Pienoismallit.net

Mörön antennivaijeri

Monesti tällä sivulla törmää lauseeseen"moraneissa EI ole antenni lankaa" ja siitä on varmaan pitkään väitelty. Joten ajattelin että katotaan mitenkä kommentit jakautuu ku kysytään sivuston käyttäjiltä joilta suurimmalta osaa tietoa on vaikkamuille jakaa?
Eipä siinä mitään väittelemistä liene. Moranessa (edes MSv:ssä) ei todellakaan ole antennivaijeria. Missään kuvissa vaijeria ei näy, vaikka muissa koneissa se erottuu huonommastakin kuvasta suhteellisen hyvin.
Antennin virkaa toimittavat rungon selässä oleva piiska ja rungon mahapuolella oleva toinen vastaava. Jälkimmäinen sojottaa lentoasennossa alaspäin ja maassa kääntyy rungon suuntaiseksi.
Ja miksi näin on, johtuu radion tyypistä ja käytetystä aallonpituudesta. VHF-radioissa riitti lyhyempikin antenni, kun HF-radion nappaamiseen tarvittiin pidempi pätkä lankaa.

Joissakin tapauksissa molempia antenneja oli samassa koneessa, kuten Spitfiren Mk. V-versioissa joissa puheradioliikenne hoidettiin VHF-mastolla ja IFF (Identification Friend or Foe)-järjestelmän tutkaradioliikenne antennilangoilla.
personal.inet.fi/koti/antero.tanninen/radio_sys.html
Seuraavaksi voidaan väitellä siitä, onko maapallo pyöreä ;)
Mainitaan nyt vielä varmuuden vuoksi, että puhe on suomalaisista koneista (ainakin otsikon perusteella), Sveitsissä voi olla myös näin:

www.aviastar.org/pictures/switzerland/morane_d-3801.jpg
Ja siitä puhutaanko Mörkö-Moranesta vai Morane-Saulnier 406-koneesta.
Ja Mörkö-Moranehan on vain ja ainoastaan suomalainen versio, jossa Hispano-Suiza korvattiin naapurilta saaduilla Klimov-moottoreilla.
Mutta se sitoo koneen tiettyyn aikakauteen, jolloin siinä on voinut olla R.I 537-radion lisäksi myös FuG 7a tai kotimainen VYHI-kokeilu.
Jeps. Eikä Ms 410-koneetkaan tiettävästi eronneet antennivarustukseltaan (radioiltaan) Ms 406:sta, sillä niitähän myös oli muutama Ilmavoimien koneista. Näkyvimmät ulkoiset erot oli siipiaseistuksessa sekä jäähdyttimessä.
Kattokaapa huviksenne Suomen ilmavoimat 1918-1968 kirjasta morane kuvia ja parissa kuvassa näkyy selkeästi vaijeri.