Pienoismallit.net

Torpedoveneet ja miinanraivaaja

Voi olla, että tämäkin asia on käyty läpi tällä fooruumilla. Kysyn kuitenkin. Rakensin tässä Billing boatsi Calypson. Alkuperäinen ajatus oli etsiä Saman koko luokan kalastus aluksia.. Löysin Tämäm Italerin M.A.S torpedoveneen. 1:35. Onko kokemusia tästä. Suomellahan on ollu käytössä näitä. Haluaisin rakentaa jonkun niistä.

Seuraava kysymys Calypsoon liittyen. onko valmiita malleja olemassa tähän alkuperäiseen miinanraivaajaan "puupää" laivoihin?
Puupäistä on olemassa ainakin kartonkimalli s003.radikal.ru/i203/1012/13/7d740a611c97.jpg mittakaava 1:100
Moi,

Tästä Italerin MAS-veneestä on keskusteltu aiemminkin. Tämähän on aika lähellä MAS 526- sarjaa, jota oli suomalaisilla 4 venettä, Jymy-luokka.

Ihan lyhyesti kertauksena Suomi-MAS-asiat:

- Italerin mallissa erilaiset torpedoheittimet kuin Jymyissä, joissa oli varhaisempi tyyppi. En ole löytänyt tämän piirustuksia joten en osaa sanoa miten suuri työ on tehdä uudet heittimet. Valokuvien perusteella ne kyllä näyttävät aika simppeleiltä. Kuitenkin J3:seen (MAS527= Jyry) vaihdettiin uudemman mallinen heitin, joka on hyvin lähellä rakennussarjan versiota. Eroja näyttää olevan torpedojen perä- ja kärkituissa, itse heitin menee sellaisenaan, mielestäni. Detaljoida voi sitten makunsa mukaan lisää.
- Kulkuvalojen paikat ja moni muukin varuste on hieman eri tavalla sijoitettu. Valokuvat auttavat tässä.
- Komentosillan tuulisuoja on erilainen, Jymyissä ei ole poikkisuuntaisia lippoja sivussa ja suoja kaartuu ruorimiehen puolelta ulospäin, ollen hieman korkeampi.
- Sumuhapposysteemi vaihdettiin suomalaiseen versioon, muistuttaa saksalaista pystymallista pönttöä jossa venttiileitä jne päällä. Sijoitus varmaankin entisen tilalle, ei näy valokuvissa…
- Nähtävästi kesäksi -44 muutettiin "komentosillan" järjestelyt: Koneiden etäohjauslaittet siirrettiin sillalle ja veneitä ajettiin vain ylhäältä. Periaatteessa on mahdollista myös, että alaohjaamon laitteet jäivät paikalleen, kuten Taistoissa?
- Keulaan tuli DsHK- konekivääriasennus, mutta nähtävästi ei kaikkiin veneisiin sodan aikana?

Jos haluaa oikaista, voi tehdä veneen J3 loppukesä -43 asussa suurin piirtein suoraan laatikosta, ensimmäisenä fiksattavana asiana voisi olla sillan tuulisuojus, koska se näkyy selvästi.

Tarkoitukseni on väsätä tästä aiheesta tiivis paketti, kunhan kerkeän. Myös on pientä toivoa, että merihistorian tutkijoilta putkahtaisi kirja yleisemmin suomalaisista MTV:stä joskus lähitulevaisuudessa…

T:Ville H
Villelle kiitokset tuosta lyhyestä tiivistelmästä, olihan "Jymy"-paketti :) !! Ei olisi yhtään hassumpi juttu jos suomalaisista sodan aikaisista torpeedoveneistä tulisi oma kirjansa! Sitä odotellessa.. mallaillaan ;) .
Heikki M Jäntti kirjoitti:
jos suomalaisista sodan aikaisista torpeedoveneistä tulisi oma kirjansa!
Taisto-veneistä on jo. Kirjan nimi on Taisto-luokan moottoritorpedoveneet. Koska kyseessä on Suomen Laivastomuseon julkaisuja 1, lienee lupa odotella jatko-osia.
Mistä tuota Taisto-luokan moottoritorpedoveneet kirjaa voi ostaa??
Viesti on poistettu moderaattorien toimesta.
Jees, näin vähän arvelinkin että tuolta Forun Marinumista sitä löytyisi. Eli seuraavan kerran kun käyn Turussa sukuloimassa niin poikkean tuolla Marinumissa. Kiitoksia tiedosta!
Käyhän katsomassa osoitteessa: modelshipwrights.kitmaker.net…ex&req=viewtopic&topic_id=169007&ord=&page=1. Siinä on tosi tarkka juttu Italerin MAS - veneen rakentamisesta. Itse rakensin sen sarjan mukaisesti muunnelen vähän maalausta kansissa ja peräkannen tavaroita lähinnä vastaamaan MAS 527 Laatokalla. Antennimastot laitoin mallin mukaan ja muutan ne 527:n mukaiseksi kunhan saan vähän lisää materiaalia. Itse malli on mielestäni paras näistä Italerin Elco-veneen, Schnellbootin ja Vosperin sarjoista. Vosper on periaatteessa valmis pientä säistämistä lukuunottamatta ja muutamaa lankaa laittamatta. Elco - veneestä sain uutta materiaalia joten seuraavaksi käyn sen paranteluun käsiksi. Mutta hyviä malleja kaikki neljä.
Kiitos Markku minunkin puolesta koska tuo linkki kyllä avitaa minuakin omassa MAS projektissa vaikka ei ole muovimalli jota olen jo vääntänyt melkein 3 vuotta. Joitain kuvia mallistani löytyy kuvapankistani.