Pienoismallit.net

USS San Franciscon CA-38 Curtiss SOC Seagullien värit

Rakenteilla on USS San Francisco (CA-38) kevään tai syksyn 1944 kokoonpanolla. Värityksenä siinä on measure 33/13D, joka tässä tapauksess on jostain syystä ristelijällä. Minulla on hyvät referenssikuvat kevään ja syksyn San Franciscosta, mutta niistä ei paljastu, miten mukana olevat Curtiss SOC Seagull -kaksitasot on maalattu. Trumpeterin maalasohje käskee maalaamaan ne harmaiksi, mutta en oikein usko siihen, koska se ei mielestäni tunnut järkevältä Ocean Blue-voittoisella kannella.

SOC Seagulleja on sekä vaaleanharmaina että päältä sinisinä ja alata vaaleanharmaana. Olisin melkein varma vannomaan, että tuo sininen/harmaa väritys oli se, jota measure 33:n kanssa käytettiin, mutta en ole varma enkä ole löytänyt referenssikuvaa.

Asialla ei ole kiire, koska edellinenkin alus on vielä vaiheessa, mutta jos joku sattuu tietämään asiasta, olisin tiedosta kiitollinen. Samoin SOC Seagullien pyrstömerkit - San Franciscon SOCeissa pitäisi olla tumma pystyviiva peräsimessä, mutta en ole löytänyt mistään referenssikuvaa.

Josko joku olisi viisaampi?
Oman valistunut veikkaukseni on, että koneet olivat ns. "tri-color" kaaviossa. CA-38 koneista minulla ei ole kuvaa, mutta kuvat CA-33 koneista yms. näyttävät, että niissä on kyseinen kaavio käytössä. Maalauskaavion käytöstä annettiin määräys Tammikuussa 1943 joten reilua vuotta myöhemmin koneisiin olisi hyvin ehditty ko. maalaus saada. Koneiden sarjanumeroiden pohjalta voisi tutkia myös valmistusajankohtaa, sillä kaikki uudet US Navy koneet saivat tricolor - kaavion päälleen jo tehtaalla.

Kaavion värit ovat FS25042, FS37875 ja FS35164 (eri lähteissä on hieman eri koodit, mutta erot ovat erittäin pieniä)

/marko
Epoistettu
Viimeksi muokattu 12.1.2013 19:04
Linkki jossa paljon noita marine curttisin kaavioita eri aluksissa ja sarjoilla. Mutta jostain syystä
san Fransiscon malli puuttuu koko listalla. klikka kuvaa tulee isompi kuva
www.fader.dyndns.org/wings/21-usnavy/000-marinesbasis-e.htm
huvittavaa on että listalla on ca 37 ja 31 mutta ei francisco ca38 ???
Noi on Crusier Scout Sguadron VCS malleja

Laivan memorial sivustolla kuvia www.usssanfrancisco.org

Kuitenkin homepage.ntlworld.com/andrew.etherington/articles/level1/us_navy_air.htm
sivulla on listattu laivueet / alus ja San Fransiscon kohdalla ilmoitetaan
USS San Francisco (CA-38): Cruiser Scouting Squadron Seven
(VCS-7)/SOC-1/2

Kaaviot on CA37 kolme versiota ja CA31 noi ovat samaa VCS-7 mallia
Mikä neljästä on on oikea en edes veikkaa, jostain pitäs löytää mustavalkoinen kuva jossa ilmenee kylkien tähden malli ja peräsinen maalaus, se voisi jotaa oikeaan suuntaa.
Kolme on on varsin tumman harmaita yksi aika vaalea mustine raitoineen.
Viimeksi muokattu 7.6.2010 00:38
Kiitokset kaikille

Luultavasti tämä samassa laivueessa palvelleen sisaraluksen Minneapoliksen SOC Seagull olisi lähinnä sitä, mitä San Francisco kantoi 1944: www.fader.dyndns.org/wings/21-usnavy/drawing/088-Seagull/VCS-6-05.png Minneapolis ja San Francisco toimivat usein yhdessä Tyynellämerellä. Tuscaloosan koneesta on nätti kuva, mutta kun se tuohon aikaan toimi Atlantilla ja Tyynenmeren suojamaalaukset olivat yleensä toisenlaisia, siksi pareman puutteessa Minneapoliksen kone tällä hetkellä ykköseksi.

Väritys käy lisäksi järkeen measure 33:n värien kanssa.
Kysymys taisi saada jonkinlaisen ratkaisun.

Posti toi eilen Englannista kirjan: Lester Abbey - New Orleans Class Cruisers. ShipCraft 13. Seaforth Publishing 2009. En yleensä ole pitänyt ShipCraft sarjan kirjojen tasosta, mutta tämä oli iloinen yllätys.

Kirjassa oli värikuva San Franciscon SOC Seagullista vuoden 1944 lopulla tai seuraavan vuoden alussa. Kuvan ajoitus on minun ja perustuu lokakuun 1944 kunnostuksen jälkeiseen mastoon ja measure 33:n suojamaalaukseen.

Kun kysymyksessä on toisen maailmansodan värikuva, lähtökohdaksi pitää ottaa, että sen värit ovat vääristyneet. Kuitenkin SOC Seagullin yläpinnan väri on aivan samaa sävyä kuin kuvassa pilkottava kannen 20-B Deck Bluen sävy. Asia ei ole aivan klaari, sillä kirjoittaja Lester Abbey on ikävä kyllä hiljaa SOCien väreistä.

Kuvan perusteella olen melko varma siitä, että koneet maalattiin sopimaan aluksen suojamaalaukseen. Yleisilme olisi siis sininen ja alapuoli melko varmasti measure 33:n 5-L Light Grey.

Suojamaalauksen yhtenä tarkoituksena oli hämätä optisia etäisyysmittareita, enkä usko laivan kapteenin pitäneen ajatuksesta jättää eri väriseksi selvästi erottuvaa ja tunnistettavaa kohdetta, kuten lentokonetta, auttamaan japanilaisia sukellusveneitä tai hävittäjiä.

Jos päättelyni menee metsään, syy ei ole refernssikirjan vaan lukijan…
Vielä lisää referenssejä: Luin juuri Paul Stillwellin Battleship Arizona: An Illustrated History, ja huomasin, että Arizonan SOC Seagullit oli maalattu erilaisiksi niissä parissa kuvassa, jotka laivasta on 1939 - 1940. Yleisilme oli sama, mutta vaaleaa ja tummaa oli muutettu kummankin koneen pituussuunnassa. Ilmeisesti ainakin II maailmansodan alkuvaiheessa profiilin tarjoavat lentokoneet oli maalattu niin, että koneen pituutta olisi vaikea määrittää siluettia vasten.