Pienoismallit.net

Luftwaffen itärintamalla käyttämät vihreät sävyt

Ostamassani siirtokuva-arkissa annetaan Hannes Trautloftin Bf 109F-2:n yläpinnan kahden vihreän värisävyiksi Non standart green. Kyseessää on siis JG 54:n itärintamalla käyttämät vihreät sävyt, jotka eivät ole RLM 70 ja 71 -sävyjä. Onko kellään tietoa tai villiä arvausta mitä nämä saattaisivat olla? Sotasaaliiksi saatujen venäläisten maalien sävyjäkö? Jos, niin mitä.
Tuo sotasaalisarvaus saattaa olla hyvinkin oikea. Jos ruoan ja kunnollisten talvivarusteiden kuskaaminen itärintamalle oli kyllin hankalaa niin luulisi ettei maalipäniköitä ihan ensimmäiseksi lähdetä lastaamaan… Ja soppaa hämmentää se, että JG54 oli ilmeisesti hyvin tunnettu erikoisista maalauskuvioistaan.

Täältä löytyi keskustelua aiheesta, värikuvien kera (tosin FW-190 -kuvia):
www.armorama.com…ad&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=124461

Keskustelua myös täällä:
forum.12oclockhigh.net/archive/index.php?t-11090.html

Täällä taas Neuvostoliitossa käytössä olleita värejä, tuossa edellisessä linkissä arvellaan että ainakin AMT-4 ja AMT-6 olivat käytössä, tosin mahdollisesti sekoiteltuina:
www.jpsmodell.de/katalog/jpsrusww2_e.htm

Ja google löytää vinon pinon kuvia JG54 109F -haulla, värikuvat tosin taitavat liki kaikki olla rekonstruktioita eivätkä ns. aitoja asioita.

Kaipa tähänkin pätee se sama kuin yleensäkin värisävyjen miettimiseen ja niistä keskustelemiseen - liiasta tutkimisesta menee vain pää sekaisin, ja lopputulos saattaa silti jonkun mielestä olla ihan väärin. :-)
Kiitos hyvistä linkeistä Juhana.
Tuo loppukaneettisi pitä 100%:sti paikkansa.
Moi Mauri!
Jos saat käsiisi Michael Ullmanin kirjan Luftwaffen maalauksista ja maaleista, niin siinä on asiaa käsitelty useamman sivun verran. Ullmann on tutkinut aihetta Dornierin lentokonetehtaan insinöörinä, joten hänellä on ollut pääsy sellaisten arkistoherkkujen äärelle, mistä me Pulliaiset voimme vain uneksia.
Ostin tuon Luftwaffe Colours- kirjan Aviation Shopista ja se on ehdottomasti hintansa väärtti.
Ei saa unohtaa myöskään K.A. Merrick:n kirjoja Luftwaffe Camouflage And Markings Volume One ja Volume 2!
On esitetty jo mainittujen lisäksi myös, että ko.vihreät olisivat ensimmäinen kokeilu uusilla RLM sävyillä 82 ja 83. Samoin toiseksi vihreäksi on spekuloitu sävyjä RLM 80 ja RLM 02.
Kaiken kaikkiaan Luftwaffen naamiomaalausten (yllättävä) kurittomuus on meille mallareille loppumaton ilon lähde; aina on jokin uusi kuosi löydettävissä! Parasta kaikessa on, ettei kukaan osaa sanoa tarkalleen millaisia nämä sävyt olivat. 30-40 luvun maalinvalmistustekniikka ei ollut yhtä eksaktia kuin mihin olemme tottuneet ja maalien sävy vaihteli valmistuserästä toiseen huomattavasti. Tästä syystä parasta on, jos mallin esikuvana olevasta lentolaitteesta löytyy aito värikuva, josta voi tehdä johtopäätöksiä käytetyistä sävyistä. Ei tosin silloinkaan luotettavasti, mutta kuitenkin… Siis: Voit itse asiassa valita käyttämäsi sävyt melkoisen rentoutuneesti niiden värikarttojen ja ehdotusten perusteella mitä netistä löytyy. Pääasia on, että itse olet niihin tyytyväinen! Kukaan kun ei voi tulla sanomaan niitä ehdottoman vääriksi.
Lopuksi: Luftwaffen naamiomaalausvärit ja kuosit, erityisesti sodan loppuaikojen osalta, ovat loppumaton väitteiden, spekulaatioiden ja tulkintojen työmaa. Niiden parissa vierähtää vuosi jos toinenkin!
Erityisesti JG-54 oli värien suhteen kokeilurykmentti ja käsittääkseni kokeilujen tuloksena oli sitten RLM 81, 82 ja 83. Monista värikuvista voi ajatella, että kokeiltavana oli jopa meritoimintakoneille tarkoitettuja värejä RLM 62,72 ja 73. Näitä värikokeiluja on ilmeisemmin myös joisain JG-5 mersuissa, jotka on maalattu Afrikka/Välimeri- kaavioon ja rintamayksiköissä lisätty mitä lisätty; paljon meren yläpuolella torjumaan lähteneet JG-5 koneet on hyvinkin voitu lisämaalata sopivilla meritoimintakoneiden sävyillä. Länsi-Euroopassa Atlantin/kanaalin yllä toimineet jabo-mersut olikin usein kokonaan päälimaalattu meritoimintakoneiden väreillä.

Oman soppansa väreihin tuo se seikka, että monet itärintamalle tulleet koneet oli maalattu Afrikka/Välimeri- kaavioon ja sitten rintamayksiköissä ylimaalattu sieltä täältä taiteilijan vapaudella. Näissä Afrikkaan/Välimerelle meneviksi tarkoitetuissa koneissa, tai peruskorjauksen jälkeen sieltä palanneissa kierrätyskoneissa - onkin sitten pohjamaalina tummempi sininen RLM 78 ja päällä hiekanvärinä RLM 79/79a / Italialaiset vihreät / pähkinänruskea / mahdollisilla oliviinvihreillä RLM 80 spoteilla/ kaavioilla. Itärintaman mersurykmentit, joiden koneissa oli Afrikka/Välimeri-kaavioita pohjalla oli JG-54, JG-3 ja JG-5 (erityisesti F-4 ja G-2 versioissa) ja Wulffeissa Afrikka/välimeri- kaavioita esiintyi JG-51 ja JG-54n A4-A5 ja A6 - versioissa.
Lainaus:
Näitä värikokeiluja on ilmeisemmin myös joisain JG-5 mersuissa, jotka on maalattu Afrikka/Välimeri- kaavioon ja rintamayksiköissä lisätty mitä lisätty
Tietääkseni lainauksessa mainitut JG 5:n mersut olivat entisiä JG 54:n koneita.
Tässä on kuva eräästä JG-5 mersusta, joka on ilmeisemmin entinen Välimeren alueella toiminut JG-53 mersu. Samaa naamiokaaviota edustaa myös Ehlerin kuuluisa keltainen 12.

www.google.fi…&page=3&tbnh=134&tbnw=179&start=44&ndsp=24&ved=1t:429,r:12,s:44&biw=1269&bih=765

JG-5 oli mersujen loppuunkäyttäjä, eli se sai paljon käytettyjä mersuja riveihin ja JG-54 oli varmaankin "naapurirykmenttinä" suurin käytettyjen koneiden lähettäjä.