Pienoismallit.net

Lakoista ja niiden kiillosta

Eiköhän se moottorin väri kannata katsoa oikeasta prätkästä, niin ei tarvitse arvailla maalausohjeista. Yleensä japsiprätkien moottorit eivät kauheasti kiiltele, olivat sitten alumiinin värisiä tai vaikka mustiksi maalattuja. Syynä voi olla sekin, että moottorien lämpötilat voivat nousta aika korkeiksi. Esim. kaupungissa tai kehätien ruuhkassa hitaasti köröteltäessä ja pysähdeltäessä lämpimänä kesäpäivänä moottorin lämpötila nousee nestejäähdytteisessä prätkässä selvästi yli 100 asteeseen ennen kuin tuuletin kytkeytyy päälle viilentämään moottoria. Moottorien poskissa olevat kannet (esim. kytkinkopan kansi) taitavat voittopuolisesti olla kiiltäviä, värithän sitten vaihtelevat. Ainakin omassa pelissäni (Suzuki GSX-R1000) kannet ovat kiiltävät (mustat) ja moottori itsessään mattaa, maalaamatonta alumiinia.
Mikko Tuononen kirjoitti:
Eiköhän se moottorin väri kannata katsoa oikeasta prätkästä, niin ei tarvitse arvailla maalausohjeista.
Sitähän tässä juuri haetaan, tuota oikeaa kiiltoastetta. Ainakin tämän Rytkösen osalta ohje on sinällään oikeahko, ainoastaan noi purkista saadut kiiltoasteet ei täsmää ihan halutulla tavalla, varsinkaan jos ottaa vielä vähän tuota skaalaefektiä huomioon.
Oman 1100F:n konekin on uutena vastannut mielikuvaani puolikiiltävästä tai satiinimustasta, 20 vuotta tienpäällä on sitä jonkinverran matannut. Toi Tamiyan puolikiiltävä vaan on karvan verran liian kiiltävä sen esittämiseen, edes uutena.
Mikä kiiltävä lakka olisi parasta kun teen öljyväreillä maalipesun. Lakaksi käy spraykin. Ja mikä olisi paras matta lakka?
Spraytä en suosisi, koska se tukkii urat riittoisuudellaan. Pienoismallien lakat ovat hyviä melkein kaikki, mutta itse en arvosta Revelliä. Johnsson lattiavahallakin saa riittävän pinnan aikaan jos laittaa siirtokuvia. Tamiya Flat Base on ollut paras matta lakka tähän mennessä. Ja se ON matta.
Johnssonin lattiavaha on hyvin kestänyt öljyväripesut, ja varmasti kaiken muunkin ikkunanpesuaineet poislukien. Ikkunanpesuaineet kuulemma reagoivat vahan kanssa muodostaen sameita ja vaaleita pilkkuja.

Mattalakoista puhuttaessa, Tamiyan Flat Base XF-21 sekoitettuna Johnssoniin on lukemani mukaan hyvä yhdistelmä, mutta on ihan Vallejo Model Air mattalakallakin hyviä tuloksia tullut. Omaa kokemusta tuosta Xf-21 + lattiavahan yhdistelmästä ei ole, joten kokeneemmat saavat jatkaa…

E. Antti, aika röyhkeästi kiilattu :) Eli myöhässä…
Martti Y. kirjoitti:
Omaa kokemusta tuosta Xf-21 + lattiavahan yhdistelmästä ei ole, joten kokeneemmat saavat jatkaa…
Yhdistelmä toimii hienosti ja sillä voi säätää matta-astetta.
Ääni myös Johnson+Flat Baselle. Kokeilin lisätä huttuun myös Winsor&Newtonin Acrylic Matt Mediumia, mutta se teki hieman harmaan pinnan, eli matta-ainesta oli jo liikaa. Kokeilin myös lisätä vielä Citadelin inkkiä ja sain aikaan ruskean filtterin.
Tämä malli on lakattu Johnson+Flat Base+Matt Medium+Citadel Ink -liemellä :)
www.pienoismallit.net/galleria/malli_5689/
Okei. Kiitoksia neuvoista. Aina yhtä laadukasta. Mistä tätä Tamiyan Flat Basea saakaan Suomesta? Combat Models?
Katso edellinen sivu ;)
Voi olla että saa muualtakin Suomesta, mutten ainakaan ole vielä törmännyt.
Okei. Kun katsoin tuolta Mallikauppa.fi niin se sanoo Tamiyan Flat Base, se sanoo tyypiksi pohjamaali? Eli onko se lakka vai pohjamaali? Kun katson Antin kommenttia: ''Tamiya Flat Base on ollut paras matta lakka tähän mennessä. Ja se ON matta.'' Uskoisin sen olevan lakka.