Pienoismallit.net

M.A.S. 568 4a Serie Italeri 1:35

tuo paatti on mainittu joulukuun aikana, jos se sitten pitää paikkansa,mahtaako tuosta tulla suomimallia siis tietävät sanokoon tuon hinta täällä 84,90 e lisää 5e saat makarooni miehistön mukaan,kuvassa on breda tykki takana, 2 torpeedot ja syvyyspommit
Moi taas,

Haulla pitäisi löytyä tästä tietoa, mutta lyhyesti:
Tuo ei ole virallisesti samaa alatyyppiä kuin Jymyt, mutta esisarjakuvista päätellen tilanne näyttää oikein hyvältä.

Palaan asiaan heti, kun saan mallin käsiini.

T:Ville H
Anteeksipyyntöni pienestä viiveestä…

Malli on haettu ja tutkittu alustavasti. Kuitenkin tarkemman tutkimuksen jälkeen heräsi kysymyksiä, joihin haen vastauksia lähiaikoina asiaa paremmin tuntevalta henkilöltä, mutta alustava katsaus kuitenkin tässä.

Lähtökohtana eroavaisuudet Jymyyn, eikä siis sen esikuvanmukaisuuteen alkuperäiseen varianttiin nähden, huom.
Lähteinä käytetty Keskinen-Mäntykoski Suomen laivasto sodassa-kirjaa, hienoa SA-kuvasarjaa MAS-veneistä Laatokalla 42 sekä Merivoimien tyyppipiirrustusta Jymy-luokasta.

Mallin yleinen olemus:
Malli vaikuttaisi olevan hiukkasen liian pitkä, puhutaan lähteestä riippuen muutama mm- n 1 cm. Leveys on toleranssissa, jos reunalistoja ei lasketa mukaan. Lähteenä tässä käytetty Jymy-lk:n mittatietoja, joten kyseessä voi hyvinkin olla alatyyppien välinen eroavaisuus. Kuitenkin tämä on niin pieni poikkeama, etten ainakaan itse kanna siitä huolta. Muuten runko vaikuttaa hyvältä, detaljien oikeellisuus pitää vielä tarkistaa.

Kansirakenteet vaikuttavat täsmäävän valokuviin jopa erinomaisesti. Ainoat merkittävät eroavaisuudet ovat sillan tuulisuojien sivustalla, Jymyissä ei ole poikkisuuntaisia lippoja sivussa ja suoja kaartuu ruorimiehen puolelta ulospäin, ollen hieman korkeampi. Veneestä riippuen keskimmäinen sivuikkuna on pyöreä (roiskelasit?).
Takakannen pa-tankkien kansiluukut ovat valokuvien mukaan kohollaan kannesta n. 1 -1,5 mm?, lisäksi niissä hieman mallia kuvatumpaa leveämpi reunavahvike. Luukkujen päällä olevat huohotinventtiilit poikkeavat hieman.

Torpedoheitin:
Rakennussarjan heitin muistuttaa samaa (samankaltaista) tyyppiä, mitä suomalaisilla oli käytössä (VMV-veneet ja Taistot), tosin hieman karunpuoleisesti detaljoituna. Valokuvien ja piirustusten perusteella MAS526-sarjassa on ollut erilaiset heittimet, nähtävästi varhaisempi tyyppi. Vaikuttaa lisäksi siltä, että koko heitin/torpedoasetelma on edempänä, kuin 526-sarjassa, ja torpedot hieman eri asennossa.
Jymy 3:n (Jyry) toinen heittimen kelkka tippui mereen, ja koska varaosaa ei ollut, vaihdettiin koko heitin malliin TH39, joka vastaa nähtävästi siis rakennussarjan heitintä. Eli vain J3:ssa tämä heitintyyppi (SLS sivu 131). Muihin veneisiin täytyisi tehdä aikaisempi malli.

Syvyyspomminpudottimet:
Rakennussarjassa alkuperäiset italialaiset. Kesällä 44 veneissä suomalaiset yksinkertaiset pomminpudottimet, samanlaiset kuin Taistoissa. Kaksi kappaletta, siis yksi kummallakin puolella sivulla perässä, juuri peräsinvaijereiden kääntöpyörien etupuolella. (SLS sivu 131)

Keulakonekivääri:
Etummaisen keulaluukun paikalle on asennettu kehälavetilla oleva 12.7 mm raskas konekivääri, DsHK. Asennus vaikuttaa samanlaiselta kuin G-5 (Viima,Vihuri) ja D-3-luokan (Vasama) veneiden siltarakenteissa? (SLS sivu 118 alhaalla, mm)

Muut:
Alkuperäinen sumutussysteemi poistettu Jymyistä perän oikealta puolelta. Indikaatiota suomalaisesta sumutussysteemin asennuksesta on kuvista vaikea todentaa, mutta mahdollisesti se on sijoitettu entiselle paikalle (Pystysuuntainen tynnyri, korkeus n.60 ja halkaisija n. 50 cm, kannen päällä liittimiä, käyttöpyörä ja sumutussuutin. Nähtävissä Taisto 3:n perässä Forum Marinumissa.)

Summaus: Eli sarjasta vaikuttaisi voivan pienehköillä muutostöillä tehdä J3:n, jopa niin, ettei asiaan hieman perehtynytkään osaisi sitä arvostella? Mutta esimerkiksi italialainen vene 1942 laatokalla vaatii ainakin heittimien rakennuksen.

Laittelen kuvia aikanaan, paketin sisältö täällä:
modelshipwrights.kitmaker.net…p;file=index&req=viewtopic&topic_id=169007&page=1

T:Ville H
Kiitos Ville tiedoista. Joulupukki toi venheen perille ja olisihan se hienoa siitä suomalainen rakentaa( sitten eläkkeellä)
Pekka N.
Interverkon syövereistä huomasin että Jymyä ja Huriaa (sillä nimellä tuo näköjään myydään) tehdään myös mittakaavaan 1:72 joka voisi olla monelle tilankäytön kannalta mukavampi mittakaava.

www.joesmodels.com/a_choroszy/S44.jpg

www.joesmodels.com/a_choroszy/S41.jpg

www.joesmodels.com/choroszy_ships_72.htm
Minulla on myös tuo Choroszyn "Jymy" ja voin kertoa että se on suurin piirtein yhtä kaukana esikuvastaan kuin Italerin versio… Plus muutama lisädetalji, jotka tosin voi jättää helposti pois (Esim. ohjaamon takan oleva konekivääri).

Hintakin näyttää olevan lähellä tuota Italerin 1:35 -mallia, mutta jos tosiaan tilakysymys on keskeinen, niin mikä ettei. Vielä varoituksen sana: Täysresiinisarja ei ole aloittelijalle, rakentaminen on parhaillaankin aika työlästä ja osia joutuu korvaamaan itsetehdyillä. Italeri on tältä osin selvästi parempi.

Huria on nimeään myöten sitten jo hieman fiktiivisempi tekele, joten sitä en pysty oikein suosittelemaan.

T:Ville H
Vihdoin ja viimein minäkin sain käsiini tämän Italerin MAS568;n. Mielenkiintoinen kapistus kaikenkaikkiaan.
Olen tätä kohtaamista odottanutkin ilmestymisestä asti, kannatti odottaa. Kiva tutkiskella yksityiskohtia verrattuna "oikeisiin". Ei paha, odotan innolla että pääsen sitä työstämään, jouluksi rakentelua tiedossa.

En kyllä vielä lähdenkö muuttamaan sitä Jymyksi vai miksi, ehkä muut taitavammat saavat tehdä sen, katsotaan nyt, edessä vaikeita päätöksiä…

Paras joululahja itselleni koskaan! :-D