Pienoismallit.net

Mistä tietoa mt Hurjan värityksestä?

Ostin Suomalaisin dekaalein varustetun moottoritorpedoveneen mallin, vaan mistä saisin tietoa em. veneen värityksestä. Vene on mt Hurja (M.A.S -500 class) ja mallin on valmistanut Puolalainen Choroszy. Vaikuttaa mielenkiintoiselta projektilta…
Ainakin teokessa "Taisto-luokan moottoritorpedoveneet" on sivuutettu muutamalla sivulla myös Hurjaa. Löytyy kuva koeajolta sekä pari piirrosta.

Lisäksi todetaan värityksestä seuraava"…Sodan alussa Suomessakin kokeiltiin erilaisia naamiokuvioita, koista maastoväriset sopivat hyvin alusten kätkemiseen saaristoon ilmahyökkäyksiltä. Sitä vastoin merellä pienien alusten väripinnat eivät vaikeuttaneet tunnistusta, kulkusuunnan tai nopeuden arviointia. Päinvastoin tummat värit erottuivat vaaleaa selvemmin. Vuodesta 1942 kuviot vaihdettiin yhtenäiseen vaaleanharmaaseen. Valmistuessaan Taistotkin olivat ns. laivanharmaita. Saksassa vierailleet mtv-päälliköt toivat vaikutteinaan siellä käytetyt lähes valkoiset sävyt, jotka olivat erityisesti yöllä osoittautuneet harmaatakin heikommin erottuviksi. Tarmossa koeiltiin kesällä 1943 valkoista maalausta ja seuraavana vuonna luokan muutkin maalattiin samalla tavoin.

Jatkosodan alussa laivaston aluksiin tuli myös ylöspäin näyttävä keltainen tunnus, johon maalattiin Suomen lippu. Keväästä 1942 alkaen keulakansien etuosa maalattiin vain keltaisella. Taistossa se ulottui miehistöosaston luukun reunaan. Sakalaiset luopuivat tunnuksetsa jo heinäkuun 1943 lopussa, suomalaisista aluksista se poistettiin vasta vuodeksi 1944" s. 77

Voidaanko olettaa, että myös Hurjissa oli vuodesta 1942 kesään 1944 oli väritys laivastonharmaa ja sen jälkeen valkoinen? Ja oletetaan tuohon tekstiin viitaten myös, että nokassa oli keltainen "itärintamatunnus". Värityksestä ei puhuta Hurjien kohdalla mitään, koeajokuvassa väritys on vaalea, ehkä harmaa tai jopa valkoinen. Kuva on syksyltä 1942 aje ikös Hurjat tulleet käyttöönkin vasta 1942, joten olisiko tuo kuvan väri sitten laivastonharmaa? Kuva sivulla 42 jos saat opuksen käsiisi.

Onko tämä sivu tuttu? Löytyy myös tuo kuva alalaidasta smallcrafthistory.weebly.com/baglietto-12.html
Viimeksi muokattu 8.1.2013 20:58
Moi,

Valitettavasti tuossa Hurjan mallissa on aika paljon, etten sanoisi suurin osa asioita pielessä. Olisi hauska tietää, mihin materiaaliin perustuen valmistaja on sen toteuttanut, jos laatikon kansikuva vastaa itse mallia. Ainakaan ensimmäistäkään valokuvaa Hurjista ei ole katsottu.

Ensinnäkin se näyttää sivukuvan perusteella enemmän Jymyltä kuin Hurjalta, Hurja oli Jymyä lyhyempi: Hurja 16,6 m ja Jymy 18,7 m. Tarkista tämä asia mallista. Samoin komentosilta ja keulan luukut ovat Jymyn kaltaisia, Hurjassa on hieman samanlaiset kuin Taistoissa. Takakannen yksityiskohdat vaikuttavat olevan myös pielessä. Rungon sivulta puuttuu valoventtiilit (eli pyöreät ikkunat) 5 kpl kummaltakin puolelta.
Täällä on auttavat sivukuvannot ja muuta tietoa: smallcrafthistory.weebly.com/baglietto-12.html

Lopuksi vielä aseistus, käsittääkseni tykkinä oli Madsen, jonka joudut tekemään itse, tuon komentosillan takana olevan kk:n paikalle, ja takakannen 20 mm konetykki pois, lisäksi pitää tsekata millaiset torpedoheittimet tuossa mallissa on (en ole sitä nähnyt). Syvyyspommit onkin sitten enää pikkujuttu näiden rinnalla.

Värityksestä voinee sanoa vain sen, että sodanaikaiset kuvat viittaavat vahvasti yleisvärityksen suhteen valkeaan tai erittäin vaaleaan harmaaseen. Esim Hu64 + 2 osaa valkoista? Pohjat punaruskeat, kannet puun (mahongin)väriset. Pikkuosat kuten pollarit ja ikkunakehykset (venttiilit, sivussa) himmeä alumiini.

Vielä lopuksi totean, että saman valmistajan Jymy on huomattavasti parempi malli, muttei täydelllinen läheskään.

Pahoitteluni, jos innostuksesi laimeni…
T:Ville H
Jukella olikin tuo Taisto-kirja saatavilla. Todellakin, kesällä 43 oli keulassa keltainen alue.

Vetoan tuon valkoisen/ hyvin vaaleanharmaan (Schnellbootweiss?) puolesta perustuen valokuviin, yhtään kuvaa Hurjista (enkä Taistoistakaan…) en ole nähnyt laivaharmaana. Suomen laivaston laivaharmaahan oli melko tumma väri, jota todennäköiseti erottuisi valokuvissa. Toisaalta on mahdollista, että alun perinkin MTV-veneissä oli käytetty varsinaista laivaharmaa- sävyä vaaleampaa? Keskusteluni mm. Pirhosen kanssa aikoinaan tukee tätä ajatusta, mutta pitää tarkistaa tuo asia Taisto-kirjan kirjoittajilta.

Muoks: Kun nyt rauhallisesti ilman muita puuhia katson tuota Juken kirjoitusta, niin eihän siinä puhuta välttämättä nk. laivaharmaasta, vaan: "Vuodesta 1942 kuviot vaihdettiin yhtenäiseen vaaleanharmaaseen." Sanoisin, että Hu 147 tai vaikkapa 129 voisivat kuvata tuota vaaleanharmaata, ja tuo valkea tosiaan hieman valkeaa sävyttäen vaalealla harmaalla, kenties 10 osaa valkeaa ja 1 osa harmaata tms. Tällöin kontrastit sopisivat valokuviin kohtalaisesti, sen mitä niistä voi yleensäkään asiasta päätellä.

T:Ville H
Viimeksi muokattu 9.1.2013 11:09
RAL 9002 grey-white on melko lähellä polychemcoatings.com/wp-content/uploads/2012/04/RAL-9002-GREY-WHITE.png Schnellbootvalkoista
Viimeksi muokattu 8.1.2013 22:06
Juke kirjoitti:
Ainakin teokessa "Taisto-luokan moottoritorpedoveneet" on sivuutettu muutamalla sivulla myös Hurjaa. Löytyy kuva koeajolta sekä pari piirrosta.

Onko tämä sivu tuttu? Löytyy myös tuo kuva alalaidasta smallcrafthistory.weebly.com/baglietto-12.html
Kiitos vastauksesta! Ensitöikseni taidan hankkia luettavaksi mainitsemasi kirjan.
Löysin jo aiemmin sivuston josta olit linkin laittanut, siellä oli kyllä hyvää tietoa.
VilleH kirjoitti:
Moi,

Valitettavasti tuossa Hurjan mallissa on aika paljon, etten sanoisi suurin osa asioita pielessä. Olisi hauska tietää, mihin materiaaliin perustuen valmistaja on sen toteuttanut, jos laatikon kansikuva vastaa itse mallia. Ainakaan ensimmäistäkään valokuvaa Hurjista ei ole katsottu.

Vielä lopuksi totean, että saman valmistajan Jymy on huomattavasti parempi malli, muttei täydelllinen läheskään.

Pahoitteluni, jos innostuksesi laimeni…
T:Ville H
Terve!

Kiitos myös vastauksistasi, asialinjalla olit mitä tulee mallin autenttisuuteen…
Jos nimeäkään ei ole saatu laatikkoon oikein, niin se kertoo jo paljon. Laatikossa: "Finnish Motorboat HURIA".

Tutustun mainitsemiinne lähteisiin ja mietin sitten miten sitä alan "veistelemään".

T: Teemu
VilleH kirjoitti:
Vetoan tuon valkoisen/ hyvin vaaleanharmaan (Schnellbootweiss?) puolesta perustuen valokuviin, yhtään kuvaa Hurjista (enkä Taistoistakaan…) en ole nähnyt laivaharmaana. Suomen laivaston laivaharmaahan oli melko tumma väri, jota todennäköiseti erottuisi valokuvissa.
Hiukan off topic hyvin mielenkiintoisessa keskustelussa, mutta kysyn silti. Mikähän tuo merivoimiemme laivaharmaan sävy oikeastaan mahtoi olla?

T. Risto
Päin vastoin, erittäin hyvä kysymys, johon ei ole olemassa kai kenelläkään lopullista vastausta. Jos jollakin on tietoa, mukaan vain keskusteluun, tässä oma käsitykseni asiasta.

Olen aikoinaan nähnyt ML Ruotsinsalmen (tai Riilahden…) mallin, joka oli käsittääkseni maalattu sodanaikaisella laivaharmaalla. Se oli hyvin tumma sinivihreä harmaa, lähinnä voisi olla Humbrol 123 tai 92 (En omista FS-taulukoita).

Panssarilaivat (ja moni muukin sotalaiva) näyttäisivät olleen 30-luvulla selvästi vaaleampia, luokkaa Hu 64 mutta sitten sodan aikana yksivärisinä hyvinkin tummia, oletan väriksi tuon edellisen. Naamiokaaviot on sitten ihan oma juttunsa. Pikkuveneet kuten raivaajat ja VMV:t vaikuttavat yksivärisinä olleen vaaleampia, Hu64 voisi olla tätä lähellä. Itse asiassa voi olla niin, että Hu64 sopisi myös MTV:den väriksi "vaaleanharmaa", se on selvästi tummempi kuin aiemmin laittamani 147 ja 129.

Vertailuna vielä, että 70-80-luvulla ollut laivaharmaan resepti Humbroleina oli 1 osa Hu66 ja 1 osa valkeaa (Hu34 haluttaessa mattapinta, todellisuudessa väri oli puolikiiltävä), vanhojen värikarttojen mukaan teknocolor 9374/9375, monicolor Y100. Väri on selvästi vihertävä, ei sininen, kuten suomalainen laivaharmaa malleissa usein kuvataan. Vihreänharmaa sopii sinistä paremmin itämerelle, joten oletan sävyjen olleen samankaltaisia myös aiemmin, tummuus on vaihdellut vuosien saatossa.

Jos Humbrol-värit tuntuvat vierailta, kaivelen NCS-sävykoodit, niin referenssilappusen voi hakea lähimmästä rautakaupasta (miksemme muuten käytä mallaripiireissä tätä enemmänkin??? Sävyjä on takuulla riittävästi)

T:Ville H