Pienoismallit.net

Akryylit vs. Emalit?

Kummat maalit ovat teidän suosiossanne?

Itse käytän lähinnä Vallejon model air ja model color -sarjoja. Joskus käytin humbrolin emaleita, mutta tärpätin kanssa läträäminen kävi tuskalliseksi, joten akryylit ovat ainakin minulle se mukavampi vaihtoehto.
Vallejon maaleja olen itsekin viime aikoina lähinnä käyttänyt.

Humbrolin emaleilla aloittelin, mutta myöhemmin siirryn ensin Tamiyan akryyleihin, ja sitten Model Masterin mainioihin pussimaaleihin, mutta kun niiden valmistus lopetettiin, on Vallejo ollut valintani.
Käytän Humbrolin emalimaaleja ja ohennan Humbrolin ohentimella. Vallejon kokeilu on käynyt mielessä. Peittääkö Vallejon model air hyvin ja muutenkin onko käyttäjäystävällinen? Jos hankin ruiskun niin akryyleihin olisi siirryttävä kun ei ole tiloja jossa voisi ruiskutella emalimaaleja.
Nykyään Vallejon model coloria ihan siis sudilla. Aiemmin jonkuverran revelliä ja enempi humbrolia, mutta sitte alko se tinnerin käry ärsyttään, ja kun viimein alko täältä oulun seudultaki tuota Vallejoa saamaan, niin siirryin siihen. Muutaman mallin verran kun harjottelee niin alkaa sujumaan, nykyään käytän emalimaaleja erittäin harvoin.
Vallejon ilmaruiskumaalit peittävät mielestäni hyvin, vaikka se lohkeileekin kovemmassa käsittelyssä, jos lakkapintaa ei löydy. Kokemuksen puutteen takia en tiedä sitten miten hyvin se peittää emaleihin verrattuina.

Model Air on hyvinkin käyttäjäystävällinen. Maaleja ei oikeastaan tarvitse laimentaa ollenkaan ja Vallejon tippapullo on hyvin kätevä säiliön täyttämiseen kesken maalauksen, mikäli säiliö on gravity-feed mallinen.
Tuota noin, sen verran uskaltaisin neuvoa vaikken expertti olekaan, että kannattais ehkä kuitenkin hiukkasen ohentaa sitä maalia… maalaa vaikka sitten usemman kerroksen. Omien kokemusteni perusteella uskaltaisin väittää että ohennettu maali tarttuu paremmin ja kuivuu tietenki nopeammin. (kunhan malttaa antaa joka kerroksen kuivua) Tuossa oon kuitenki samaa mieltä että se lakkakerros on hyvä laittaa, nii kestää vaikka varovasti pyyhiskellä pölyjäki…
Itse vuonna nakkisota kun viimeksi pienoismalleja rakentelin, käytin Humbroleita. Ei ne maaleina lainkaan huonoja olleet, mutta se tärpättiläträys oli hajottavaa. Viimeisen vuoden olen maalannut miniatyyrejä Vallejon Game Color sarjalla, ne ainakin toimivat loistavasti.

Olen myös ruiskutellut kovin onnistuneesti tuota VGC sarjaa. Hätätapauksessa voi maalata suoraan purkkimaalia, mutta kovin pitkiä sessioita ruisku ei kestä tukkeutumatta. Lähinnä pieniin nopeisiin korjauksiin. Tosin extenderin ja veden kanssa ohennettuna peittää ja kestääkin hyvin.

Onkos VGC ja VMC sarjoilla kovastikin muuta eroa kuin väriskaala?

EDIT: Vielä tuosta lakkauksesta. Kaikki te ruiskun omistavat, kannattaa sitten katsella ainakin tuota VGC:n mattalakkaa… Itse olen tehnyt metallisille miniatyyreille niin, että päälle Mastonin kökkö "matta"lakka, josta tulee kyllä vahva ja hyvä lakka, mutta kiiltää mataksi silti kovasti. Nou hätä! Ruiskulla VGC mattalakka päälle ja ainakin miniatyyrinit ovat näyttäneet tämän jälkeen vähintään yhtä matoilta kuin ennen Mastonia.
Model Air on jo valmiiksi Model Colouria huomattivasti laimeampaa, joten en ole nähnyt laimentamista tarpeelliseksi. Useampi maalikerros kuitenkin vähentää lohkeilua varsinkin jos alin kerros on spraymaalia, joka jostain syystä tarttuu hyvinkin sitkeästi kiinni malleihin.
Onkos kukaan käyttänyt Model Air -valkoista ? Jostain muistaisin kuulleeni että juuri valkoinen väri olisi ollut jollain tapaa ongelmallinen. (en muista miten)
Itseäni tämä kiinnostaa siinä mielessä että olisi kaapillinen YK-kalustoa maalattavana.

Tähän mennessä on käytetty Humbrolia ja Xtra Coloria.
Model Air on muistaakseni suunniteltu juurikin suoraan pullosta käytettäväksi tai hieman (1:4) laimennettavaksi 'ohenteella', mitä ohennetta sitten käyttääkään.

Itse maalailen akryleilla ja ruiskun/pensselin sekakäytöllä. Miniatyyrejä kun maalailen, nuo lienevät yleisimmät maalaustavat. Rehellisesti sanottuna en ihan äkkiä keksi kovin montaa hyvää syytä käyttää emaleja - Onhan toki totta, että militia/historiallisia värejä löytyy näitten puolelta ihan hemmetin paljon, kun akryleissa tarjonta jää lähinnä VMC ja kenties VAC-sarjoihin. Emaleissa vaan on se tärpätin kanssa läträäminen ja ikuinen sekottaminen (jota on toisissa akryleissakin).

Lakoista oon ite käyttänyt Rembrandtin (Talens) kiiltolakkaa, jonka päälle ruiskulla suihkinut VGC mattalakan. Tulos on ainakin mun mielestä hyvin kestävä kiiltolakan ansiosta, ja mattalakan jälkeen vieläpä oikeesti matta.