Pienoismallit.net

3D-tulostuspalvelu Maker3D

Minkä auton v6 on toi teidän sivulla oleva, ja mitä kokoluokkaa se on? Entä mitä maksaa?
Juha Stenberg kirjoitti:
Jarkko Lohilahti kirjoitti:
Tuollainen tulisi maksamaan materiaalikustannuksiltaan hieman yli 10€. Materiaali kustannukset ovat 3,69€(sis.alv) per cm3. Kun materiaalia kulutetaan enemmän niin yksikkökohtainen hinta putoaa.
Rivien välistä on tulkittavissa, että saattaa tulla muitakin kuluja. Onko näin?
Kyllä on näin, alle 60cm3 tulostusprojekteihin lisäämme aloitusmaksun 49,20€. Tuon Petrin laittaman piipun arvioin kolme kertaa liian pieneksi materiaalikulutukseltaan.
Hei Patrik,

autosta en tiedä. Kappaleen koko on noin 150x100x100 mm. Materiaalia tollaiseen kuluu noin 700cm3. Tuolloin materaalin yksikköhinta putoaa niin paljon, että tuollaisen saisi noin 1300€ hintaan.

Jos on joitain mallinnettuja osia joita haluaisi tulostuttaa, mutta hinta mietityttää niin kannattaa laittaa tarjouspyyntö. Työt käsitellään luottamuksellisesti ja laskemme teille tarjouksen.

Ystävällisin terveisin

Jarkko Lohilahti
Patrik Aminoff kirjoitti:
Minkä auton v6 on toi teidän sivulla oleva, ja mitä kokoluokkaa se on? Entä mitä maksaa?
Jarkko Lohilahti kirjoitti:
Kappaleen koko on noin 150x100x100 mm. Materiaalia tollaiseen kuluu noin 700cm3. Tuolloin materaalin yksikköhinta putoaa niin paljon, että tuollaisen saisi noin 1300€ hintaan.

Jarkko Lohilahti
Voi hyvää päivää! 1300 euroa tuon kokoisesta lohkosta.
Pelkkä aloitusmaksu on jo sen kokoinen että jatkan perinteisin menetelmin parisenttisen pumpun kimpussa.
Taidanpas myös ottaa sahan ja viilan taas käyttöön ja jatkaa näiden osien turaamista old school menetelmällä ja jättää nää 3D tulosteet rahamiehille.
Taisivat hiukan optimistiset odotukset törmätä tässä todellisuuteen. 3D-tulostus ei ole vielä ihan siinä pisteessä, että tavallisen mallarin juuri kannattaisi harkita osien teettämistä. Lähinnä ammattikäyttöönhän nuo on suunnattu, pienoismallien tapauksessa siis lähinnä niille, jotka valmistavat tuotteita eteenpäin myytäviksi.
Näinhän se on että laatu maksaa ja tuo laite alkaa olemaan sitä tämänhetken huippua tuolla saralla.
Toki koko ajan tulee uusia ja ehonpia laitteita markkinoille joilla tulostetaan metalliakin ja hinnat ajanmyötä tulevat tippumaan, mutta siihen menee aikaa.
Onneksi käsinkin on kiva nysvätä.
..tässä tulisi myös huomioida, että tuo teknistä huippua edustava printtaus tosiaan on melkoisen kallista yksityishenkilön budjetista katsottuna - sen sijaan vähemmän "pränikällä" kalustolla tulostettua materiaalia saa jo EUn sisäpuoleltakin "keskivertomallarillekkin" sopiviin hintoihin, sotavasaran puolella törmäsin hollannin alihankintatuotteeseen jolle hintaa oli kertynyt se 20€ ja aiheena kahvikupin sisäpuolelle juuri ja juuri mahtuva hirviöfiguuri.

Nämä "halpikset" (aka pikamallit) yleensä vaativat vain työstöä ja käsittelyä tulostuksen jälkeen, mutta vastaavasti hinta ei ole yritysluokkaa.

Tottakai tälläisen palvelun tarjoaminen kotimaassa avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia jonkinmoisen pohjakysynnän omaaville&valmiiksi jo hintaville tuoteryhmille ja niiden pientuotesarjoille jotka koonsa puolesta ovat kuitenkin pienempiä, tai parhaassa tapauksessa keskivertonakkisormien työstökapasiteetin ulottumattomissa (LUE: Rautateiden erikoiskalustolle), ja jos masterkappaleen hinta on itsessään se 1500 rahaa, muottikustannuksiin ja valumateriaaleihin upottaa sen 100 samanlaista ja saa myytyä 30kpl 60€ hintaan, niin ollaan jo +/-0.
3D-tulostuksen hinta kannattaa aina suhteuttaa siihen, mitä ollaan tekemässä. Kun kyseessä on pienoismallirakennussarjen tuottaminen, niin vertailukohteena on saman kappaleen toteuttaminen perinteisin käsityömenetelmin ja ennen kaikkea käsityöhön käytetty työaika (jolla silläkin on hintansa).

Jos tuotetaan rakennussarjoja mistä tahansa aiheesta, niin originaali tarvitaan aina. Hartsi- tai metallivaluja varten tarvitaan vielä toistaiseksi fyysinen orginaali (vaikka itse työ olisikin toteutettu 3D-ohjelmalla). 3D-tuloste on tällainen. 3D-tulosteiden hinta on jo pitkään ollut kilpailukykyistä perinteiseen käsityöhön verrattuna. Jos sarjoja tuotetaan luokkaa sata kappaletta, on laadukkaan 3D-tulosteen osuus valukustannuksista (ei siis kaikista kustannuksista) yleensä noin kolmannes. Sarjoja tuotettaessa tulostekustannus on kuitenkin muottikustannuksen tapaan kiinteä kustannus, eli mitä suurempi määrä sarjoja (osia) tuotetaan, sitä pienempi kulu per yksikkö.

Sarjoja tuotettaessa kustannustehokkaampi tapa on valita niin tarkka 3D-tuloste kuin mahdollista, vaikka hintaero halvan ja kalliin tulosteen välillä on noin kymmenkertainen. Halpa ja karkea tulostin ei toista yksityiskohtia ja edes suorat sileät pinnat eivät sovi sellaisenaan valuoriginaaliksi - tiedossa on runsaasti käsityötä ja yksityiskohtien lisäilyä, joka kuluttaa työtunteja.

Lähes kaikki enemmän tai vähemmän teollisesti piensarjoja tuottavat rakennussarjojen valmistajat käyttävät jo välivaiheena tarkkoja 3D-tulosteita. Tämä vaan ei välttämättä näy asiakkalle päin millään tavalla. T:mi Mestarimallien rautatieaiheiset rakennussarjatkin syntyvät tehtaassa, jonka päätuotteet ovat lentokone- ja panssarivaunusarjat, mutta valmistusprosessi on täysin samanlainen.

Uusimmat 3D-tulostimet osaavat tulostaa jo itse valupuuhassa tarvittavan työkalun, eli kumimuotin, jolloin 3D-printtivaihe jää pois. Näin piensarjavalmistus lähenee perinteistä muovipuristusvalua, jossa tietokoneellisesti esim. CNC-laitteilla tuoteteaan suoraan valutyössä tarvittava metallimuotti ilman fyysistä originaalia.

Kaupallisessa mielessä piensarjan ongelmaksi muodostuu yhä sarjojen pienuus. Käytettävissä olevasta hienosta tekniikasta huolimatta, korkeat kiinteät kustannukset rasittavat yhä sarjojen yksikköhintoja. Siksi piensarjat ovat aina suhteessa kalliimpia kuin massatuotantosarjat. Tuotantomenetelmä voidaan vaihtaa ruiskupuristamiseen yleensä vasta silloin, kun sarjoja tuotetaan vähintään tuhat kappaletta.

Pienoismalleja vapaa-aikanaan harrastavat eivät tietenkään laske työtunneilleen hintaa, jolloin kustannusvertailuja ei voi tehdä. Karkeistakin 3D-printeistä on kuitenkin usein apua harrastusmielessä: printit tarjoavat vähintäänkin aihion eli perusmuodot, jonka päälle malli sitten rakennetaan, eli aikaa vapautuu johonkin muuhun. Esim. hollantilanen Shapeways on löytänyt tästä markkinaraon: tarjotaan edullisesti karkeahkoja printtejä harrastajille, jotka rakentavat aiheita, joista ei ole olemassa kaupallisia sarjoja.

Noin ylipäätään näyttää siltä, että 3D-tulostuskustannukset eri puolella maailmaa näyttävät olevan hyvin lähelllä toisiaan. Samoja laitteita ja samoja materiaalejahan yritykset käyttävät. Pieniksi jäävät hintaerot syntyvät muista syistä, kuten työvoiman hinnasta, pääoman hinnasta yms. muista maakohtaisista kansallisista kustannuseroista.