Pienoismallit.net

Mattalakka

Täytyy varmaan tilata muutamaa eri lakkaa ja testailla johonkin vaunun pohjaan esimerkiksi miten toimivat :) Ei onneksi nuo lakat kuitenkaan kovin kalliita ole, joten voi tosiaan testailla muutamaakin eri merkkiä. Näyttää täälläkin kuitenkin olevan erilaisia kokemuksia noista eli riippuu varmaan aikalailla vain siitä mikä sattuu omaan toimintaan sopimaan parhaiten.
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Täytyy varmaan tilata muutamaa eri lakkaa ja testailla johonkin vaunun pohjaan esimerkiksi miten toimivat :)
Ehdottomasti. Itse yllätyin Vallejon akrylilakkasprayn rikkoessa alla olleen kuivan maalin (enkä uskonut ensi kerralla). Mr Hobbyn Topcoat on ollut luotettava erilaisten maalien päällä.
Tää nyt on aavistuksen ooteeta, mutta lakkaan liittyy…

Itselläni on valtavia ongelmia nimenomaan kirkaslakkojen kanssa, Revellin akryylit kuoli. Eipä tosin mattalakkakaan mitään kehuttavaa ole, jättää juurikin valkoista läiskää huonona päivänä.

Kirkaslakkaa ostin Sinellistä. Se on Jumbossa oleva askarteluliike. Akryyli, vesiohenteinen. Onko kellään kokemuksia? Siellä on Decoupage-lakkaa ja ihan vaan glossia - mattalakkaa ei löytynyt, mutta jos jollakulla on vinkkiä moisista niin saa ilmaista ääneen!
Tuo itselläni oleva on Staedler FIMO "Gloss Varnish", iso lasipurnukka (35ml), mutta en vielä ole kokeillut käytännössä.
Heitänpä vielä lisää hämmennystä itselleni kehiin :) Onko rautakaupoissa myytävät lakat OK pienoismallikäyttöön? Esimerkiksi Linkki tai Linkki tai ylipäänsä lakat jotka soveltuvat myös muovipinnoille? Kilikalista voisi olla helpompaa saada tasainen pinnoitus ja valinnan varaa voisi olla enemmän ilman tilaushommia.
Itellä toimii Tamiyan mattapasta sekotettuna Tamiyan kirkkaaseen lakkaan ja lisättynä jonkin verran omaa ohennetta. Joutuu kuitenkin ruiskuttaa muutaman kerroksen että on tarpeeksi matta.
Elikkäpäs… Ostin lasipullossa olevaa Humbrolin mattalakkaa kun oli paikallisessa liikkeessä tuota. Sudin sitä tankin pintaan ja jälki oli aika kauheaa :D (ensin en tajunnut edes laimentaa tuota). Pintaan kuivui aika pahan näköinen valkoinen laikukas kerros. Koitin laittaa toisen kerroksen jota laimensin aika paljon vedellä, mutta tulos ei juurikaan parantunut.

Ajattelin tänään illemmalla koittaa pyyhkiä kaikki valkoiset jäämät pois ja koittaa tehdä laimean liuoksen lakasta ja Dicco tinneristä, kun jostain luin, että tuo voisi auttaa ja hidastaa kuivumista jolloin valkoisia läikkiä ei muodosto? Olisiko muilla kokeneemmilla mallareilla ohjeita miten tuota kuuluisi oikeaoppisestä käyttää ettei noin pääsisi käymään ja voiko tuota nykyistä vielä jotenkin pelastaa? Tankki on sudittu ihan sisätiloissa normaalissa lämpötilassa ja ilmankosteudessa.
Kuulostaa siltä ettei lakkaa ole sekoitettu tarpeeksi, pullon pohjalta pitää saada kaikki tavara liikkeelle.
Ne valkoiset laikut on sitä mattaainesta joka on jäänyt paakkuseksi.
Oli kyllä sekaisin ennen sutimisen aloittamista. Ennen sekoitusta kyllä selkeästi aineet erillään pullossa, mutta sekoittelin sen verran hyvin, että ei ollut mitään jäämiä missään. Lasipullosta tuon vielä näki todella hyvin.
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Ajattelin tänään illemmalla koittaa pyyhkiä kaikki valkoiset jäämät pois ja koittaa tehdä laimean liuoksen lakasta ja Dicco tinneristä
Tämä kikka tuskin toimii vesiohenteisen Humbrolin mattalakan kanssa, se mitä nykyisin myydään Diccon tinnerin nimellä on tarkoitettu liuotinohenteisiin lakkoihin.

Ja silloinkin kannattaa testata johonkin jämäpalaan ettei kummankaan koostumus ole ehtinyt muuttua jossain välissä.
Kannattaa muös muistaa että dicco voi pistää alla olevan maalin helposti liikkelle, varsinkin jos pensselillä sudit.
Kannattaa testata ennen kuin itse malliin kokeilee niin ei tule tahatonta maalinpoistoa tehtyä !