Pienoismallit.net

F-14A

mikä on koneen oikea väri. Ostin semmossen pakkauksen, jossa on kolme väriä, jotka on musta, harmaa ja valkoinen. Onko tuo valkoinen pohjaväri?
Enpä usko. Koneen oikean värin osalta uskoisin rakennussarjan ohjeita, niissä epäilemättä selitetään mihin kutakin väriä käytetään. Jos ihan arvaus heitetään niin alapuoli voisi olla valkoinen, yläpuoli harmaa ja musta voisi tulla esimerkiksi sivuvakaajiin. Mutta ohjeestahan tuo tosiaan selviää.
F-14:sta on monia eri värityksiä. Perus 70-luvun camo on valkoinen ja harmaa ja nokan häikäisysuoja musta. 80-luvun tienoilla oli koko tummanharmaita yksilöitä. Uudempi maastokuvio on yläpuolli hiiren harmaan ja alapuoli vaaleampi. Sitten on vielä erityismaalauskaaviossa olevia ns. Black Tomcat- jotka ovat koko mustia. Ja sitten ovat nuo pyrstöt toinen asia ja niitä oli eri laivueissa ja eri värisiä. Eli ei ole yksiselitteistä vastausta mikä on oikea väri, kun niitä oli eri standardeilla maalattuja eri aikakausina.

Täältä löytyy paljon juttua: www.anft.net/f-14/index.htm
Komppaan Anttia; aluksi koneet värikkämpiä, mutta sittemmin koneet maalattiin harmaan sävyillä ja samalla värikkäät laivuetunnukset muutettiin "Low-visibility" mallisiksi (harmaa, musta tms. värinä).

Aiemmin koneita maalattiin vielä erilaisiin koemaalauksiin, kuten sahalaitainen harmaa/vaaleanharmaa kaavio (Ferris ?, ainakin muistaakseni).

Sivuvakaajista on jäänyt mieleen (sanoisin jopa legendaarinen) VF-111 Sundowners´n maalaus…
Netti on pullollaan kuvia Tomcateista ja joukosta varmasti löytyy mallin esittämä yksilö.
Esimerkiksi: www.anft.net/f-14/