Pienoismallit.net

Löytyykö Thulin D -tietoa?

Olen rakentamassa Suomen Ilmavoimien ensimmäisen lentokoneen Thulin D:n (F1) pienoismallia mittakaavassa 1/72. Thulin D oli ranskalaisen Morane Saulnier Type L Parasolin ruotsalainen lisenssikopio. Thulin D:n moottorina oli 95 hevosvoiman Thulinmotor Typ A 9-sylinterinen pyörivä tähtimoottori, joka puolestaan oli ranskalaisen Le Rhone 9-C:n lisenssikopio. Oikeastaan kaikissa lähteissä Suomeen tuleen Thulin D:n kokonaispituudeksi on annettu 6,50 m ja kärkiväliksi 11,0 m. Tähän asti kaikki on vielä suhteellisen selvää.

Mallin lähtökohtia minulla on kaksi: AZ Modelsin injektiovalettu 1/72 AZ 7281 Morane Saulnier L Parasol ja Omega Modelsin hartsivalua oleva 1/72 no. 7212 Thulin Type D. Siipi näyttäisi olevan kummassakin riittävällä tarkkuudella mitoillaan. AZ Modelsin siipi tosin vaatii siiven kangaspinnan ja kaarien kuvaamisen suhteen parantelua.

Rungossa onkin sitten enemmän ongelmaa.

Ensimmäinen ongelma on koneen kokonaispituus. Mallimittakaavassa AZ Modelsin runko näyttäisi olevan noin 5 mm liian pitkä ja Omega Modelsin runko taas noin 5 mm liian lyhyt. Omega Modelsin runko myös näyttää jo silmämääräisestikin liian lyhyeltä rungon kangaspäällysteisen perärungon osalta. Toisaalta AZ Modelsin mallin kokonaispituus on aivan Windsock Datafile 16:n 1/72 piirustuksen mukainen myöhäisemmälle versiolle, jonka nokka on hieman pitempi eron ollessa vain noin 1 mm.

Onko kenelläkään tietoa tästä rungon pituusasiasta ja siitä, miten AZ Modelsin runkoa pitäisi lähteä korjaamaan?

Toinen selkeä ero Thulin D:n ja alkuperäisen Morane Saulnier Type D Parasolin välillä näyttäisi olevan eturungossa. MS Parasolin eturungon poikkileikkaus vaikuttaa täysin laatikkomaiselta aivan tuliseinään saakka, minkä lisäksi runko on kangaspäällysteinen aivan nokassa olevaa kapeaa vaneripäällysteistä kaistaletta lukuunottamatta. Thulin D:ssä vaneripäällystys ulottuu kauemmas taakse aina siiven siiven takakiinnitystukien ja laskutelineen takatukivarsien kiinnityskohtaan saakka. Eikä siinä kaikki, vaan vanerinen rungon etuosa on muodoltaan kupera ollen etuosastaan suunnilleen yhtä pyöreä kuin moottorinsuojus. Kylkien kupera muoto muuttuu etuhjaamon kohdalla ja kylkien vaneripäällystyksen takareunassa muoto on jo laatikkomainen. Tämä on toteutettu Omega Modelsin mallissa oikein, kun taas AZ Modelsin malli vastaa alkuperäistä ranskalaista runkoa.

Onko kenelläkään mitään kommentteja tai vinkkejä koskien eturungon muotoa ja korjauksia?

Thulin D:n eturungossa on vielä yksi merkittävä ero ranskalaiseen MS Parasoliin verrattuna. Se liittyy etu- ja takaohjaamon katteseen. Thulin D:ssä sekä etu- että takaohjaamon aukko näyttäisi olevan erillinen pyöreähkö aukko vanerisessa peitteessä. Aukkoa reunustaa (ehkä nahkainen) pehmusterengas. Ranskalaisessa MS Parasolissa ohjaamovannan aukko näyttäisi olevan yksi etu- ja takapäädystään kaareva yhtenäinen aukko. Omega Modelsin mallissa tämä yksityiskohta näyttäisi olevan oikein kun taas AZ Modelsin malli vastaa ranskalaista MS Parasolia.

Olisiko tähän mitään kommenttia tai vahvistusta?

Viimeinen kysymys koskee takaohjaamon istuinta. Etuohjaamon istuin on sekä AZ Modelsin että Omega Modelsin mallissa samankaltainen ja vastaa Windsock Datafile 16:n hyvää kuvaa rungon sisältä. Takaistuimesta en ole varma. Omega Modelsin mallissa Thulin D:n takaistuin on samanlainen kuin etuistuinkin. Sen sijaan AZ Modelsin mallissa takaistuin on vain tyynyllinen "jakkara" ilman selkänojaa vastaten täsmälleen Widsock Datafile 16:n "leikkausvalokuvaa" MS Parasolista. Yhtään valokuvaa Thulin D:n takaohjaamon istuimesta en ole löytänyt.

Voiko kukaan vahvistaa, millainen takaistuin Thulin D:ssä oli?

Tietenkin otan mielelläni vastaan kaikki muutkin Thulin D -mallin rakentamiseen ja korjaustarpeisiin liittyvät vinkit.

Onko kukaan perillä Thulin D:n muista mahdollisista eroista Morane Saulnier Type L Parasoliin nähden. Itse en ole muuta oleellista havainnut. Suomalaisen Thulin D:n sukset ovat tietysti yksi ero, mutta ne on hyvin dokumentoitu.

Kysymysten asettelu oli taas pitkä. Toivottavasti myös vastaukset ovat tyhjentäviä.

Terveisin
Jyrki Keto-Tokoi
Kannattaa varmaan käydä Keski-Suomen ilmailumuseossa katsomassa siellä olevaa replikaa (en tosin tiedä miten autenttinen se on). Ehkä museo muutenkin voisi auttaa detaljien selvittelyssä.
Ora Lassila kirjoitti:
Kannattaa varmaan käydä Keski-Suomen ilmailumuseossa katsomassa siellä olevaa replikaa (en tosin tiedä miten autenttinen se on). Ehkä museo muutenkin voisi auttaa detaljien selvittelyssä.
Siellä on tullut käytyä ja kuviakin replikasta on useita. Tosin se on katossa, joten yläviistosta ei oikein pysty kuvaamaan. Replika on käsittääkseni hyvin autenttinen. Se perustuu museolla olevaan toisen Thulin D:n (olikohan se nyt F4) säilyneeseen runkoon ja Ruotsista peräisin oleviin piirustuksiin. Museon asiantuntijoista kyllä voisi olla apua yksityiskohtien osalta (mm. istuimet), joten saatanpa soitella sinne päin. Voi myös olla, että museolla olisi maassa ennen kattoon ripustamista otettuja kuvia sopivasta vinkkelistä tai jopa replikan piirustukset.

Terveisin
Jyrki
Olen museolla töissä, joten voin huomenissa (jos ehdin) kysellä ja selvittää, onko siitä miten paljon dokumenttia jäljellä. F3:n runkohan oli 2008 näytillä Suomen Ilmailumuseossa, mulla saattaisi siitä pari kuvaa olla, mutta valitettavasti en pääse nyt niihin käsiksi.
Googlea penkoessani löysin muutamia kuvia:
i698.photobucket.com/albums/vv341/sufficientmpnet/March/Ilm/a75ad058.jpg
www.military-meshes.com/gallery/showphoto.php?photo=188&size=big&cat=
www.theaerodrome.com…forum/aircraft/34410-thulin-typ-d-morane-saulnier-parasol-finland.html
www.vintage-aerodrome.com/Manuals/Thulin_D.pdf
Kiitos Antti linkeistä. Tämä aihe kiinnostaa minuakin ja mul on AZ modelsin Pfalz, joka on valurangaltaan ihan sama kuin Morane ainoastaan eri siirtokuvilla. Kaikki mitä saat kaivettua aiheesta kelpaa. Oli tarkoituskuvailla tikkakosken kisan aikaan nimenomaan Thulinia mut menin kiireessä jättämään kameran kotio. Doup. :D
Pahus! En löydä mistään noita F:3:n rungosta Suomen Ilmailumuseon näyttelyn aikana ottamiani kuvia! Minulla on sellainen mielikuva, että jommankumman ohjaamon penkki on tallella rungossa. Tiedän, että olen kuvannut näyttelyn museolle, yritän kaivella niitä kuvia esiin kun käyn museolla seuraavan kerran. Oliko runko näytteillä jossain/tulossa näytteille lähiaikoina?
Kiitos etukäteen Antti. Onhan siellä Tikkakoskella sen toisen Thulin D:n rungon raatokin ja veikkaanpa että myös kuvia ja muita dokumentteja.

Nuo linkkien takana olevat kuvat olivat sitä toisena ollutta CADillä tehtyä piirroskuvaa lukkunottamatta minulle tuttuja. Käsittääkseni ne mustavalkokuvat, tai ainakin osa niistä, olivat 1930-luvun lopulta juuri siitä vaurioituneena säästyneestä Thulin D:stä, jonka runko on museolla samoin kuin ne pari uudempaa värikuvaa. Toinen värikuvista saattaa viitata siihen suuntaan, että CAD-piirroskuvan jakkaroiden malli olisi koko lailla kohdallaan. Siinä tapauksessa peräpenkki vastaisi ranskalaisten koneiden mallia, mutta etupenkkikin olisi paremmin tätä jakkaramallia ja siis yksinkertaisempi kuin ranskalaiskoneissa ja ihan erilainen kuin Omega Modelsin hartsimallissa. Yhdessä mustavalkokuvassa näkyy hyvin, että vaneripeitteisen nokan kyljen puinen runkokaari on kaareva. Kaarevuus pienenee asteittain taakesepäin ja kangaspäällysteen alueelle siirryttäessä rungon poikkileikkaus on jo suorakaide. Alkuperäisissä ranskalaisissa Morane Saulnier Type L Parasol -koneissa runko oli poikkileikkaukseltaan suorakaidelaatikko alumiiniseen moottorisuojukseen asti ja suojuksen sivuille jäi raot (yläpinta tosin nyt oli kaareva noudatellen moottorinsuojuksen linjoja).

Olisi hienoa, museolta jotain lisävalaistusta löytyisi!

Terveisin
Jyrki
Juha K kirjoitti:
Pahus! En löydä mistään noita F:3:n rungosta Suomen Ilmailumuseon näyttelyn aikana ottamiani kuvia! Minulla on sellainen mielikuva, että jommankumman ohjaamon penkki on tallella rungossa. Tiedän, että olen kuvannut näyttelyn museolle, yritän kaivella niitä kuvia esiin kun käyn museolla seuraavan kerran. Oliko runko näytteillä jossain/tulossa näytteille lähiaikoina?
Kuvat olisivat kovin tervetulleita! Rungon pitäisi olla tulossa Jämille heinäkuussa, mutta silloin pitäisi mallinikin olla jo valmis.

Terveisin
Jyrki
MikkoHeikkinen kirjoitti:
Kiitos Antti linkeistä. Tämä aihe kiinnostaa minuakin ja mul on AZ modelsin Pfalz, joka on valurangaltaan ihan sama kuin Morane ainoastaan eri siirtokuvilla. Kaikki mitä saat kaivettua aiheesta kelpaa. Oli tarkoituskuvailla tikkakosken kisan aikaan nimenomaan Thulinia mut menin kiireessä jättämään kameran kotio. Doup. :D
Pfaltz oli Morane Saulnier Type L Parasolin lisenssikopio sekin ja ilmeisesti hyvin identtinen alkuperäisen kanssa joitain moottorivaihtoehtoja lukuunottamatta. Thulin D näyttää eronneen esikuvastaan selvästi enemmän. Mielenkiintoista kyllä Windsock Datafile 16 käsittelee kyllä hyvin Pfalzin lisenssikoneet, mutta siellä ei ole minkäänlaista mainintaa Thulin D:stä, vaikka Thulin D:kin oli lisenssikone. Ruotsissa Thulin D -koneita valmistettiin sentään ihan jonkinmoinen määräkin.

Jyrki
Runko taitaa olla varastoituna tällä hetkellä siten, ettei sitä pääse tutkimaan/kuvaamaan. Mutta kyselen josko siitä olisi kuvia museolla otettuna. Replikan rungosta ja muista rakenteista voin ottaa referenssikuvia.