota Stirwelliä. Loistava palvelu ja tietotaito näistä maaleista ja enpä usko, että ainakaan merkittävästi edukkaammin löytyy muualta.
Uskaltaudun koukkimaan ainakin perus värejä hiljalleen varastoon, Semi-Opaque Colors taitaa olla se ryhmä jolla saadaan nuo perus sävyt mallin pintaan, joko suoraan tai itse sekoittamalla. Sittenhän noita näyttää olevan "fluori" väreistä alkaen vaikka ja mitä, helmiäistä ja karkkia yms onko näistä kokemuksia? Ja kestääkö nämä noiden metalli sävyjen alla pohjana?

Ja kun selailee maalinetin sivuja niin tulee tälläinen teksti vastaan: Paljaalle metallille tai muoville malattaessa tulee ennen maalin lisäämistä käyttää ko. pinnalle sopivaa tartunta-ainetta tai primeria. Ja tuo siis pohjamaali osiossa, eli ymmärränkö että tuo pohjamaalikin vaatisi kuitenkin jonkun primerin alleen pysyäkseen varmasti pinnassa, jos niin onko tietoa mikä sinne pohjalle sopisi? Vai kestääkö nämä pienoismallin pinnassa ilman primeriä kuitenkin riittävän hyvin?
J Pokki 27.12.2012 07:48 Vastaa lainauksella
Tuo noiden primeri Basecoat ei käsittääkseni ole varsinainen pohjuste vaan sävypohja eli tuo huomautus lienee tarkoitettu varsinaiselle käyttäjäryhmälle eli automaalareille. Toisinsanoen oikeata autoa maalatessa happoprimeri metallille tai muovipohja vaikka abs:lle pitää vetää. Itse olen pienoismallien kanssa toiminut ihan samalla tavalla mitä olen käyttänyt jo vuosia eli tartuntapohjamaali (Gunzen Mr. Surfacer vaikkapa) maalasin sitten minkä valmistajan maaleilla tahansa. Tuosta Auto-Airin pohjasta ei ole mitään kokemuksia, käsitykseni mukaan se on enempi siis sellainen sävypohja kuin tartuntapohja.

Semi-Opaque on tosiaan se "tavallinen" maali ja transparent on tavara joka sopii efekteihin hyvin. Kaikki värit on tehty samaan massaan, eli toimivuus on kaikilla sama ja minulle tuntematon Alcladien kanssa. Toistensa kanssa keskenään toimivat toki täysin saumatta.
Kävin kuin kävinkin tänään(tai siis eilen) stirwellillä hakemassa maaleja, ei suostunut myymään otsikon mukaisia maaleja vaan oikeastaan pakotti ostamaan Auto-Borne sarjan maaleja.
Samaa tavaraa, mutta tuossa on mukana jotain liuotinta ja on siis helpompi maalata, saattoiko olla niinkin että pigmentti olisi vielä vähän pienempää.

Mustalla söhöttelin frigo trailerin laatikkoa ja täytyypä sanoa että en tiennytkään olevani näin hyvä maalari =D Aivan käsittämättömän hyvää jälkeä ja helposti. Vertailupohjana on tosin vain vallejon ja life colorin maalit… Peittää älyttömän hyvin ja pinta on kerrasta nätti. En tiedä vaativatko nämäkin värit vastaavan toimintamallin kuin nuo alussa mainitut, mutta varuiksi vetäisin pohjalle harson ja hiljalleen lisää. Hyvä tuli ja helposti, ainut miinus puoli ehkä että tuntuvat olevan pohjien suhteen lähes yhtä tarkkoja kuin nuo metalli maalit, kaikki tuntuu näkyvän, eli kerrokset ovat ohuita, mutta peittäviä.

Toinen haitta on tietysti teitä sotamallareita ajatellen sävy valikoima. Mutta eikös tosimies sekoittele maalit itse mustavalkoisesta kuvasta referenssiä hakien =D Mutta siviili mallareille ainakin suuresti suosittelen. Ja jos kerran osaamaton kaveri saa (ainakin omasta mielestä) hyvää jälkeä helposti niin joku vaikutus maalilla lienee.
J Pokki 5.1.2013 12:08 Vastaa lainauksella
Joo, totta, silloin kun itse viimeksi kävin, sain jo Bornea yhden purkin, mutta siitä on aikaa varmaan vuosi. Hyvä kuulla että se on vielä parempaa, en ole kokeillut. Nimenomaan, harso ja hiljalleen lisää lienee tämänkin toimintamalli.
Joo näistä ei löydy sitä maailman ainoaa aitoa ja absoluuttisesti oikeaa desert yellowta vaan joutuu tekemään kuten kenttäolosuhteissa, eli sekoittamaan itse. Mutta tämä on hys hys juttu, ei kerrota kenellekään, että Rommel ei käynytkään sävykartta kädessä El-Alameinin K-Raudan sisustusosastolla. Ettei kenenkään pilvilinnat romahda :-D
J Pokki kirjoitti:
Joo näistä ei löydy sitä maailman ainoaa aitoa ja absoluuttisesti oikeaa desert yellowta vaan joutuu tekemään kuten kenttäolosuhteissa, eli sekoittamaan itse. Mutta tämä on hys hys juttu, ei kerrota kenellekään, että Rommel ei käynytkään sävykartta kädessä El-Alameinin K-Raudan sisustusosastolla. Ettei kenenkään pilvilinnat romahda :-D
Siis täh, miten niin ei käynyt? Mä olen niin kuvitellut kaverin sinne pähkäilemään assistenttinsa kanssa pikkurillit pystyssä maalin sävyjä, ympärillä pyörii jo ss:stä tuttuja nykyisiä sisustus suunnittelijoita aina niin "miehekkäänä" kommentoimassa ja antamassa neuvoja… Ehkä samalla kertaa haettiin eurokankaasta vaaleanpunaista pitsi röyhelöä ajalan luukun sisäpuolelle ettei nukkuessa valot häikäise =D

Ja asiaakin. Niin tuo myyjä kehui että tuo borne sarja on parempaa, liukkarin ansiosta ei kuulemma kuivu ruiskun kärkeen(voisin jo kerta maalauksen jälkeen vahvistaa tämän) ja muutoinkin pitäisi olla parempaa juuri kynäruiskuille.
Pigmentistä lähtien kaikki pitäisi olla pienempää ja hienompaa joten tulee entistä pienemmistä suuttimista läpi.

Ja mitä muutoinkin tuota eilen kokeilin niin todella helppo vetää ohutta viivaa siististi, maalia ei tarvitse tulla juuri ollenkaan ruiskusta läpi kun sillä saa jo peittävää pintaa. Näin myös värin riittoisuus tuntuu olevan erittäin hyvä. Maalia tarvitaan vähemmän ruutasta läpi, jälki on siis terävämpää, menee pienempiä osia maalatessa siis periaatteessa vähemmän ohi. Kun väri on vielä peittävää niin törmäsin siihen ongelmaan että ohensin maalia liikaa valmiiksi. Ja suhde oli 1ohenninta ja 2maalia. Tuntui toimivan. Ohennin oli valmistajan omaa, aavistuksen vesi versiota nopeampaa(koostumus ei selvillä, löytynee nettisivuilta). Akkuvettä kokeilen jossain välissä ohentimeksi, muita toimivia vaihtoehtoja otetaan ilolla vastaan.