Pienoismallit.net

Maskeerausteipistä ja spraymaaleista

Ennenkuin aloitan väkräämään suurinta pienoismalliprojektiani kyselisin rajausteippejä? Mitä yleensä käytätte? Käykä maalarinteippi tai joku muu vastaava yleisteippi? Ja "RASING" merkkinen (ehkä enemmän autoille suunnattu pohjamaalispray) lakka/pohjamaalispray (mattaharmaa) taitaa ajaa sen pohjamaali-asian hyvin loppuun? Olisiko mitään muuta maalausvaihtoehtoa kuin ruiskumaalaaminen tai pensselimaalaaminen, ette sattuisi tietämään jotain käteviä spraymaalin tapaisia maaleja jotka soveltuisivat myös pienoismalleihin?

Siinä kaikki kysymykset tältä erää..teitä "ammattilaisia" varmaan kismittää vastata tällasten urpojen kysymyksiin..? Jos olisi mitenkään mahdollista niin voisitteko vastata jos tämän tekstin satutte lukemaan :)

Kiittäen: Tomi Korhonen :)
Viimeksi muokattu 24.6.2009 12:45 +
Laitapa tuohon hakukenttään hakusanoiksi vaikkapa teippi, rajausteippi, maskeerausteippi, pohjamaali, spray, pensseli, sivellin, ruisku jne. Kaikkiin kysymyksiisi on jo vastattu aiemmissa keskusteluissa, jopa useampaan otteeseen. Lisäksi seuraavalla kerralla mieti hieman enemmän kysymystä kuvaava otsikko.

Mikäli lisäkysymyksiä putkahtaa mieleen, kysythän ne aiheeseen liittyvissä ketjuissa. Ei muuta kuin tsemppiä hommiin!
Selvä :) minäpä tässä iltani ratoksi etsiskelen vastaavia aiheita..
LYHYKÄISYYDESSÄÄN: Ensiksikin, maalarin teippi ei välttämättä ole paras rajausteippi, koska se voi poistettaessa repäistä maalia mukaansa. Toiseksi, sen reuna on sen verran rosoinen ja irti maalattavasta pinnasta, että se voi jättää jonkinverran epätasaisen rajan. ELI: käytä esim. Tamiyan maskeerausteippejä ( tai vastaavia) mallailuun. Ainakin siinä rajauskohdassa.
Kovasti puhutaan ruiskun käytöstä automallailussa, mutta itse olen kokeillut myös spraymaaleja. Aikoinani käytin Finsprayn automaaleja suoraan mallien pintaan ja hyvää pintaa tuli. Nykyään Mastonin nimi vilahtelee usein keskusteluissa. Muitakin valmistajia on tietty.
Spraypurkista maalaaminen vaatii hieman harjoittelua, mutta niinpä vaatii siveltimen tai ruiskunkin käyttö, joten ei kun tuumasta harjoittelemaan.
Oikeita automaaleja käytettäessä on se etu, että mallit voidaan vahata oikeille autoille tarkoitetuilla vahoilla. Toki mallit voi/kannattaa kiillottaa sitä varten kehitetyillä kiiloitusseteillä, joissa on kiillotusliinat alkaen hienoudesta (tässä tapauksessa ei voitane puhua karkeudesta) 3000 ja hienoin liina on 12000. Vertaa normaalit rautakaupan hiekkapaperit, karkeus vaikkapa 180 tai 1000.
Katsopa IPMS Stocholmin sivuilta Hints and Tips- osastosta. Sieltäkin muistaakseni saa hieman lisätietoa englanniksi.
PhantomII kirjoitti:
maalarin teippi ei välttämättä ole paras rajausteippi, koska se voi poistettaessa repäistä maalia mukaansa. Toiseksi, sen reuna on sen verran rosoinen ja irti maalattavasta pinnasta, että se voi jättää jonkinverran epätasaisen rajan.
Vielä suurempi ongelma on se, että maalarinteippi tahtoo imeä maalia alleen.
Tamiyan keltaisella maskiteipillä (=riisiteippi) ei saa aikaiseksi veitsenterävää maalausrajaa. Asia ei haittaa jos teet väreiltään pienikontrastisia camomalleja (tankit, sotilaslentokoneet).

Paras teippi voimakaskontrastisiin rajoihin (esim. siviililentokonemallit) on automaaliliikkeistä saatava 3M Blue Fine Line Tape jolla saa aikaiseksi veitsenterävän rajauksen.

Fine Line Tapea pitäisi löytyä Helsingin Aleksis Kiven Kadun Decoväristä.
PhantomII kirjoitti:
Spraypurkista maalaaminen vaatii hieman harjoittelua, mutta niinpä vaatii siveltimen tai ruiskunkin käyttö, joten ei kun tuumasta harjoittelemaan.
Oikeita automaaleja käytettäessä on se etu, että mallit voidaan vahata oikeille autoille tarkoitetuilla vahoilla.
Oikeita automaaleja saa myös purkkitavarana ja sekoitettuna vaikkapa omien värinäytteiden perusteella hyvinkin pieniä eriä. Näitä voi sitten käyttää ruiskussa - spraypullo ei siis ole ainoa keino vetää mallin pintaan oikeaa automaalia. Mm. helsinkiläisestä Decoväristä saa tällaisia maaleja ja palvelua.
Juha Stenberg kirjoitti:
Paras teippi voimakaskontrastisiin rajoihin (esim. siviililentokonemallit) on automaaliliikkeistä saatava 3M Blue Fine Line Tape jolla saa aikaiseksi veitsenterävän rajauksen.
Loistavaa - kiitokset tästä tiedosta. Tamiyan teipin osalta mainitsemasi ilmiö pitää harvinaisen hyvin paikkansa, jonka tämän päivän maalaussessio taas kerran paljasti. Mitenkäs hyvin tuo 3M:n teippi taittuu syvänteisiin ja mallin pinnalla olevien kohoumien päälle (esimerkiksi aaltopellityksen pokkaukset)?. Scotchin Plastic Tape 06405 on myös kohtuullisen hyvää rajausteippiä, joka venyy sen verran hyvin, että siitä voi tietyissä rajoissa taivutella kaarevia muotoa. Scotchin teippi on kuitenkin vähän turhan paksua ja siksi se ei mukaudu kovin hyvin mallin pinnan epätasaisuuksiin.
Sininen 3M on jees, vinyyliteippi joka väänty ja kääntyy, vielä ohuempi versio on 3M vihreä, joka taipuu mutkalle vielä paremmin. Löytyy mm. täältä

/marko
Kävin lähimmästä auto-osasta katselemassa sellaista teippiä ostin sitä 3M sinistä ja multonan automaalia ja ihan hyvä maalipinta tuli ehkä hieman valumia, mutta harjoitus tekee mestarin :) Ajattelin rajata valkoiset raidat ostamaani Dodge Viperiin mutta muoviosat olivatkin sinisiä. Joten päätin tyytyä laittamaan pelkät tarrat.

Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita avusta :)