Pienoismallit.net

Johnsonista

Mika Pietikäinen kirjoitti:
Otanpa naftaliinista toisenkin keskustelun, kun ei tuntunut löytyvän suoraa vastausta :) Hankintalistalla olisi siis kiiltolakan korvikkeeksi paljon kehuttua lattiavahaa. Monien kehumaa Johnsonia vaan ei ole juuri missään myynnissä joten korvaavia aineita hakusessa. Riittääkö, että putelissa lukee muovilattioille tarkoitettu vaha vai pitääkö olla nimenomaan kiiltovahaa? Katselin esimerkiksi tuollaista: www.hongkong.fi…tusaineet/yleispuhdistusaineet-ja-vahat/kiilto-500-ml-lattiavaha/p/3089111/
Tuotekuvauksessa lukee, että jättää puolikiiltävän pinnan, joten riittääkö tuommoinen vai pitääkö etsiä jotain erilaista? Tuote tulee maakaluston lakkaamiseen siirtokuvia ja litkutusta varten, joten täysin kiiltävää pintaa ei vaadita, kunhan litkut luistaa hyvin päällä.
Olen käyttäny tuota linkissäsi olevaa vahaa jo kymmenkunta vuotta. Toimii ainakin Panssareita tehdessä. Etiketti on vain hieman muuttunu sinäaikana.
Hieno homma, että tuo on kelpoa tavaraa! Helppoa hakea kun on tuo honkkari muutaman minuutin ajomatkan päässä :) Täytyy hakea puteli lähipäivinä niin voi viikonloppuna maalailla ja lakkailla.
Onko tää Kiillon vaha maitomaista, vaiko kirkasta?
Kärkkäiseltä löyty SC Johnson pledge nimistä ainetta muovilattioille! Pitää ostaa ja kokeilla kun seuraavan kerran käy siellä.
Edelleen haluan muistuttaa, että vaha josta lienee alunperin kyse, on Johnsonin PARKETTIVAHA ja sitä on aivan yleisesti myynnissä esim. Prismoissa - ainakin täällä meillä päin ja oletan, että Länsi-Suomi ei tässä tapauksessa ole mitenkään poikkeavaa myyntialuetta, vaan vahaa saanee myös ympäri Suomea vapaasti ostella kaupan hyllyltä.

Tämä Parkettivaha ei siis ole kadonnut mihinkään tai tuotantoa ei ole lopetettu, jostain käsittämättömistä PM.netin sivuilla kiertävistä huhuista huolimatta. Tosin voi olla, että ko. vahaa on kauppojen varastoissa vielä pari miljoonaa litraa, joten vahan valmistuksen mahdollinen lopettaminen ei ihan heti näy saatavuudessa tai ainakaan mallailussa, varsinkin kun yksi pullo - 500ml eli puoli litraa - kestää yhden ikuisuuden.

Johnsonin Parkettivaha on SE vaha, josta luin jo ammoisella 80-luvulla amerikkalaisesta mallailukirjasta ja se on osoittautunut erinomaiseksi viimeistelyaineeksi sekä sen lisäksi muutamaan muuhun mallailuun liittyvään toimenpiteeseen. Vaikka onkin muitakin vahoja, esim. muoville tai kivelle tarkoitettuja ja muiden valmistajien tuotteita, en näe mitään syytä kokeilla niitä, koskapa alkuperäistä(?) Johnsonin Parkettivahaa saa edelleen. Jossain keskustelussa, esitti eräs kollega linkin, jossa vahoja vertaillaan. Tuskin kuitenkaan ovat aivan samalla koostumuksella valmistettuja - tai sitten ovat? Kuva Johnsonin PARKETTIvaha-pullosta löytyy esim. kuvapankistani.

Tuo OH:n mainitsema reaktio vahaa ruiskutettaessa saattaa johtua nimenomaan ruiskuttamisesta, ei vahasta tai sen iästä itsestään. Käytän itse vielä Johnsonin PARKETTIVAHA-pulloa, jonka olen ostanut kymmenisen vuotta sitten. Levitän vahan siveltimellä, enkä ole törmännut OH:n ja muutaman muun mallarin mainitsemaan reaktioon - ainakaan vielä. Vaha on niin juoksevaa, että mielestäni sitä ei tarvitse ruiskuttaa. Ja ehkä näin vältytään mahdollisilta takaiskuiltakin. Ja sitten vielä yksi ehkä tärkeä seikka: oliko OH:n ruiskuttama lattiavaha Johnsonin Parkettivahaa? Se on myös aika tärkeä seikka tässä keskustelussa.
Viimeksi muokattu 26.2.2017 11:08
PhantomII kirjoitti:
Edelleen haluan muistuttaa, että vaha josta lienee alunperin kyse, on Johnsonin PARKETTIVAHA ja sitä on aivan yleisesti myynnissä esim. Prismoissa - ainakin täällä meillä päin ja oletan, että Länsi-Suomi ei tässä tapauksessa ole mitenkään poikkeavaa myyntialuetta, vaan vahaa saanee myös ympäri Suomea vapaasti ostella kaupan hyllyltä.
Ei, kyllä ainakin tällä saitilla on tarkoitettu sillä yleensä Johnsonin Kiiltovahaa, kuten sanastokin kertoo: www.pienoismallit.net/sanasto/j/johnson/

Onhan täällä muitakin vahoja kerrottu käytetyn, mutta kun itse palasin mallailun maailmaan kymmenisen vuotta sitten, niin nimenomaan tuo oli se jota "kaikki" suosittelivat, Nyyssösen kirja mukaanluettuna.

Lisäys: Ja mitä tuohon alkuperäiseen tulee, niin Pledge Future on se tuote, josta isossa maailmassa yleensä puhutaan. Sitäkään ei vaan enää saa, ainakaan sillä nimellä. On myös sanottu, että Johnsonin parkettivaha ei ole koostumukseltaan samanlaista. Siitä on sitten villisti eriäviä mielipiteitä sopivatko nämä vaihtoehtovahat mallailukäyttöön vai eivät.
Joka tapauksessa markkinointinimet ja koostumukset vaihtuvat sen verran usein, että se "oikea" vaha lienee ikuisen väittelyn aihe.
Viimeksi muokattu 26.2.2017 15:12
Niin Kalle. Kuten jo sanoin ammoisna aikoina, ennen kuin täällä Suomessa edes puhuttiin vahan käytöstä mallailussa 1970- ja 80-luvuilla, näin artikkeleja juuri tuosta parkettien suojaamiseen käytetystä vahasta eli siis Parkettivahasta. On tosiaan totta, että muitakin vahoja on mallailuun käytetty ja mm. edellä esitetyin epäonnistumisin.

Vaikkakaan en kuulu mallarieliittiin tai niksipirkkamiehiin tämän kummemmin, luotan edelleen Johnsonin Parkettivahaan, joka tosiaankaan ei koskaan kymmenvuotisen käytön (sama pullo siis edelleen) aikana ole aiheuttanut mitään ongelmia. Ja kuten sanottu, muovi-tai kivipinnoille tarkoitettujen vahojen käytöstä ei ole henk.koht. kokemusta, eikä edellä esitettyjen olevien harmien takia tuskin tuleekaan. Ja ovatko nuo "kaikki" kokeilleet Johnsonin Parkettivahaa, vaikka tämä Nyyssönen ei siitä puhukaan? Jos eivät, olisi kiva kuulla miksi? Tästä aiheesta on tosiaan paljon keskusteltu, mutta annan saman ohjeen, mitä täällä usein tarjoillaan: kokeilemalla sen huomaa.
Jos jokin toimii, niin toki sitä sopii käyttää ja kokemuksiaan kannattaa jakaa myös muille. Huomauttaisin kuitenkin, että myös Parkettivahan kanssa on keskustelusta päätellen epäonnistuttu. Laajasti suositeltu Kiiltovaha taas on tosiaan poistunut myynnistä, joten ei mikään ihme jos sen korvaajaa kysellään. Ja kun myös negatiivisia kommentteja on useimmista korvaajista esitetty, niin mitään konsensusta tästä ei tunnu olevan.

Kokeilemista suosittelen kaikille, myös sinulle. Se on ainoa tapa selvittää mikä tuote toimii parhaiten. Yksi syy konsensuksen puuttumiseen lienee vertailevan aineiston puuttuminen. Kukaan ei ole ilmoittanut kokeilleensa useita vaihtoehtoja vaan yksi käyttää yhtä ja toinen toista. Siltä pohjalta on vaikea todeta muuta kuin että itselle se yksi vaihtoehto on toiminut.
Näinhän se on. Ajattelisin epäonnistumisten tässä tapauksessa johtuvan 1) akryylimaalien käytöstä ja 2) liiallisesta kiirehtimisestä. Näin, koska silloin kun vahoja alettiin mallailussa käyttää, ei ollut olemassa aiheeseen sopivia akryylejä eli ne ovat tulleet paljon myöhemmin markkinoille ja eivät välttämättä sovi yhteen kaikkien nykyisten mallailutarpeiden kanssa.

Toki voin kokeilla muitakin vahoja, mutta vasta sitten, kun Parkettivaha tekee ensimmäisen kerran ns. temput. Lisäyksenä vielä edellisiin kommentteihini, ostin viime vuonna toisen Parkettivahapullon, sen lopullisen katoamisen pelossa ja kokeilin myös tätä uudemmassa pullossa olevaa parkettivahaa, tarkistaakseni huhujen paikkansapitävyyden: etiketti oli hieman muuttunut, mutta sisältö toimii kuten vanhempikin litku. Siis epäonnistumiset eivät johtune itse vahasta, vaan siitä miten sitä käytetään?
Muuttujia on monia eikä sama vaha välttämättä sovi kaikkiin tapauksiin. Tämän takia luotettavan suosituksen antaminen vaatisi varsin laajat testit. Siihen saakka tulee varmasti tilanteita joissa joillain toimii ja joillain ei. Tietääkseni em. Kiiltovaha oli varsin ongelmattomaksi havaittu ja siksikin suosittu.