Pienoismallit.net

Ferdinand- ja Elefant-kuvia

Olen jo likimain 25 vuotta tutkinut Ferdin historiaa sen rakenteen, valmistuksen, käytön ja vaunujen kohtaloiden osalta. Kuten arvata saattaa, lähteitä on reilusti. Nyt pyydän teitä ilmoittamaan niitä lähteitä (siis kirjoja tai muita esim. nettisivuja), joissa on kuvia Ferdeistä/Ellyistä. Vertaan näin saamaani kirjaluetteloa omaan hyllyyni ja jos uusi opus tai kuva löytyy, niin se kiinnostaa kovasti. Siis parilla sanalla kirjan nimi.

Lisäksi etsin paria tiettyä kuvaa.
1) Kurskin taistelun jälkeen otettu. Venäläiset korkeat upseerit ovat juuri kiipeämässä vaunun kannelle. Löytyy jostain venäjänkielisestä kirjasta, mutta mistä?
2) Keväällä 43 otettu kuva Kummersdorfissa testattavasta vaunusta. Vaunu ajaa kuralammikossa oikealta vasemmalle ja takaluukku puuttuu. Löytyy saksankielisestä "Panzerjäger-jotain"- kirjasta.

Asko K
Olisiko tuo ensimmäinen kuva Armadan Panzerjäger Ferdinand-läpyskästä. Minulla on sellainen mielikuva että voisi olla, mutta en mene vannomaan. Pitäisi penkoa jostain esille niin saisi tarkistettua.
Ainakin näistä löytyy joitain kuvia :

www.tigerpanzer.de

www.panzer-archiv.de
Anteeksi! Ei ollut Armadassa kyseistä kuvaa, joten olen nähnyt sen sitten jollain venäläisellä sivustolla, mutta millä..?
Varsin mielenkiintoinen harrastus. Omastakin mielestäni kyseinen panssari on "kaikkein kovin peli" jos niin voidaan sanoa. Siitä laitteesta ei niin hevin tietoa löydykään. Onko muuten niin, että museoissakaan niitä ei ole kuin vain pari kappaletta; USA:n Aberdeenissä ja Venäjällä Kublinkan Panssarivaunu-instituutissa.
Jotain kuvia löytyy: tank.uw.ru/articles/samohod/ferdinand_a12/gallery/index.khtml

Voisiko vielä listata hyviä rakennussarjoja, joista kannattaisi alkaa Ferdiä rakentamaan - mittatarkimpia siis.
Tällainen englanninkielinen kirja : Tiger in action; Armor number 27.Squadron/Signal publications. Löytyy paljon kuvia ja tarinaa Tiikerin eri kehitysversioista. Mukana aukeama Ferdinandista ja Elefantista.
Kiitoksia veljet. Aloitan kommentoinnin.

Karjalan Arska ja Erkki, minulla on nuo lähteet.
Kari Partanen: sivujen kuvat ovat tuttuja.
JJ Hilska: Sanoisin näin, että tietoa kyllä löytyy. Tietysti aukkoja on vielä olemassa, mutta ne ovat vieläkin ilahduttavasti pienentyneet, vaikka veteraanipolvi alkaa väistyä. Pahimmat puutteet ovat vaunujen huoltopuolella. Olen etsinyt tosissani Ferdin huoltokäsikirjaa, mutta ei tunnu löytyvän. Vaunujen operatiivinen käyttö on likimain hanskassa, ja jonkin verran heikommin vaunujen kohtalot. Sisätiloista kaipaisin lisää tietoa ja tietysti kuvia, sekä sisältä että yleensä vaunuista.

Museovaunujen suhteen olet oikeassa. Vain kaksi yksilöä löytyy. Vaunu 501 (yliluutnantti Hans-Joachim Wilde) jouduttiin hylkäämään sen ajettua miinaan Gorolejo-nimisen kylän pellolla ilmeisesti 5.7.43. Tämä vaunu on Kubinkassa. Se toinen museovaunu oli vääpeli Edmund Roos'in 102. Vaunu sai Shermanin osuman 24.5.44 vasemman johtopyörän reunaan, jolloin pyörä jumittui. Miehistö ansoitti vaunun ja poistui. Tilanteeseen liittyen lataaja Tobias kaatui. Amerikkalaiset huomasivat paukut ja evakuoivat vaunun Aberdeenin tutkimusalueelle, jonne perustettiin myöhemmin museo.
Voisiko vielä listata hyviä rakennussarjoja, joista kannattaisi alkaa Ferdiä rakentamaan - mittatarkimpia siis.
[/quote]

Niin ne mallisarjat. Itse tykkään Dragonin sarjoista. Käsitykseni mukaan malli on tarkka. Ainoa asia, mistä hieman rutisen, on mielestäni liian voimakkaasti toteutetut hitsisaumat. Hyvä asia on se, että taisteluosasto on yhtä osaa, jolloin ei tarvitse tapella liimasaumojen kanssa,
Italerin sarja on muuten OK, mutta telat ovat surkeat. Keskenään sarjat edustavat sellaista mittatarkkuutta, että osat ovat (lähes) käyttökelpoisia sarjasta toiseen vaihdettaessa.
Hyvä että useimmat lähteet onkin jo kasassa, muistelen itsekin, lekomallarina, jossain venäläisessä nettisaitissa nähneeni joukon kuvia saksalaisista panssareista Kurskin taistelun jälkeen, näissä voisi olla tuokin kuva niissä mikäli yhtään muistan oikein. Osa saiteista on kadonnut netin mustaan aukkoon ja osa omiin ns backuppeihin joista ei ota kukaan tolkkua. Silti jos voisit julkaista tärkeimmät / oleellisimmat lähteet täällä olisin kiitollinen, ehkä se sokea kana löytää jyvän joskus.
Kari Partanen kirjoitti:
Silti jos voisit julkaista tärkeimmät / oleellisimmat lähteet täällä olisin kiitollinen, ehkä se sokea kana löytää jyvän joskus.
Kari

Tärkeimmät lähteeni ovat ilman muuta KH Münchin kirjat Combat History of Schwere Pazerjägerabteilung 653 ja 654.
Listaan muita lyhyesti muistin mukaan (en ole kotona hyllyn ääressä)
W. Schneider: Schwere Jagdpanzer
Armada 12: Ferdinand (venäläinen)
Trofei v krasnoj armii (ven.) Sarjasta Frontovaja Illustratsija
Kamufljash sama sarja
M. Svirin: Ferdinand (ven.)
Gun Power 22 + 23
Achtung Panzer 6
Lukuisia A4-kokoisia läpysköjä (Waffen Arsenal, Schiffer, ym)
Sitten on joku ranskankielinen kolmiosainen lehti, mikä käsittelee Kurskin taistelua.

Valokuvamateriaali perustuu pitkälti netistä löytyneisiin ja imuroituihin kuviin, mutta on joukossa joku alkuperäinenkin.

Asko