Pienoismallit.net

A7D Corsair aseistusta Vietnamin aikana

Osaisko joku tietävämpi auttaa. Käytettiinkö noita Sidewinder-ohjuksia SLUFF:in aseistuksena Vietnamin rähinässä tuossa -72 paikkeilla? Kuvia kaivellut, ja kaikissa näyttäis olevan laukaisukiskot tyhjänä.
Yksi kuva löytynyt, missä ohjukset paikallaan, tämän ajankohta ei vain ole oikein selvillä en.valka.cz/files/mk82_138.jpg
Kyllä ne olivat käytössä tehtävästä riippuen.
Karjalan Arska kirjoitti:
Kyllä ne olivat käytössä tehtävästä riippuen.
Lähteitä? Kuvia?
Onhan noita alan kirjallisuudessa. Ei vaan lähteet ole nyt kätevästi käsillä (pitäisi penkoa useamman sadan eepoksen takaa jemmasta). Vietnamin ilmasotaa käsittelevissä eepoksissa (muistaakseni esim. Squadron Signalin Airwar over Vietnam)on asiasta tietoa ja kuvia. Jos ei lähdeteoksia halua hommata, niin kannattaa etsiä Vietnam-aiheisia sivustoja.
Pikaetsinnällä en löytänyt yhtään kuvaa Vietnamin sodan ajatla jossa A-7D:ssä olisi Sidewinderit. Lou Drendelin Air War over Souteast Asia (1-3), Rene J. Francillon Vietnam Air Wars yms tuli kahlattua läpi.

Tervon linkaamassa kuvassa on 354 TFW:n kone, samaa yksikköä platalla Koratissa, jossa oli siis Corsairen tukikohta :
commons.wikimedia.org/wiki/File:A-7D_Corsairs_354th_TFW_at_Korat_1972.JPG

Tässä opuksessa
www.afa.org/mitchell/reports/1204vietnam.pdf
Lukee Corsaireista :

used in the closing months
of the war for tactical bombing and as
an escort on gunship missions.


Pari muutta asiaa sivuavaa linkkiä :
www.angelfire.com/pa5/mollpa/354thhist.html
vdha.us…f/contentmgr/files/35f0402601df312756dbf5609d032423/docs/korat_historical_brief.pdf

Tactical bombing… Muistaakseni USAF:n Air WAr Vietnam kirjassa mainittiin Corsaireiden lentäneen rynnäkkötehtävissä ja Phantomeiden toimineen suojakoneina. Eli looginen johtopäätös mielestäni olisi että EI Sidewindereitä Corsairiin (Vietnamin sodan aikana).
No niin, wikistä löytyy ainakin yksi
en.wikipedia.org/wiki/File:353d_TFS_Ling-Temco-Vought_A-7D-8-CV_Corsair_II_70-978.jpg

Kuvatekstin mukaan Koratista 1972. Eli joudun pyörtämään suuret sanani ja ripottelemaan tuhkaa päälleni :-C
Kiitti Kari! Kovasti koitin kaivella, mutta ei ihan sattunut!

When air combat started over North Vietnam in 1965, Sidewinder was the standard short range missile carried by the US Navy on its F-4 Phantom and F-8 Crusader fighters and could be carried on the A-4 Skyhawk and on the A-7 Corsair for self-defense.

Eli korviin (silmiin?) sattui tuo "could be carried", oliko se vain mahdollisuus.

Tästä saisi sen käsityksen, ettei niillä koskaan ketään SLUFF:illa ammuttu alas (ainakaan MIG:ejä), olivatko mukana siis vain itsepuolustukseksi..

Edit.
Linkki olikin sama dokkari kuin tuo Karin linkittämä…
Ainakin laivaston koneista (A-7A, A-7E) on Vietnamista kuvia, joissa on sidewinderit.

Mitä A-7d:hen tulee, niin nuo ohjusten laukaisukiskot ovat irrotettavia. Joissain koneissa niitä ei näy olevan ollenkaan. Mutta kun useimmissa kuvissa ne kuitenkin ovat, niin tuskin niitä ihan turhaan tuossa on pidetty. Eli ainakin valmius on ollut, ja miksei sitten olisi voitu myös ohjuksia laitttaa. Missään nimessä tätä konetta ei ollut suunniteltu ilmataisteluun, eli kyllä kyse on nimenomaan itsepuolustuksesta.
Tervo Salminen kirjoitti:
…käsityksen, ettei niillä koskaan ketään SLUFF:illa ammuttu alas (ainakaan MIG:ejä), olivatko mukana siis vain itsepuolustukseksi…
Kaikki USAF:n alasampumat MiG:t 70-luvulla jäivät Phantomeiden (F-4D/E) tai B-52:n (2 tapausta) kynsiin. Siis vain itsepuolustukseksi kuten myös edellä Kalle totesi.

Kuvissa näkyy A-7D:t pommittamassa Vietnamia ja koneet ovat ilman Sidewindereitä, jos olisivat joutuneet ilmataisteluun, mikä on epätodennäköistä suojaavien F-4:n vuoksi, tuskin olisivat pitäneet pommikuormaansa Sidewinderien laukaisuus asti! Eli kyllä niitä laukaisukiskoja pidettiin kiinni lennoilla myös ilman ohjuksia.

Navyn koneissa tosiaan Sidewindereita näkyy, ehkä käyttötapa tai taktiikka Navylla oli erilainen USAF:iin verrattuna. En ole koskaan tarkemmin pohtinut Navyn osuutta.