Pienoismallit.net

Säistämisjärjestys?

Nuo vaiheet 1–4 ovat hyvät noin, ja lakka riittää vain siirtokuvien kohdalle, jos rajoja ei jää näkyviin. Siitä eteenpäin ei ole mitään sääntöjä. Järjestykseen ja ylipäätänsä käytettäviin menetelmiin vaikuttaa se, millaista lopputulosta halutaan, eli missä järjestyksessä vaunulle on tapahtunut ne asiat, joita ollaan mallintamassa.

Esimerkiksi jos kaikki chippaukset tekee yhdellä kertaa, jää lopputulos vähän tylsäksi ja yksipuoliseksi, koska ei maali irtoa esikuvassakaan yhdellä kertaa, vaan ajan kuluessa. Tämän vuoksi osa chipeistä voi esimerkiksi olla lähes mudan jä pölyn peitossa kun taas tuoreimmat naarmut pinnassa lävistävät kaikki likakerrokset aina maalipintaa asti ja syvimmät myös maalikerrokset paljaaseen metallipintaan asti.

Tähän väliin en valitettavasti ehdi pidemmin kirjoitella, mutta tärkeintä on siis efektien kerrostuminen ja lomittuminen, joilla mallin pintaan saadaan realistista vaihtelevuutta ja visuaalista mielenkiintoa.
Eipä tullut mieleen tuo, että kyllähän ne oikeassakin vaunussa muodostuvat tietenkin eri aikoihin :) Täytyy vuorotella hieman noita menetelmiä, jotta saisi juuri kuvaamasi lopputuloksen.
Tulee monesti laitettua useampikin kirkaslakkakerros suojaamaan/kiinnittämään alemmat öljyt/pigmentit malliin ennen kun lisään muita efektejä. Kynäruiskulla on lähes mahdoton saada maalipinnasta liian paksua, ainakaan en ole pystyny siihen :-). Taitaa olla kuusi kerrosta kirkaslakkaa ennätys yhteen malliin.
Viimeksi muokattu 22.2.2017 19:01
Olen laittanut siirtokuvien jälkeen satiinilakan ja jonka muutaman vuorokauden kuivuttua alkanut lisäillä chippauksia ja sitten litkutukset. Tein litkutukset sekä valumat aiemmin mattalakan päälle mutta homma levisi kuin jokisen eväät eli tuli epämääräisiä läiskiä sinne sun tänne. Viimeisenä pigmentit. Litkutuksiin ja valumiin olen käyttänyt liuotinpohjaisia aineita. Vallejon väreilläkin voi ottaa esille paneelirajoja yms. ja tuolloin olen pullonkorkkiin laittanut vettä sekä maalia ja siveltimen kärjellä pienen tipan astianpesunestettä pintajännitystä poistamaan. Efekteistä saattaa tulla mielenkiintoisen näköisiä koska astianpesuneste saa Vallejon värin "hajoamaan" eli maalin vaaleampi sävy nousee ajan myötä pintaan. Panssarikalustossa se ei isommin haittaa :). Jokainen lisätty lakka- tms. kerros tummentaa maalattua pintaa ja tämä kannattaa ottaa huomioon maalin perussävyä/kirkkautta valittaessa. Käytän MIG.in pigmenttejä ja niissä on se hyvä puoli että turhan tummaksi mennyttä efektiä voi vaalentaa ja säätää MIG.in pigmenttiin kastetulla pumpulipuikolla. Suosittelen hyvää tuuletusta ja/tai kunnollista hengityssuojainta joka estää liuotinhöyryjä pääsemästä keuhkoihin. Tähän ei siis pelkkä paperinen pölymaski riitä. Kyseistä kunnollista hengistyssuojainta kannattaa käyttää myös kaikissa ruiskumaalaushommissa olipa vetokaappi miten tehokas tahansa.
Useat lakka kerrokset ei tummenna maalipintaa mutta niiden väliin laitetut efektit kyllä. Jos maalipinnasta tulee liian tumma, vaalealla filsulla voi säätää vaalemmaksi.
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Morjesta! Taas tarvittaisiin hieman kokeneempien apua :) Ajattelin lätkäistä tänne vanhaan lankaan, koska suottapa sitä uusia aina tehdä. Eli kyssymys olisi juurikin tuosta, että missä järjestyksessä säistäminen tulisi tehdä ja mitä aineita käyttää missäkin välissä. Kohtapuoliin KV-2 valmis ja pääsen maalailemaan, mutta sen jälkeiset toimenpiteet vähän sumussa. Tällaista olen ajatellut / lukenut

1) Mallin maalaus
2) Mallin päällystys kiiltolakalla / vahalla (Johnson / joku sen korvike)
3) Siirtokuvien laitto
4) Uusi kerros kiiltolakkaa / vahaa suojaamaan siirtokuvia (riittääkö laittaa vain siirtokuvien päälle?)
5) Litkutukset (washit, filtterit, kuralitkut ym.)
6) Mattalakka
7) Pastellijauheet + muut kuivat lisäykset

Näyttääkö oikealta vai puuttuuko jotain kriittistä välistä? Maalauksessa käytän luultavasti Humbrolin emaleja, kiiltolakkaa / vahaa en ole ostanut vielä ja mattalakka on kilikalipullosta. Litkutuksessa ajattelin käyttää ohennettuja emalimaaleja tai pastellijauheista tehtyjä vesilitkuja.
Tervehdys!

Tästä tämä omassa mielessä ollut kysymys/vastaukset löytyikin suurimmalta osalta mutta sen muutamaan kohtaan liittyen lisäkysymyksiä:

2) kiiltolakka/vaha (Johnson tms) => mitä kaupasta saatavia esimerkkejä voitte antaa, siis minkä nimistä kiiltolakkaa ja/tai vahaa? Ja kynäruiskua ei vielä ole käytössä eli se asettanee oman haasteensa?
Korvaako kiiltolakka vahan ja toisinpäin?

6) Mattalakka => joku nimike minkä voi hankkia kaupasta, ja siis mielellään spraypurkki? Pitääkö olla pienoismalleja varten pullotettua tavaraa vai käykö esim motonetista saatava joku määrätty tuote?

Kiitos & terv,
Miikka