Pienoismallit.net

Mallailukaupunki Mikkeli?

Etelä-Savossa sijaitseva Mikkeli on yksi niistä Järvi-Suomen paikkakunnista, joissa asukkaiden lukumäärä kasvaa valtavasti aina kesäkuukausien aikana.
Kesäasukkaita siis siellä on paljon, joten seassa on väkisinkin aina muutama mallari.
Mutta mutta - mallarin kannalta Mikkeli ei ole mikään Seisemäs Taivas. Olenkin Mikkelin torilla käydessäni välillä pohdiskellut, että ovatko ne torilla kauniina kesäpäivänä vastaan lampsivat kaikkein nyrpeimmän näköiset jätkät mallareita? Sillä senhän näkee naamasta, kun lakkaa saamasta. Siis tarkoitan sitä, että Mikkelistä mallarin on hankalaa saada mielenkiintoisia mallisarjoja itselleen.

Kartoitin lomallani Mikkelin mallarointitilannetta tänä kesänä. Kaupungin keskustassa on kolme sellaista liikettä, joista pienoismalleja löytää - Pikkabuu, Muppela ja tavaratalo Carlson. Keskustassa aivan torin vieressä on myös liike nimeltä AsPoLa Shop, joka ei myy mallisarjoja, mutta kaupassa on kertakaikkisen upea valikoima Humbrolin emalimaaleja!
Tavaratalo Carlsonin pohjakerroksen leluosastolla löytyy Revellin vakiokamaa, siis lähinnä 1/72 tankkeja ja lentokoneita. Muutama isompi autosarjakin näkyi hyllyssä olevan - niin ja se näköjään pakollinen "kiintiötitanic" - Titanic siis luonnollisesti myös Revellin versiona.
Lastentarvikeliike Pikkabuu oli muuttanut uusiin tiloihin kaupungin reunamille, mutta kaupasta löytyi yllättävänkin hyvä mallivalikoima - siis muutakin kuin vain Revellin sarjoja. Toki sielläkin se Titanic nökötti hyllyssä 1/72 Lancastereiden seassa, mutta löytyipä kaupasta myös Finnjetin malli - niin ja matkalaukun kokoiseen laatikkoon pakattu valtaisan kokoinen avaruusraketin mallisarja, joka oli myynnissä aivan ihmeellisen edulliseen hintaan - siitä sai joku itselleen kauhean kasan muovia pilkkahintaan. Ei, en minä sitä ostanut. Pikkabuun valikoimassa oli myös esim. vanhoja AMT:n autosarjoja - ja meninkin oitis vastoin tapojani ostamaan yhden tuollaisen historiallisen AMT:n autosarjan, nimittäin muhkean GMC:n kuorma-auton, joka on varustettu lumiauralla ja hiekoituskoneella.
Joten Pikkabuussa käyntiä voin suositella Mikkeliin eksyville mallareille.
Suurin pettymys oli sitten kauppa nimeltä Muppela. Joskus menneinä vuosina tuossa liikkeessä oli melko hyvä valikoima mallisarjoja, mutta nyt näytti siltä, että siellä oli ne samat muutamat rupuiset laatikot joita olin käynyt hypistelemässä jo viime vuonna. Ja sitä edellisenä vuonna. Muppelasta tosin löytyy iso valikoima pikkuruisia örkkiarmeijoita - siis kaikenmaailman isopäisiä ja rupinaamaisia hirviöitä joilla kai on tarkoitus pelata jonkinmoisia sotalautapelejä. Toki noistakin hahmoista saa näyttäviä kun viitsii maalata ne tarkasti ja perusteellisesti - mutta ns. normimallarille Muppela ei tarjoa juuri mitään. Ellei sitten heräteostoksena päätä hankkia jotakin rc-vempainta, jotka kaupassa olivat kyllä ihmeen halpoja.

Mikkelin keskustan ulkopuolella on iso ostoskeskus nimeltä Graani. Siellä on kaksi isoa tavarataloa - Prisma ja Citymarket. Prisman puolelta löytyi ihan kiitettävästi Revellin mallisarjoja eri skaaloissa - löytyi jopa isoja 1/28 skaalan I-maailmansodan hävittäjiä (Fokker DR.I, Sopwith Camel ja Spad XVIII) ja paljon erilaisia Star Wars mallisarjoja.

Tiedän toki, että jos rupeaa juttusille savolaisen kanssa, niin silloin vastuu siirtyy kuuntelijalle - siitäkin huolimatta kysyn nyt, notta onko täällä mikkeliläisiä, jotka voisivat kertoa, että onko minulta jäänyt huomaamatta jokin Mikkelissä oleva mallarin taivas? Epäilen, mutta kysynpä kuitenkin.

Lopuksi kevennys:
Helsinkiläinen talitintti lensi Mikkeliin ja visersi sitten kohtaamalleen savolaiselle talitintille näin:

- titityy, titityy

Savolainen talitintti vastasi:

- suattaapi tua ollannii tyy, vuan suattaapi tua olla olemattannii tyy
Viimeksi muokattu 4.7.2009 13:36
Tuskinpa on jäänyt mitään huomaamatta, tuo on vain arkitodellisuutta meille jotka asuvat Kehäkolmosen ulkopuolella. Itse asiassa Mikkelin tilanne kuulosti jopa paremmalta kuin suuremman naapurikaupunkinsa, Lappeenrannan mallitarjonta. Täältä peinoismalleja voi ostaa tasan ja ainoastaan isoista marketeista, joissa kaikissa on sama Revellin valikoima. Yhdessä askartelukaupassa on ollut muutamia mallilaatikoita, mutta nekin ovat sitä samaa Revelliä mitä marketeistakin löytyy, tosin kolminkertaisella hinnalla varustettuna.
Teemu Siltanen kirjoitti:
Itse asiassa Mikkelin tilanne kuulosti jopa paremmalta kuin suuremman naapurikaupunkinsa, Lappeenrannan mallitarjonta.
Lappeenrannassa kävin viimeksi kesällä 2007 ja eipä siellä todellakaan mallitarjontaa pahemmin näkynyt.

Muuten, vielä tuosta kehumastani Lastentarvikeliike Pikkabuusta - siellä siis oli myynnissä Revellin Finnjetin mallia monta laatikkoa - eikös monet ole valitelleet, että kyseistä mallisarjaa on Suomesta vaikea löytää? Joten tilausta vaan sinne Pikkabuun suuntaan - kaipa he lähettävät tavaraa myös esim. postin kautta …
En ole käynyt vanhan kotikaupungin mallitarjontaa edes ihmeemmin tutkimassa: on aina muuta puuhaa kun sinne pääsen ;) mutta enpä ole ilmeisesti menettänyt mitään. Muistelen kaiholla muinaista paikallista Kuperkeikka-myymälää jossa oli todella kattava mallivalikoima ja mukavat myyjät, pieniä alennuksiakin sai vaikkei kuulunut mihinkään alan järjestöön.
Eipä taida mikkelissä muita mallikauppoja kuin nuo mainitsemasi. Itsekin olen harmitellut pienoismallitarjonnan vähyyttä Mikkelissä. Pienoismallinäyttelyitäkin olisi mukava saada Mikkeliin.
Jos Mikkelin suunnalla kesälomaansa viettää, kannattaa käydä Anttolassa Antikvaria Birgitassa ( sijaitsee sataman vieressä ). Viime kesänä sieltä löytyi kasoittain esim. Koalakustannuksen kirjoja. Kirjat ovat uusia / uuden veroisia ja hintaa selvästi vähemmän kuin vaikka Stocmannilla ( olisiko ollut jopa puolet halvempaa ). Joka tapauksessa pari kasillista ostin kirjoja eli tutustumisen arvoinen paikka on!
Tilannehan on Mikkelissä juuri Raimon kuvaileman kaltainen, mutta jos oikein alkaa mallailuhammasta lomaillessa kolottamaan, voi toki ottaa yhteyttä Petri Piiraan. Automalleja ainakin löytyy ensihätään tarpeeksi, samoin mallailutarvikkeita. Nouto yms. on ihan sopimuskysymys.

www.pienoismallit.net/keskustelut/339_petrin-mallipuoti-2662009/
www.pienoismallit.net/keskustelut/2070_petrin-tarvikepuoti-2462009/
Se AMT:n Snow Plow on mun maahantuoma :) Pikkabuun hinnoittelu on mielestäni myös fiksua ja heidän kanssaan on ollut mukava tehdä yhteistyötä.

edit : lisätään sen verran, että yhdyn tuohon Muppelaan tilanteeseen. Kun nykyisessä Anttilan kulmassa aikanaan olivat, heidän mallihyllynsä oli todella hyvä automallarin silmin.
Viimeksi muokattu 4.7.2009 19:00
Sotamuseoitahan Mikkelissä on ja entisen Karkialammen varuskunnan alueelta löytyy 1/1 referenssimateriaalia.
Olli Leinonen kirjoitti:
Sotamuseoitahan Mikkelissä on ja entisen Karkialammen varuskunnan alueelta löytyy 1/1 referenssimateriaalia.
Eikä pidä onohtaa marsalkka Mannerheimin junanvaunua, joka löytyy Mikkelin rautatieasemalta - tosin käsittääkseni vaunun sisätiloihin pääsee tutustumaan vain kerran vuodessa, 4.6.
Olen kyllä aina ollut sitä mieltä, että kyseinen vaunu tarvitsisi eteensä edes höyryveturin/hiilivaunun (tai klapeja kai lähinnä sota-aikana käytettiin) - se yksinäinen vaunu näyttää jotenkin torsolta. Just kesäkuun alussa kuulin erään vaunua ihailevan pikkupojan kysyvän isältään, että "missä tän ohjaamo on"?