Pienoismallit.net

Mitä mieltä olet 1:72 mittakaavasta?

Yritetäänpä keskustella tämän klassisen mittakaavan eduista ja haitoista. Tarkoituksenani on houkutella uusia käyttäjiä tälle mittakaavalle mitenkään väheksymättä muita mittakaavoja, makuasioitahan nämä ovat!

Listaan keskustelun alkuun saamiseksi muutamia 1:72 mittakaavan etuja:

Kaikki mahdollinen maa-, ilma-, avaruus- ja merikalusto on rakennettavissa järkevän kokoisena ja siis vertailtavaksi vierekkäin. Rakennussarjojen ja aftermarket tuotteiden saatavuus on hyvä.
Jopa 1:72 lentotukialus on vasta ison soutuveneen kokoinen ja mahtuu vaikkapa olohuoneen seinälle vitriiniin ja ilmalaiva kattoon roikkumaan. Parisuhdeongelmat tietysti saattavat tällaista rajoittaa… Myös vaikkapa Saturn kantoraketti mahtuu pystyyn normaalin huoneen nurkkaan viemättä paljonkaan tilaa.

Mittakaava mahdollistaa riittävien yksityiskohtien esittämisen. Muutamia esimerkkejä:
-peltiruuvi pienin yksityiskohta maakalustossa, haittaako jos ei voi erottaa onko risti- vai urakanta
-lentokoneissa isoimpien mittarien neulat esitettävissä nykytekniikoilla, asteikkoa ei voi lukea
-laivoissa kevyen it:n panosvyöt ja kranaatit rakennettavissa, sytyttimet eivät näy.

Dioraamassa voi esittää kohtuullisessa tilassa vaikka siltoja ja muita isoja rakenteita. Wanhojen aikojen maataistelujen tiiviit joukkojen ryhmitykset on mahdollista esittää järkevässä dioraamakoossa. Vaikkapa Suomen Sodan jalkaväkipataljoona Koljonvirralla tuliasemassaan menee nätisti 100cm x 30 cm tilaan.

Puute tietenkin on ettei figuureille saa ilmeitä eikä arvomerkkejä ym hienoja yksityiskohtia mitä näilläkin sivuilla voi ihailla.

Paljon muutakin tähän voisin listata mutta kuunnellaanpa mitä arvon kollegat ovat asiasta mieltä.
Oma lähestymis kanta on 1/72 kokoon se että ovat pieniä sopivanpieniä mahtuu kohtuu kokoiseen vitriinin malli jos toinenkin. Sillä välttää jotain pientä sananvaihtoa parisuhteessa. Sitte ehkä tärkein tekijä hinta, suurperheen isänä on muitakin menoja kolme lasta, neljä koiraa ja kallilla maulla höystetty vaimo.
-Mukavia "välipalamalleja" ikuisuusprojektien välissä
-Ei mene järjettömäksi viilaukseksi detailien suhteen (eipä…)
-Dioraamat ja maastoalustat sopivan pieniä, mahtuvat hyllyyn
Kuin tilauksesta tämä keskustelu, kun pienen mittakaavan malli tuli eilen aloitettua.

Itse suosin pientä mittakaavaa maakalustossa nykyään. Pääsyinä; yhtä hyvä ellei parempi saatavuus itselle mielenkiintoisten mallien osalta mitä esim. 1/35 rintamalla, mallien edullinen hinta ja tietysti tuo valmiiden mallien säilytys. Osia on sopivasti ja yksityiskohtia riittävästi.

Omassa tapauksessa 1/72 mittakakaava on ns. stressivapaata mallailua, koska kaikkia yksityiskohtia ei näillä nakeilla voi lisätä, korjata tai parantaa.
Ihan ok välipaloja pienoismallien rakentelun välissä. *vitsi vitsi..* :D
En ole vielä innostunut pikkuskaalan malleista, koska 1:35 mahdollistaa kuitenkin tarkemman detaljoinnin. Yhden 1:72 -maakalustomallin olen rakentanut lähes OOB ja sama sarja on myös aloitettuna etsihöysteiden kera, mutta innostus projektin jatkamiseen puuttuu toistaseksi…
Itsellä hyvinkin paljon samoja syitä, kuin edellä vastanneilla:
-mahtuvat pienempään tilaan valmiina
-stressivapaita, voi jättää detaljinysväyksen väliin
-mielenkiintoisia malleja, joita ei löydy 1/35 skaalassa
-nostalgiapuoli, juuri 1/72 oli mukulana yleisin koko ja olen vanhoilla päivillä ostanut osittain samoja malleja uudelleen, kuin mitä aikoinaan rakensin. Eräänlaista hulluutta, tiedän.
+Junnuille sopiva skaala
+Dioraamat ei paisu järisyttävän isoiksi
+Harvinaisia malleja tähän mittakaavaan ja löytyy paljon suomi-aiheita

-Liian pientä näprättävää
-Detailit ei näy/olemattomia
Oma innostus pienemmän mittakaavan vaunumalleja kohtaan on oikeastaan päinvastainen. Mielestäni 1/72 mallien hienous on juuri siinä, että saa näperrellä äärimmäisen pieniä ja yksityiskohtaisia detaljeja ja vieläpä aivan scratsistä. Useinhan detaljit ovat näissä pikkuvaunuissa melko olemattomia tai sitten kokonaan väärin, joten haastetta löytyy vaikka millä mitalla. Toki kompaktius ja hinta ovat myös positiivisia tekijöitä.

Suurin heikkous oikeasti hienojen 1/72 mallien tekemiseen on kyllä telat, kaiken muun kun pystyy tekemään itse, mutta näyttäviä teloja on hankala tehdä palateloista tai letkuteloista. Ja taitavat 1/72 telat olla liian pieniä valkometallista tehtäviksi eli eipä varmaan ole aftermarket ratkaisuakaan tähän nähtävissä…
+ pieni skaala, mukavan haasteellinen
+ei vie niin paljon tilaa

+/- Halpa hinta, voi ostaa varastoon kunnon setin.
Koska kaikki järkevät perustelut on jo kerrottu, niin minulle tämä on tärkeä skaala historiallisista syistä, silloin kun aloitin mallien rakentelun (lue: tein vielä malleja) ei muuta ollut Suomessa tarjolla.