Pienoismallit.net

Spray-maalaus ja -lakkaus

Elikkä. On tässä ollut pitkä tauko taas mallailemisessa ja into on lopahtanut. Kiinnostusta olisi mutta kun ei meinaa saada kunnollista maalipintaa. Pensseli maalaus onnistuu jo hyvin sekä monenlaiset tekniikat on hanskassa. Isoa pintaa en lähde maalaamaan pensselillä. Olen käyttänyt useasti Motonetin spraymaaleja, ilman lakkaa. Lopputulos on ollut hyvä mutta nälkä kasvaa syödessä. Kun laitan lakkaa esim valkoiseen muuttaa se värin kellertäväksi ja pinnasta tulee aina mandariinipintainen. Jotkut tummat värit ovat toimineet hyvin. Pohjamaali on välttämätön. Neuvokaa mitä merkkiä ja mitä lakkaa minkäkin sprayn kanssa. Toivoisin saavani loistavaa maalipintaa. Ruiskubusinekseen en lähde mukaan. Toivon ettei tule niitä turhia viestejä, että etippä hausta ,spray, Kiitos.
No tuota, olisiko tuossa mandariinipinnassa - eli yleisemmin ns. appelsiinipinnassa - kyse siitä, että ruiskutat liikaa lakkaa muuten hyvän maalipinnan päälle samassa sessiossa? Sama ilmiöhän saadaan aikaan maalipinnallakin, kun vetelee liian paksua kerrosta. Lakkapinnan paksuutta on ehkä vaikeampi kontrolloida ja näin siitä tulee liian paksu. Eli: ohkaisempia kerroksia ; eihän pienoismallissa sen lakkakerroksen kovin paksu tarvitse olla?

Lakka useimmiten taitaa vähän muuttaa alkuperäistä värisävyä. Turvallisinta on kai käyttää saman valmistajan lakkaa, varsinkin kun spray-maaleista on kyse. Joku varmaan osaa tarkemmin neuvoa, mutta kiinnitä tosiaan lakkakerroksen vahvuuteen ruiskuttaessasi huomiota.
Juu totta on että kerroksen paksuus vaikuttaa. Kun ei millään jaksaisi odotella aina 5 min ja suihkauttaa pari suihkausta. Tekovaiheessa kun näyttää ettei ole väliä että suihkuttaako kaiken kerralla vaiko pitää taukoja. Mites tämä lämpötila vaikuttaa, en sentään ole niin tyhmä että kuivattaisin pakkasessa mutta vaikuttaako jos mallia suihkuttaa esim -5 ja sitten tuo +23? On vaikea katsoa lakkakerroksen paksuutta kun on väritöntä mutta olisko ehkä semmonen kaksi yhden sekunnin painallusta per pinta vaiko riittääkö yksi painallus lakkaa. Sry kun kysyn tyhmiä mutta tahdon saada hyvän maalipinnan.
Lakka ei ole mikään autuaaksitekevä asia. Itse en käytä lakkaa ollenkaan muiden kuin metallimaalien päälle, koska niiden kiillotus ei onnistu ilman lakkaa.

Automallin hyvä maalipinta vaatii ehdottomasti kiillottamisen mutta lakka ei ole pakollinen.

Motonetin spraymaaleilla olen itsekin lähes kaikki mallini maalannut, kyllä avainsana pinnan kanssa on rauhallisuus ja monta todella ohutta harsokerrosta. Ensimmäiset pari kerrosta eivät itselläni peitä vielä juuri mitään. Oma proseduurini on nykyään 4-6 ohutta harsokerrosta n. 30 cm etäisyydeltä suihkutettuna ja pari juuri ja juuri märkää kerrosta hieman lähempää suihkutettuna. Kuivumisaika harsokerrosten välissä on aika lyhyt, pari minuuttia, märkäkerrosten välissä hieman pidempi. Käytännössä tuossa ajassa nuo maalit muuttuvat kosketuskuiviksi.

Lämpötila vaikuttaa paljon maalin juoksevuuteen, mitä lämpimämpää maali on, sen paremmin se tasoittuu.

-Niko
Kiitoksia edellisille asiallisista vastauksista:) Pitääpä seuraavaksi asennoitua maalausurakkaan uudella tavalla. Tosin talven pakkaset asettaa taas uusia haasteita, parvekkeella kun maalailen. Maalausjälki on ollut minulla vaihtelevaa joskus on onnistunut, joskus mennyt penkin alle. Jotkut värit ovat osoittautuneet helpommiksi kuin toiset. Erityisesti punainen ei ota onnistuakseen. Tummat värit ovat toimineet ja hopiseen on ollut vaikeutta saada kiiltoa. Toivottavasti saan näillä ohjeilla itseäni tyydyttävää jäkeä:)
Katselin nuita vanhoja nniemen Ferrareita ja ymmärsin että kiilotus taitaapi tosiaan olla kohdillaan. Lisääkö vain kiiltoa vai poistaako hieman mandariini pintaa tai likaa?
Antti Tirri kirjoitti:
Tosin talven pakkaset asettaa taas uusia haasteita, parvekkeella kun maalailen.
Toi on huono yhdistelmä! Automaalit (joihin melkein nämä spraypullotkin on luokiteltavissa), vaativat kuitenkin jonkun verran lämmintä, yleensä ohjeissa sanotaan, ettei alle +16 asteen lämpötilassa saa maalata.
Lakan sävyä muuttava vaikutus on kahdenlaista, kiiltävä lakkapinta tummentaa lähes aina mattapintaisen värikerroksen sävyä. Ja nämä "halpis"lakat tahtoo olla perussävyltään, joss ei ihan heti, niin aika pian, enemmän tai vähemmän kellahtavaan vivahtavia. Itse aikoinaan kirosin noi Humbrolin peruslakat, jotka vetivät valkoisen pinnan samantien keltaiseksi. Nykyisin käytössä olevat lakat (1-komponentti Zero ja 2K Mipa) pysyvät täysin kirkkaina myös kuivuttuaan.
Spray -maalaus on muutenkin hankalaa, oikeastaan ainut minkä pystyt vakioimaan on lämpötila (parvekkeella et sitäkään). Maalin ohennus vaihtelee purkista toiseen, paine vaihtelee jopa maalauksen aikana, maalimäärän säätö on on-off, eli pitää hattua nostaa Nikolle, ett' saa noin siistiä pintaa aikaiseksi. Paljon enemmän pitää olla tatsia maalin käyttäytymiseen, kuin halvimmallakaan ruiskulla!
Spray-maalaus tuntuu yhtäkkiä halvemmalta menetelmältä kuin ruiskumaalaus mutta: varaosaliikkeissä löytyy hyviä ruiskuja, jotka - kas kummaa - muistuttavat oleellisesti esim. Badgerin ym. "oikeiden" valmistajien ruiskuja. Hinta vain on 1/3 tai jotain, usein noin 30€ pintaan tms. Itselleni esiteltiin juuri kynäruiskulle sopivaa kompressoria hinta 60€. Näytti ok:lta, eikä juuri ole syytä epäillä myyjän kehuja.

Tuollaisella setillä, jonka hinta on 100€ tai jopa alle, mallailee jo vallan komiasti. Toki spray-maaleillakin on hyvät puolensa. Tarvitaan paljon pienempi laitearsenaali mallin maalaamiseen.

Humbrolin lakat tosiaan muuttavat maalipinnan väriä heti, mutta minulla on vuosikymmeniä vanhoja malleja, joiden sävy ei kuitenkaan ole siitä enää kellastunut. Revellin vastaava lakka ei joidenkin tietojen mukaan kellastu, kuten Humrol? Ja tosiaan, kiillotus on se TÄRKEÄ pointti tosiaan.
Ok. Onhan kumma, että juuri kun tuntuu että hommat on hanskassa paljastuu kaiken laisia uusia kikkoja. Tämä pitää kyllä kiinnostusta yllä. Kyllä taidan visusti pysytellä spray maalaamisessa ja koetan tavoitella nniemen mallien kaltaista maalipintaa. Seuraavaksi taidan kokeilla pinnan maalaamista pienemmissä ja lyhyemmissä erissä sekä käytän kiillotusta. Katsotaan sen jälkeen missä mennään. Saakos tietonikkarista kiillotus lappusia. Jos, niin mitä suosittelisitte. Itse hankin viikko sitten Austin Healeyn joka onsottautui melko surkeaksi pikku malliksi. Tähän on hyvä harjoitella ja hankkia seuraavaksi Fujimin Ferrari 250 california convertible.
Luulisin, että Tietonikkarista kiillotuslappuja saisi. Netistä tietysti löytää… Ihan vinkkinä, että on kannanttava ostos.

Lappujen kanssa kannattaa touhuta TÄSMÄLLEEN niin kuin ohjeet annetaan. Siinä hommassa ei oikotietä ole, mutta lopussa kiitos seisoo. Lappujen lisäksi ainakin joissain seteissä tulee mukaan puleerausmömmö, joka antaa sen loppusilauksen.

Johonkin tuollaiseen halpismalliin kannattaa menetelmää ensin kokeilla. Mutta kuten sanottua, touhu on helppoa, korkeintaan henkisesti raskasta, mutta maltti on valttia. Ja maalipinnan tulee olla kuiva. Mielellään emalimaaleilla kuivumisaika on yksi kuukausi. Automaaleillakin itse pitäisin vähintään yhden tai mieluummin kahden viikon kuivumisajan? Siis kiirettähän ei ole !!!