Pienoismallit.net

Ferdinand- ja Elefant-kuvia

Hei Jani ja kiitos mielenkiinnosta asiaa kohtaan. Venäläiset ovat kuvanneet läpiammuttuja Ferdinandeja, mutta mielestäni taistelukentän etäisyyksillä etulevy oli immuuni pst-aseille. Linkeissäsi on kuvia, joissa näkyy järeän kranaatin iskemiä, jotka eivät ole menneet läpi. En kuitenkaan pysty sanomaan, onko kyseessä ollut 122 vai 152 m ammus.
Jani Kuronen kirjoitti:
Mitäs mieltä saksalaiset itse olivat tästä vaunusta?
Vaununjohtajien raporttien mukaan summasin nopeasti plussat ja miinukset
Plussat:
mukava ajaa ja pehmeä ohjaus
tasainen liikkeellelähtö
hyvin pieni kääntösäde
turvallinen (etulevystä ei tultu läpi)
tehokas kanuuna

Miinukset
hidas, kuuma ja meluisa
liian paksu panssari (ohuempi olisi antanut paremman liikkuvuuden)
etukansi huonosti panssaroitu
sähkölaitteet arkoja pölylle ja kosteudelle, häiritsivät pahasti radioliikennettä
kapeat ja heikot telat

Moni asia kulminoituu johonkin toiseen seikkaan. Yleisesti vaunun moottorien vaurioherkkyys ja telojen/vetopyörien heikko kulutuskestävyys ärsyttivät vaununjohtajia.
Heikkoa teknistä kohtaa vaunussa johtajat eivät pystyneet yksiselitteisesti osoittamaan. Moottorien kuumeneminen oli kesäaikaan yleistä, mutta osasyy oli myös kokemattomissa ajajissa. Kumiosien (tiivisteet, letkut, iskunvaimentimet) heikko laatu oli yleinen ongelma saksalaisissa vaunuissa, sitä ei voi kohdistaa Ferdinandiin. Kanuuna oli tarkka, mutta vaati toistuvaa kohdistusta ja hyvin huolellista laukausten käsittelyä ja varastointia.
Osasyy teknisiin vaurioihin oli jatkuva käyttö: edes välttämättömälle huollolle ei aina jäänyt riittävästi aikaa.

Vaunumiehistöt pitivät Ferdiä hyvänä puutteistaan huolimatta. Sen ainoan kerran kun olen päässyt haastattelemaan Ferdinand-veteraania, hän päätti kirjeensä sanoihin "Er war Prima".
Täällä restauroidaan Aberdeenin Elefant viidessä viikossa tip top -kuntoon.
Joo ja takaisin ulos säiden vaikutukslle seisomaan,hölmöä hommaa.
Luulisi jenkeillä edes olevan halleja ja tekevän kunnon museon kuin englantilaiset Bovingtonissa tai frensut Saumurissa.
Vaikka tuon on armeijan aluella,niinhän ne kaikki museot on.

"Burning Ferdinand in Kursk,picture taken from a Pz.Kpfw. III"


"View from the Soviet staff car to the German SPG AT "Ferdinand", knocked out during the Battle of Kursk"


Tämä kuva ei varmaankaan ole etsimäsi: Kurskin taistelun jälkeen otettu. Venäläiset korkeat upseerit ovat juuri kiipeämässä vaunun kannelle. Kait se kuva on jo löytynyt?

Montakos teratavua on jo kertynyt kyseisestä vaunusta kuvina? Että meinaako olla jo kaikki olemassa olevat kuvat sinulla? :)
Kiitoksia Jani kuvista.
Ykköskuvan vaunu on tuntematon. Jotkut lähteet ilmoittavat kyseessä olevan vaunun 112, mutta se menetettiin Orelin alueella ja kuvan maasto ei oikein täsmää sinne. Mahdollisesti kyseessä on yksi niistä kolmesta Abt 653:n vaunusta, mitkä menetettiin hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä. Vaunut syttyivät tuleen "tuntemattomasta syystä".

Kakkoskuva on minulle uusi, vaikkakin samasta tilanteesta on pari muutakin kuvaa. Kyseessä pitäisi olla vaunu 232, mitä kuvaamaan on tulossa Krasnaya Zvezda-lehden rintamakuvaaja Yakov Nikolaevich Halip. Kaveri oli niitä harvoja, jotka saivat liikkua ja ottaa kuvia vapaasti.

Kolmoskuva ei ole etsimäni, mutta kylläkin samasta tilanteesta. Palstalaisten ystävällisellä avustuksella löysin etsimäni.

Vai että kaikki kuvat? Ei kai sentään. Sinäkin osoitit minulle uuden kuvan!

Saksalaiset ottivat opetustarkoituksiin laadukkaita kuvia vaunujen tekniikasta ja sisätiloista. Vähän valmistetusta SturmTigeristäkin on melko hyvin näitä kuvia. Mutta ei ensimmäistäkään opetuskuvaa Ferdinandista.
Kesän -44 vetäytymistaisteluista on jonkin verran sekä saksalais- että venäläismateriaalia. Mutta Ferdeistä on saksalaiskuvia vähän ja venäläisten ottamia en ole nähnyt ainuttakaan.
Myös talven 44/45 kuvamateriaali Baranowin sillanpään taisteluista kiinnostaisi, samaten venäläisten ottamat kuvat ihan sodan lopulta ja sen jälkeen. Vaan eipä ole näkynyt.

Toivottavasti kaipaamiani otoksia löytyy jostain kätköistä.
No tuossa venäläinen sivusto, saattaa olla tuttukin.

www.tigerscorner.ru/index.php?PHPSESSID=b47s3sr9lu5rcioilri04vgdv6&topic=42.1500

terveisin: Heikki R
Tuttu sivu on, kiitos vaan Heikki.

Vaikuttaa siltä, että samat kuvat alkavat pyöriä useammalla eri sivustolla. Mutta aina silloin tällöin seasta löytyy joku uusikin.


Tästä kuvasta olisi hyvä saada lisäinfoa. Kyseessä on Elefant, joten kuva ajoittuu aikaisintaan kevääseen -44. Kuvan tilanne vaikuttaa kuitenkin rauhalliselta, mahdollisesti jopa sodan jälkeen otetulta.
Maasto antaa viitteitä Puolasta. Siviilit vaunun ympärillä ovat siististi pukeutuneita. Olisivatko kuitenkin saksalaisia? Kuvan laatu ei taaskaan ole paras mahdollinen, mutta istuuko putken päällä venäläinen suikkapäinen sotilas?
Vai amerikkalainen, jolloin ollaankin Italiassa?

Ajatuksia?
t Asko


(Ferdinand ojassa.)(Telaketjujen detaljeista päätellen tämä vaunu voisi olla Elefant.)(Ferdinand "621" huollossa.)(Ferdinand "621" huollossa.)(Vaurioituneita Ferdinand vaunuja, kuva lienee otettu operaatio Zitadellen aikana kesällä 1943.)(Raskaan vaunun huoltaminen vaatii raskaat työkalut eli Ferdinand kenttäkorjaamolla.)
Viimeksi muokattu 12.2.2016 18:10