Pienoismallit.net

Harrastuksen aloitus

Päivää kaikille. Tarkoitus olisi uusi harrastus nyt aloittaa näiden mallien merkeissä. Olisko teillä jotain hyvää suositusta ensimmäiseksi malliksi? Onko esim niillä Rewellin Skill leveleillä niin paljon väliä vaikka aloittais suoraan 3:sta? Joskus penskana olen malleja väsännyt, mut kiinarin/tykärin ruuaksi ovat päätyneet :)
Myös muut vinkit ja ohjeet esim välineistä ja liikkeistä ovat enemmän kuin tervetulleita. Aikomuksena on ruveta kasailemaan lentokoneita/helikoptereita sekä ehkä autoja…
jos oot edes joskus kasannut niin uskoisin ettei skill3 tuota isompia ongelmia…malttia vaan niin hyvä tulee!
Aloittelijan on hyvä hankkia joku mallailuopus, esim.
www.pienoismallit.net/keskustelut/1422_pienoismallirakentajan-kasikirja/
Sieltä löytyy vinkkejä ja ohjeita kaikkeen mallailuun liittyvään.
Tervetuloa vaan harrastuksen pariin minun puolestani! :)

Kannattaa lukea esimerkiksi tämä keskustelu läpi. Sieltä löytyy esimerkiksi listauksia tarvikkeista ja välineistä. Henri jo suosittelikin hankkimaan tuon Pienoismallirakentajan Käsikirjan ja samaa suosin itsekkin. "Alan" lehtiäkin voi tietysti selailla, niistäkin voi saada hyviä vinkkejä harrastusta varten.

Edit: IPMS Finlandin foorumiltakin voisi löytyä jotakin vinkkejä. www.ipmsfinland.org/phpBB3/index.php
Autojen osalta taas kannattaa surffailla FCMA:n foorumissa, tuossa linkki suoraan rakennusvinkki -osioon:
www.fcma.fi/FCMABBS/viewforum.php?f=3&sid=efb34525e8d8687e257f153fb1b3048b
Aluksi suosittelen lainaamaan/ostamaan Timo Nyyssösen Pienoismallirakentajan käsikirjan. Sieltä saat vastaukset aina välineistä maalaustekniikoihin ja onpa aiheesta keskustelukin täällä sivustolla. Tietenkin tarvitset maalit, pensselit, puhdistusvälineet työkaluille (asianmukaisen ohentimen maalista riippuen siis), liiman, viiloja ja hiomapaperia, leikkurit… Jos nälkä kasvaa niin kynäruisku saattaa alkaa kiinnostaa mutta kannattaa opetella ensin pensselin käyttö kunnolla.

Kauppiashakemiston löydät tältä sivustolta yläreunan ruskeasta valikosta kohdasta "Kaupat". Revellin markettimalleissa on pieni aloittamiskynnys hinnan, laadun sekä saatavuuden ansiosta. Tamiya on toinen hyvä aloittajan valinta helpon koottavuuden ansiosta (osissa ei kummemmin yhteensopivuusongelmia ja ohjeet selkeät), joskin osia taitaa olla mallista riippuen pikkusen enemmän. Ostat vaan rohkeasti sen mallin mikä kiinnostaa. Käyttämällä tämän sivuston hakua (vasemmassa yläreunassa) löydät keskusteluista varmasti kaikkiin kysymyksiisi vastaukset, sillä täällä on keskusteltu jo lähes kaikesta mallailuun liittyvästä. Jos ei kuitenkaan löydy, niin kysymällä kohteliaasti ja selkeästi kirjoittaen selviää

Ei tämä turhaan ole pienoismalliharrastajan ykkössaitti. Hyviä mallailuja!
Viimeksi muokattu 2.6.2012 10:49
Ei noita sarjojen skill leveleitä kannata juuri tuijottaa, kertovat vain sarjan osien määrästä, ei todellisesta sarjan vaikeudesta. Toki periaatteessa enemmän osia sisältävä sarja on "vaikeampi" kuin vähemmän osia sisältävä, mutta kannattaa pitää mielessä että joku muinainen, muutaman kymmenen osan, mutta liian monia tuotantoeriä nähneillä muoteilla puristettu uudelleenjulkaisun uudelleenjulkaisu voi olla todella hermoja raastava rakennettava, siinä missä monen sadan osan modernit sarjat aika usein menevät lähes heittämällä kasaan.

Revellin kanssa kannattaa olla tarkkana ja tehdä vähän tutkimustyötä, että tietää mitä laatikosta löytyy. Firma kun julkaisee niin täysin uusia sarjoja että vanhojen uudelleenpaketointeja, sekä omia että muiden firmojen tuotoksia, eikä laatikoissa juurikaan kerrota mitä peruja laatikon sisältö on. Esimerkiksi taannoin paketoivat wanhaa He 111:ta (vissiiin alunperin Italerin?) ja nyttemmin uutta, loistavaa Hasegawan He 111 H-6-sarjaa (#04377).
Omaa tuotantoa olevat sarjansa ~90-luvun puolestavälistä eteenpäin ovat pääsääntöisesti hyviä.

Joelin kanssa olen samaa mieltä, ensimmäiseksi sarjaksi Tamiyat ovat lähes poikkeuksetta hyvä valinta. Osien yhteensopivuuden kanssa ei tosiaan tarvitse hiuksiaan lähteä repimään.

Google on mallarinkin ystävä. Lähestulkoon sarjasta kuin sarjasta löytyy yleensä enemmän tai vähemmän kattavia arviota tai vähintään kurkkauksia laatikkoon, ulkomaisten sivustojen ja foorumien annista nyt puhumattakaan.
Viimeksi muokattu 2.6.2012 11:07
Joo kiitoksia vaan vastanneille ja erit. Joel ja Eetu.. oli hyviä vinkkejä ja jos mieleen tulee niin topikkia voikin jatkaa hamaan tulevaisuuteen.

Pienoismallirakentajan käsikirja on lainattu heti ensitöikseen ja jo melk. puoliksi luettukin. Onko muuten 2011 painoksesssa jotain mitä 2007 painoksessa ei ole vai ovatko identtiset?

Taidanpa harkita jotain Tamiyan mallin ostamista ensimmäiseksi.. :)
Ensimmäiseksi malliksi kannattaa tosiaan hankkia mieluiten tamiyalainen ja mielellään vielä tamiyan uudempaa tuotantoa. Erittäin kivuttomia rakentaa ja muistuttavat kyllä ihan riittävästi oikeata vaunua.

Ja jotta säästyy tuskien taipaleelta, kannattaa heti alkuun panostaa hyviin työkaluihin ja tarvikkeisiin. Tärkeimpiä työkaluja ovat mielestäni:
- Suoraan leikkaavat sivuleikkurit
- Kynäveitsi
- Neulaviilat
- Hyvät siveltimet

Myös sormipora on toisinaan tarpeen, mutta hätätapauksessa pärjää myös teräväkärkisellä kynäveitsellä.
Rakennettavuudeltaan Tamiyan mallit ovat toki huippuluokkaa, mutta minusta hiukan hintavia ihan ensimmäiseksi malliksi. Revellin ja Airfixin uudemmasta tuotannosta löytyisi kyllä myös hyviä vaihtoehtoja. Toki tässä on hiukan varttuneempi aloittelija kyseessä, joten hinta ei välttämättä ole kynnyskysymys eikä ensimmäinenkään malli mene välttämättä ihan niin pitkälti harjoittelukappaleeksi kuin nuoremmilla.