Pienoismallit.net

Omat fotoetsit

Syövytysosien teettäminen

Toisinaan tulee eteen tilanne, jolloin pienoismalliin tarvitsisi tietyn osan fotoetsinä. Markkinoilla on nykyään pilvin pimein erilaisia syövyteosia, mutta silti jonkun osan tai mallisarjan kohdalla tarjontaa ei vielä ole tyydytetty. Onneksi maapallo on nykyään niin pieni, että etsiosien teettäminen asiaan vihkiytyneessä yrityksessä ei ole kovin kummoinen temppu. Päätin itse kokeilla kuinka äijän käy jos moiseen projektiin ryhtyy.

Tarvitsin 1/24 mittakaavaisiin raskaan kaluston projekteihin erilaisia osia, joita ei aftermarket-osina löydy. Sain pienoismallit.netin keskusteluissa muutaman kokeilemisen arvoisen linkin joista tähän ensimmäiseen kokeiluun valikoitui monelle tuttu Tsekkipaja Eduard.

Aloitin projektin tekemällä hieman taustatutkimusta syövyteosien suunnittelusta. Piirsin Corelilla alustavat vedokset mittatarkasti haluamistani osista. Tämän jälkeen kysyin Eduardilta, miten heillä homma kokonaisuudessaan toimii. Ja sehän toimii pääpiirteittäin näin:

-Eduardilla suurin arkin koko on 280 x 290 mm.
-Materiaalipaksuudet 0,16 / 0,20 / 0,30 / 0,50
-Syövytys tehdään mielellään messingille ja pintaan on mahdollisuus saada nikkelipäällystys simuloimaan "hopeista metallipintaa".
-Hintaa tuolle täysikokoiselle arkille tulee 430 Tsekin korunaa eli n. 18 euroa + Alv 19% + postitus Suomeen n. 20 euroa. 3D-syövytys kuuluu samaan hintaan (eli urat, niitit tai muut detaljit jotka joudutaan syövyttämään kahdella eri kerralla). Lisäarkit samasta aiheesta ovat saman hintaisia kuin ensimmäinenkin.
-Tilattaessa jokaiselle erilaiselle arkille pitää keksiä Luettelonumero ja nimi jotta he voivat käsitellä niitä. (Esimerkiksi JP001, Truck Parts No. 1)

Piirsin lopulliset kuvat Corelilla ja väritin kuviin erilailla käsiteltävät alueet. Violetilla väritin alueet, jotka syöpyvät kokonaan pois, vaaleanpunaisella alueet jotka jäävät kokonaan jäljelle ja sinisellä alueet jotka syövytetään puoleenväliin materiaalipaksuudesta. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana ja ajatuksen kanssa liikkeellä ja vielä tuplatsekata että kaikki tulee varmasti niinkuin pitää. Kaikki syövytykset tehtiin arkin yhdelle puolelle, eli toiselle puolelle tulevia taittouria ei nyt tehty. Ilmeisesti niitä varten pitää tehdä oma filminsä joka on ikäänkuin osien peilikuva. Hintaan tämänkään ei pitäisi vaikuttaa.

Ilmeisesti kesäajasta johtuen kesti noin kolme viikkoa kuvien lähettämisestä siihen, että ilmoittivat arkkien olevan valmiit ja kyselivät luottokorttitietoja. Myös SEPA-pankkisiirtomahdollisuus on maksaessa.

Lopputulos:

Arkit tulivat hyvin pakattuna 21x31x30 cm laatikossa (!) kirjattuna kirjeenä neljä päivää maksun jälkeen. Olin jostain syystä saanut samaan hintaan tuplat, eli vaikka tilasin ilman nikkelipinnoitetta, oli molemmista tehty nikkelipäällystetyt versiot mukaan. Loistavaa, säästyy joissain osissa maalamiselta! Laatu oli juuri sellaista kuin toivoinkin, 3D-syövytys onnistui loistavasti ja pienimmätkin kuusikulmaiset reiät toistuivat tarkasti. Osia oli hieman "järkeistetty" arkeille eli sijoittelu oli viimeistelty paremmin kuin olin itse osat sijoitellut. Osia ympäröineet rangat oli muokattu myötäilemään osien muotoja jne. Lisäksi kehikoihin oli syövytetty tuo luettelonumero ja teksti Made in Czech Republic. Ilmeisesti jonkinlaisessa leikkausvaiheessa tai pakkausvaiheessa arkit olivat hieman vääntyneet.

Suosittelen Eduardia niille, jotka tarvitsevat omia syövytetosia. Hinta ei täydellä arkilla muodostu kovinkaan korkeaksi ja pienempiä osia mahtuu tietysti enemmän. Jos Corelin tai CADin käyttö luonnistuu, ei suunnittelussa ole ongelmia. En tiedä voiko kuvat toimittaa jossain muussa muodossa, se selviää kysymällä. Yhteys otetaan Eduardin nettisivuilta sähköpostitse ja viestiin vastaa henkilö joka ottaa homman vastuulleen. Hänen sähköpostiinsa voi sitten lähettää kuvat ja tarkemmat tiedot. En julkaise ymmärrettävistä syistä suoraa osoitetta tässä.

P.S. Englanniksi etsiarkki on photo-etch fret, siltä varalta että joku miettii tilaamista…

Kommentit

Hmm… Erittäin mielenkiintoista…

Ilmeisesti jos sitten joku haluaisi tilata esim tämän ko. sarjan sen voisi tilata nyt tuolla JP001 luettelo nimikkeellä?

Tätähän voisi esim hyödyntää kootusti vaikka Suomikaluston etsiosissa (sotkan lokarit, ritilät, sturmin varustelaatikko ja teline…)
J Pokki 7.8.2008 12:49 Vastaa lainauksella
"Ulkopuoliset" eivät voisi tilata sarjaa suoraan Eduardilta, kysymyksessä oli vain luettelonumero jolla arkkeja käsiteltiin koko projektin ajan aina filminsuunnittelusta laskutukseen. Itse voisin tilata uudestaan ilman kuvien uudelleenlähettämistä ilmoittamalla pelkän numeron, mutta yksityisten teettämät työt eivät tule osaksi Eduardin tuotevalikoimaa…

Mikäli tarvittavat referenssit eli valmiit mitat tai vaikkapa piirustukset missä tahansa muodossa (kunhan ovat paikkaansapitäviä!) löytyisi helposti, ei tuollaisen suomikalustosarjan koostaminen olisi kummoinenkaan homma. Eli juuri se referenssimateriaalin tutkiminen tässä on se suurin homma ja mittailu, että osat sopivat millilleen oikein. Itse piirtäminen ei ole kovin kummoinen työ. Asiakaskuntaa varmasti löytyisi sen verran, että homma kannattaisi ainakin harrastuksen vuoksi, jos nyt ei ihan rikastumisen kannalta.
Mielenkiintoista kuulla, miten homma Eduardilla onnistuu. Keväällä tarjosin Eduardille 1:87-mittakaavaisia höyryvetureiden valmistajalaattoja syövytettäväksi - hemmot sanoivat, että eivät pysty niitä syövyttämään. Palaan asiaan, kunhan ne saadaan Japanissa syövytettyä. Kaipaisin joitakin tarkennuksia kirjoitukseesi:

1. Minkä kokoinen teettämäsi arkki oli? Tämän perusteella voisin laskea pinta-alan hinnan ja tehdä vertailuja muihin palvelun tarjoajiin.

2. Minkä vahvuista peltiä käytit? Kuvauksesi mukaan syövytys näyttäisi tehdyn vain yhdeltä puolelta, mikä on tavallista silloin, kun käytetään hyvin ohutta peltiä (0,3 mm on jo paksua). Läpisyövyttäminen yhdeltä puolelta on huomattavasti epätarkempi tapa kuin syövyttäminen kulmmaltakin puolelta puoleen väliin. Sen miten pelti on syövytetty, näkee paljain silmin lopputuloksessa: vain yhdeltä puolelta läpisyöpyneet pystypinnat syöpyvät vinoon (pinta ehtii syöpyä sivusuunnassa enemmän kuin pohja), kummaltakin puolelta puoliväliin syövytettäessä reunaan jää levyn keskivaiheille hentoinen kannas. Olinkin näkevinäni tuossa yhdessä lähikuvassa sen, kuinka vinoon reunat ovat syöpyneet. Sivuttaissyöpymisen hallinta onkin vain toiselta puolelta läpisyövyttämisessä huomattavasti hankalampaa ja tämä pitäisi osata ottaa huomioon jo osaa piirrettäessä - siis mikäli tavoitellaan tarkkaa lopputulosta (sääntö: sivuttaissyöpyminen on puolet syövytyssyvyydestä, joten pintasyövytetävät detaljit on piirrettävä suuremmiksi ja läpisyövytettävät aukot pienemmiksi).

3. Oletko varma, että käyttämäsi levy on pronssia? En nimittäin ole koskaan kuullut, että pronssista tehtäisiin peltiä. Yleensä syövytystöissä käytetään messinkiä, uushopeaa tai fosforipronssia. Joskus myös kuparia tai terästä. Näyttöni värin perusteella sanoisin, että peltisi on messinkiä.

4. Sitten vielä vähän käsitenihilismiä: yksityiskohtien syövyttäminen levyn pintaan on joko pintasyövyttämistä tai puolisyövyttämistä. Kun levy syövytetään kummaltakin puolelta puoliväliin, syntyy pintakuviointi samassa prosessissa eikä sitä keskeytetä ellei haluta matalampaa syövytyssyvyyttä kuin puoliväli. Yhdeltä puolelta läpisyövytettäessä prosesssi toki keskeytettään sen jälkeen, kun pintakuviointi on valmis, syntyneet kuviot suojataan ja jatketaan syövyttämistä suojaamattomilta alueilta läpi. Eli epätarkkuuden lisäksi yhdeltä puolelta läpisyövytettäessä on yksi ylimääräinen työvaihe, joka vaikuttaa hintaan.

5. Syövyttäjän työn tarkkuutta voi testata kätevästi piirtämällä arkille läpisyöpyvän kiilan, jonka viereen kirjoitetaan mitta-asteikko vaikkapa millimetrin välein kohdistusviivoja käyttäen. Mauserilla voi sitten mitata, kuinka paljon syövytysprosessissa mitta on muuttunut. Samalla tavalla voi piirtää testireikiä tai pultinpäitä tai pintasyövytysuria mittojen kera. Mittaamalla paljastuvan toleranssin perusteella voi sitten piirtää osan hieman suuremmaksi tai pienemmäksi seuraavalla kerralla, kun teettä duunia.
J Pokki 14.8.2008 12:34 Vastaa lainauksella
Okei, joitakin vastauksia:
-Tilasin tuon maksimikokoisen arkin, mutta olen sittemmin kuullut hintojen nousseen aavistuksen joten kannattaa kysyä uusi hinta tuolle ennen laskemista. Käytin annettua tilaa melko avokätisesti, ja Eduardilla oli sitten tiivistetty arkin layouttia lyhentämällä kiinnityskohtia jne.
-Käyttämäni vahvuudet olivat 0,2 ja 0,5 joista jälkimmäinen juuri vahvojen kohokuvioiden tekoa varten
-En tiedä sanoa varmaksi tuota syövytystapaa, mutta tuo mainitsemasi kannas löytyy paksumman arkin osista. Ei ole mahdotonta, etteikö tehtaalla olisi tehty kääntöpuolen filmit toimittamistani tiedostoista: Itse en toimittanut kuin yksipuoleiset kuvat.
-Materiaali: Tuossa onkin tullut ajatusvirhe jonka onneksi huomasit. Kirjoitin juttua jo ennen osien saamista ja sähköpostissa keskusteltu brass oli epähuomiossa suomentunut pronssiksi (bronze). Korjataanpa se tekstiin.
J Pokki kirjoitti:
Okei, joitakin vastauksia:
-Tilasin tuon maksimikokoisen arkin, mutta olen sittemmin kuullut hintojen nousseen aavistuksen joten kannattaa kysyä uusi hinta tuolle ennen laskemista. Käytin annettua tilaa melko avokätisesti, ja Eduardilla oli sitten tiivistetty arkin layouttia lyhentämällä kiinnityskohtia jne.
-Käyttämäni vahvuudet olivat 0,2 ja 0,5 joista jälkimmäinen juuri vahvojen kohokuvioiden tekoa varten
-En tiedä sanoa varmaksi tuota syövytystapaa, mutta tuo mainitsemasi kannas löytyy paksumman arkin osista. Ei ole mahdotonta, etteikö tehtaalla olisi tehty kääntöpuolen filmit toimittamistani tiedostoista: Itse en toimittanut kuin yksipuoleiset kuvat.
-Materiaali: Tuossa onkin tullut ajatusvirhe jonka onneksi huomasit. Kirjoitin juttua jo ennen osien saamista ja sähköpostissa keskusteltu brass oli epähuomiossa suomentunut pronssiksi (bronze). Korjataanpa se tekstiin.
Kiitokset vastauksista. Tarkoitus on kokeilla valmistajalaattoja helpommilla osilla, miten hemmot duunia tekevät.

Luonnollista olisikin, että 0,2 mm:n levy on tehty yhdeltä puolelta läpisyövytettynä ja 0,5 mm:n levy kahdelta puolelta. Kun kerran toimitit syövyttäjälle Corel-tiedoston, niin siitähän on helppo tulostaa kaksi filmiä pelkästään piirroksesi väreillä kikkailemalla. Itse käytän pinta- ja pohjafilmin tulostamiseen yksinkertaisesti ohjelman värierotteluominaisuutta. Piirroksissani on käytössä vain kaksi CMYK-väriä: 100% keltainen on pintasyövytys levyn päältä puoliväliin, 100% magenta on pintasyövytys levyn alta puoliväliin. 100% keltainen + 100% magenta on levy, joka ei syöyvy lainkaan. Valkoiset alueet taas ovat yhtä kuin syövytys läpi. Tällaisesta Corel-tiedosta syntyy automaattisesti kaksi filmiä, kun tulostusvaiheessa valitaan värierottelu. Yhtä lailla tulostaja voi kääntää jo tulostettaessa filmit negatiiveiksi tai positiiveiksi sen mukaan kumpaa peltien valotustapaa hän käyttää. Idea on siis sama kuin kirjapainojen offset-peltejä valotettaessa: jotkut käyttävät negatiivipeltejä, jotkut positiivipeltejä - ja filmit tämän mukaisesti. Tässä on vielä se riemu, että ei tarvitse kikkailla tasoilla tai piirtää ylä- ja alapuolisia osia erikseen - kaikki tarvittava data on samassa piirroksessa.

Osien tiivistäminen on luonnollista varsinkin silloin, jos piirtäjä on piirtänyt turhan leveät läpisyöpyvät alueet. Mitä enemmän läpisyövytettävää on, sitä hitaampi prosessi on ja sitä vaikeampi on hallita sivuttaissyöpymistä - eli mitä kauemmin levy joutuu olemaan litkussa, sitä enemmän kohokuviot syöpyvät sivusuunnassa (aukot tuppaavaat suurenemaan ja kohokuviointi pienenemään). Sain aikoinani sellaiset ohjeet, että osien ympärille piirrettävien läpisyöpyvien alueiden leveydeksi riittää yksi millimetri. Tällaiseen rakoon mahtuvat vielä etsipihtien kärjet.
J Pokki 14.8.2008 15:51 Vastaa lainauksella
Itse olin tyytyväinen ja yllättynyt juurikin tuosta muokkaamisesta, mitään urputusta ei tullut tyyliin, "emme voi näistä kuvista syövyttää ennen kuin siistit näitä". Siitä plussat eduardille. Ja laatuahan kaverit tekee ainakin omien sarjojensa osalta, varsinkin nykyään. Niille jotka eivät firmaa tiedä, Eduardhan on nykyään yksi suurimmista ellei suurin pienoismallien fotoetsiosien valmistaja. Heillä on myös mahdollisuus "tulostaa" (tai painaa) fotoetsiosien pintaan, tosin en tiedä onko tuo mahdollista aivan pienimmille sarjoille ja minkä hintaista kyseinen palvelu on.
Tuliko teillä puheeksi kuinka pieniä osia Eduard pystyy syövyttämään, tai minkä paksuisiin materiaaleihin 3D-syövytys onnistuu?
J Pokki 8.9.2008 19:17 Vastaa lainauksella
Osassa mitat eivät saisi olla pienempiä kuin materiaalin paksuus ja 3D piti onnistua kaikkiin paksuuksiin. Jotenkin näin se karkeasti ottaen meni. On olemassa joitain laskukaavojakin, muistaakseni Petri (Sallinen) on jossain ketjussa aiheesta kertonut tarkemminkin, mikä saa olla materiaalipaksuus tietynkokoisissa syövytyksissä jne. Jaahas, tästäpä tuli mieleen että täytyypi taas kuukauden sisällä laittaa tilausta Eduardille.
Paljon kiitoksia vastauksestasi, täytyykin ruveta piirtelemään.
Hei!

Mitenkäs tilanne on kentällä muuttunut tässä vuosien varrella?

Mistä tällä hetkellä saa Suomeen parhaiten, nopeiten, halviten tai edes joten kuten tilattua omia PE osia?
J Pokki 12.1.2013 20:08 Vastaa lainauksella
Suosittelen melkein kääntymään Mestarimallien puoleen. En tiedä onko halvin, mutta halvin ei aina ole se ykköskriteeri. Varsinkin jos "säästö" mitataan joissakin-muutamissa euroissa. Mestarimallit pystyy tarjoamaan vaikka "avaimet käteen" palvelua jos ei itse huvita kikkailla piirtämisen, tilailun, ulkomaille suuntautuvan neuvottelun yms. arpomisen kanssa. Muuten ei ole tietoa mikä on päivän tilanne. Tämä on vain oma suositukseni näin-tekisin-itse-pohjalta.