Pienoismallit.net

Suomalaisten T-54/55:n numerojärjestely?

Olen rakennellut Trumpeterin T-55-vaunua jossa tulee mukana Suomen siirtokuvat. Tutkittuani referenssejä lähdin katsomaan että T-54-vaunut olivat Ps.261- ja T-55 vaunut Ps.262- tai komentoversiot Ps.263-. Sarjan osat ovat kyllä varmasti T-55:n eikä T-54:n. Trumpeterin T-55 sarjassa on Ps.261-1 siirtokuvat, mutta pitäisikö sen olla Ps.262-1? Onko Trumpeterin sarjassa siis väärät dekaalit? Jos asia on näin, pitäisi kai hankkia uudet dekaalit tai väsätä kakkonen jostain.
Otto Suntioinen kirjoitti:
Onko Trumpeterin sarjassa siis väärät dekaalit?
Kyllä vain, Trumpan sarjassa on väärät eli viisnelosen rekkarit
Jaahas, pitääpä siis onkia jostain sopivia kakkosia kolme kappaletta tai ostaa T-55-dekaaliarkki.
Moi Otto ja Pekka!

Tämä nyt ei välttämättä juuri tähän aiheeseen kuulu, mutta itse ostin Skifin egyptiläisen T-54-tankin. Totuus kuitenkin on, että mallin osat - tornin venttiiliä lukuunottamatta, joka on tunnusomainen juuri T-45:lle - lienevät T-55:lle. Sarjan takakansi esimerkiksi ei käsittääkseni ainakaan alkuperäistä T-54:n vastaavaa muistuta, vaan on T-55:n mallia. Toki on otettava huomioon modifikaatiot, joita on egyptiläisvaunuihin paikankin päällä tehty. En osaa sanoa, onko T-54A:n takakansi erilainen kuin T-54B:n, osaako joku?

Mutta siirtokuvista: sarjan mukana tulevat siirtokuvat, jotka on siis tarkoitettu egyptiläiselle T-54:lle, ovat todellisuudessa syyrialaiselle T-55:lle. Tämä käy ilmi valokuvista. On kai erittäin epätodennäköistä, että eri valtioiden vaunuissa olisi täsmälleen samanlaiset ja saman väriset tunnukset?

Tällaista minulla. Toki saamme virheet tahoillamme korjattua, mutta näyttää siltä, että vaunumalleissa lipsutaan hiukan enemmän, kuin leko-mallien tunnuksissa? Risuja valmistajille!!!
Samat ongelmat olivat trumpan 1/72 T-54 mallissa, se ei oikeastaan vastannut T-54:sta eikä T-55:sta. Pyörästö oli T-54 mallia, runko ja putki T-55 mallia, tornissa T-54 detaljeja ja moottorikansi ei vastannut kumpaakaan… Mistähän valmistajat oikein näitä detaljeja repivät?
Joo, kummaa on että nämäkin valmistajat - Trumpeter Ja Skif - ovat kotoisin maista, joissa on käytetty ko. vaunuja ja silti vaan ei millään hyvän mallisarjan valmistaminen onnistu. Parhaimman sarjan on taas tehnyt japanilainen valmistaja ja Japanissa ei kai näitä vaunuja ole käytetty. Tässäkin asiassa käy hyvin ilmi näiden maiden kulttuurien erot. Toiset pyrkivät erinomaiseen lopputulokseen, toisilla taas ei tunnu missään olevan niin väliä.

Kuten jo kirjoitin, lienee mahdotonta saada selvyyttä egyptiläisen T-54:n anatomiasta. Tässäkin mallissa putki on T-55:n ja samoin siis takakansi ainakin. Aina on mahdollista tuollaiset modifikaatiot, mutta silti… Olisipa se kivaa, kun olisi mallit sekä T-54:stä ja T-55:sta selvine tyyppieroineen. Vaikea tosiaan on ymmärtää, että niiden tekeminen vielä nykyäänkin on niin vaikeaa.