Pienoismallit.net

Laivamallien maalaus?

Terve ja hyvää alkavaa uutta vuotta. Rakentelen tuossa titanikin pienoismallia ja aloin miettimään tuota maalipintaa. Usein näkee laivoja jotka on rakennettu siististi maalausta myöten mutta maalipinta on hieman monotoninen. Onko kukaan kokeillut tuota modulointia laivamalliin tai tietääkö joku sivua missä aihetta olisi käsitelty? Itse en löytänyt googlettamallakaan.
Laivamalleja ei perinteisesti ole juurikaan elävöitetty mutta poikkeuksiakin tietysti on, ja noita varjostuksia ym. on kyllä harrastettu. Varsinkin sotalaivoissa kun on haluttu sävyjä harmauteen.
Laivamallien pieni mittakaava asettaa omat haasteensa, ja se mikä näyttää OK:lta 1/35:ssa voi helposti näyttää epäuskottavalta 1/700:ssa. Kokeilemallahan tuo selviää.
Aloittelin tuossa revellin 1/350 sukellusvenettä ja päätin lähteä moduloimaan noita isompia pintoja melko rankalla kädellä. Tämä siksi, että tuo on mallina melkoisen pieni ja selkeillä sävyeroilla/kontrasteilla saa näyttävyyttä, mutta myös yksityiskohdat esiin. Näyttävyys ei ehkä mittakaavan osalta ole täysin realistista, mutta omaan silmään malli näyttää huomattavasti paremmalta.
Moduloinnin tarkoitushan vain on korostaa mallin muotoja ja tuoda esille mielenkiintoisia ja merkittäviä yksityiskohtia, joten se ei ole missään nimessä aihepiiri- tai mittakaavasidonnainen tekniikka, vaikka pääasiassa lähinnä ennakkoluulottomat sotilaskalustomallarit ovat sitä hyödyntäneetkin.

Ja mitä pienempi malli, sitä överimmäksi kontrastit voi vetää.

Siitä vain kokeilemaan ja soveltamaan! :)
Täytyy kokeilla aluksi varovasti, tuo tomin mainitsema muotojen ja yksityiskohtien korostaminen lähinnä kiehtoo tässä muuten niin monotonisissa laivojen maalipinnoissa. Sukellusveneissä ainakin tuo pinnan elävöittäminen saa ihmeitä aikaan. Miksei siis laivamallissakin.