Pienoismallit.net

Kehityskeskustelu: ryhmärakentelut

Mixa Aho kirjoitti:
Miksei ryhmärakenteluita voisi useampikin samanaikaisesti
Juuri näin. Idea siis nimenomaan on, että voisi hyvinkin olla useita ryhmärakenteluita yhtä aikaa. Periaatteessa vain kiinnostuneiden osallistujien määrä rajoittaa. Tuo kymmenisen osallistujaa on mielestäni melko sopiva minimiraja täälläkin.
Kasimir K kirjoitti:
Vois olla jännä semmonekin teema, kuin 1/48 vaunut yms. maassa möyryävät vekottimet?
Kannatan. Neljäkaseja on vähänlaisesti näkynyt, vaikka se on mielestäni erinomainen skaala, jossa 1:72:n ja 1:35:n parhaat puolet mukavasti yhdistyvät. Mallitarjontakin alkaa olla melko hyvää nykyisin. Olisi mielestäni ihan paikallaan saada Suomessakin lisää suosiota 1:48 maakalustolle ja ryhmärakentelukampanja voisi varmasti auttaa asiaan. :)

Sturmi-kampaajahan jo aikaisemmin ehdottelinkin. Niitä taitaa jo jengillä olla sen verran hyllyssä, että minimimäärä osallistujia tulisi helposti kasaan?
Kasimir K kirjoitti:
Vois olla jännä semmonekin teema, kuin 1/48 vaunut yms. maassa möyryävät vekottimet? Ei meinaan oo noita 48 skaalan laitteita ollu liiemmin näytillä.
Kuten esim. näin:
www.armorama.com…=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=150475&page=1
1918 / Suomen sisällissota on ryhmärakenteluksi melko vaativa. Menee niin paljon skulptaus/scratch/konversiopohjalle että vaatisi ehkä pitemmän ajan kuin 6kk. Aihe kyllä kiehtoo…
Pasi Kiiski kirjoitti:
Menee niin paljon skulptaus/scratch/konversiopohjalle että vaatisi ehkä pitemmän ajan kuin 6kk.
Aikarajahan on kampanjakohtainen ja toki aina sovittavissa vaativuuden ja tarpeen mukaan.
tuo -18 suomi olis aika kiinnostava aihe kyllä jos siihen aikaa sais aika kauanna, meinaan just sitä että itellä yhen scratchi ukon tekkoon, (ei oo vieläkään valmis) jo menny vuosi, tosin vaihtelevalla innosutksella. mutta vaikka vuosi aikaa niin alakas tulleen ainaki iteltä. (tuohon viime ryhmärakenteluun[itärintama] oma pzkpf3 ei esim kerenny valmiiksi.)
En ryhmärakentelun toteutukseen kaipaisi juuri muuta kuin aktiivista osallistumista foorumilaisilta. Mikäli blogin perustaminen hirvittää, niin edistymistä voisi (voihan?) näyttää satunnaisin kuvin ryhmärakentelun viestiketjussa. Saataisiin kivasti sisältöä ja sehän jos jokin on tärkeää.

Aiheena: 1/72 maakalusto. Tuo pienempi mittakaava maakalustossa on maailmalla melkoisen suosittua, joten olisi kiva saada se paremmin esille täällä pohjolassakin ainaisen 1/35 rinnalla. Saattaisi muutama uusikin hurahtaa ns. "oikeaan" mittakaavaan. ;)
Miksei sitä v. 1918 teemaa voisi hyvin laajentaa kalustopuolellekin.

Varmaankin haastavinta tuossa v. 1918 rakentelussa olisi kerätä tietoa käytössä olleesta kalustosta. Taisteluihin osallistui lentokoneita, panssarijunia ja panssariautoja, tosin pieni määrä mutta kuitenkin. Merkkejä tai saatavuutta valmiina rakennussarjoina en tiedä ollenkaan. Olisi mukava tietää, ja ryhmärakentelu voisi antaa oivat eväät tuohon.

Eli antina voisi olla jotain tämäntapaista tietoa käytössä olleista menopeleistä ja saatavilla olevista rakennussarjoista maa- ja lentokaluston osalta kaipaisin yhteen niputettuna: www.kolumbus.fi/saarela.mikko/suomeksi.html

Sinällään sisällissota figuurien rakentelu ei ole kovin suuren työn ja tuskan takana, joku WW II siviili, sille Model Kastenin Mosin-Nagant ja maalaa valkoisen tai punaisen käsivarsinauhan, ni johan on kaartilainen valmiina. Yleisimmät ajopelit hevoset ja hevoskärrit tietty vaativat omat niksinsä. Maxim konekivääreitä ja tykkejä miehistöineen olisi vielä suht simppeli saada kasaan.

WWI saksalaisista ja venäläisistä sotilaista löytynee figuureja samallaviisiin.
Viimeksi muokattu 8.1.2011 23:10
Tämä aavikko-ryhmärakentelu on mielestäni loistava siinä mielessä, ettei se sido liiaksi aihepiiriin. Siihen voivat liittyä käytännössä kaikkien mallailualojen harrastajat. Toki minun puolestani voidaan keksiä ryhmärakentelun aiheeksi vaikka "Itäisen maanpuolustusläänin panssarintorjunta 60-luvulla mittakaavassa 1/220", mutta silti mielestäni paras aihe on sellainen johon mahdollisimman paljon porukkaa voi liittyä. Tämä nimittäin tarkoittaa aina enemmän katseltavia malleja. Kaikki ilmoittautuneet eivät kuitenkaan saa malliaan valmiiksi, eli kato käy aina väistämättä.

Katselin näitä ehdotuksia ja aika paljon taisi olla sotilas-/maakalustoaiheisia. Eikä siinä mitään, toiseksi ryhmärakenteluksi tällaisen ison aiheen rinnalle, kuten nyt aavikko, sopii hyvin rajatumpikin aihepiiri. Kunhan pääkampanjaksi ei tule liian rajattu aihe. Tämä ei kuitenkaan ole sotilasmallit.net vaan täällä on mm. aika iso läjä automallareita yms.
Komppaan J Pokkia forte fortissimo. Mitä laajempi skaala eri lajien mallareita voi osallistua ryhmärakenteluun, sitä parempi. Tämä "aavikko" on tosiaan hyvä esimerkki loistavasta ryhmärakenteluaiheesta. Antaa jopa mielikuvituksellekin tilaa.
Ehdotuksethan eivät ole sotilaskalustopainotteisia sen vuoksi, että aiheita olisi jotenkin rajattu, vaan sen vuoksi, että mitään muuta ei ole ehdotettu. Ei ole yksikään automallari suutaan avannut autoaiheisten kampanjoiden toteuttamiseksi. Silläkin voi olla vaikutusta. :)

Mutta kuten tuolla ryhmärakentelujen esittelysivulla sanotaan "Teemasta riippuen ryhmärakentelu on myös erinomainen tapa suoristaa otsaryppyjä poikkeamalla omalta mukavuusalueeltaan uusien aihepiirien pariin. Tärkeintä ei välttämättä ole rakentaa huippumalleja, vaan pitää yhdessä hauskaa ja nauttia mallailusta."

Mikäänhän ei estä automallaria tekemästä sotilaskalustoa, scifi-mallaria tekemästä moottoripyörää tai lentokonemallaria tekemästä fantasiafiguureita jne…

Mielestäni paras ryhmärakenteluaihe on sellainen, joka saa mallarit tekemään sellaisia projekteja, joita ei tulisi muuten tehtyä ja nauttimaan mallailusta ilman turhaa tiukkapipoisuutta ja referenssinillitystä. Yksi hyvä ryhmärakentelun aihe olisikin jo siinä, että pitäisi tehdä malli sellaisesta aihepiiristä, josta ei ole koskaan aiemmin mallia tehnyt. Mikäpä sen avartavampaa kuin aivan uusien juttujen kokeileminen.

Jokaiseen ryhmärakenteluun voi siis osallistua jokainen mallari, jos vain haluaa. Omasta mielestäni on lopputuloksen kannalta hienompaa on nähdä paljon erilaisia tulkintoja suht yhdenmukaisesta aihepiiristä kuin kokoelma sekalaisia malleja, joita väljästi yhdistää jokin näennäisesti yhteinen tekijä.