Pienoismallit.net

Petlyakov Pe-8

Iltaa ja apua!

Tutkin täällä Pm.netissä herra kersantti Leinon avaamaa keskustelua, jossa hän ilmoitteli samasta koneesta, kuin minä juuri nyt rakennan ja sieltä löytyvää linkkiä tälle sivulle. No, huomasin pienen ristiriidan tuolta kyseiseltä sivulta löytyvien piirrustusten kanssa.

Alla on kuva rakennussarjan maalausohjeesta, ja tässä on kuva kersantti Leinon linkittämästä sivusta. Molemmissa kuvissa näytää olevan lähes samanlainen camo (löysin tosin pieniä poikkeavuuksia peräsimestä), mutta linkissä olevassa kuvassa on maalattu koneen pohja mustaksi, kun taas maalausohjeessa on merkitty "USSR Pale Blueksi. Onko kyseessä jokin yöpommittaja vai maalattiinko kaikkiin tuon tyyppisiin koneisiin musta pohja?(Valitan huonoa skannauslaatua. Toivottavasti saatte siitä selvää.)

Sitten vielä yksi tyhmä kysymys: Koskiko myös neukkujen lentokoneita sama "sääntö" kuin maakalustossakin, että värit olivat aivan laidasta laitaan? Esim. neukkujen pansukkejet (sori) olivat aivan eri värisen vihreitä. Eli löytyi todella vaaleasta vihreästä lähes mustanvihreän sävyisiä pansukkejeja, niin olivatko myös lentokoneet yhtä sävyrikkaita?
Tässä hieman infoa : Pe-8 Ilmeisesti tuo yläpintojen kolmivärikaavio on Pe-8:n kohdalla huuhaata, todennäköisimmän ollessa AII värit vihreä /musta. Tehtaalla alapintoihin maalattiin todnäk AII sininen ja mahd. musta myöhemmin yksiköissä.
Ja tuolta sivustolta löytyy NL:n maalauskaavioista ja väreistä niin paljon tietoa että pää heittää helposti voltin… Kyllä tovereillakin oli ihan standardisoidut värit ja kaaviot koneidensa maalaamiseen. Maakalustosta en osaa sanoa. Ja mitä ihmeen pansukkeja ??? Ihan hirveä sana…

Vielä, punainen 4, valmistenumero 42107 valmistui -41 jolloin kolmivärikaaviot eivät vielä olleet tovereilla ohjeistettuina ja käytössä oli tuo vihreä / musta. Mutta toisaalta ei kukaan varmuudella pysty huutelemaan että mallisi on väärin maalattu teit sitten kummin tahansa.
Viimeksi muokattu 30.12.2008 23:51
Eli siis voisin maalata koneen päältä vihreä/musta ja pohjan sinertäväksi? Ja en siltikään tekisi väärin?

Ja se pansukkeje. Se tulee eräästä keskustelusta.

www.pienoismallit.net/keskustelut/4027_panssukkejen-ihmeellinen-maailma/
Lainaus:
Tässä hieman infoa : Pe-8 Ilmeisesti tuo yläpintojen kolmivärikaavio on Pe-8:n kohdalla huuhaata,
Hei!

Yo. artikkelin ja kotisivun isä on Erik Pilawskii jonka kirjoituksiin suhtautudun suurella varauksella. Lähdepohjansa kun on usein osoittatunut hataraksi ja epämääräiseksi silloin harvoin kun hän on sen edes ilmoittanut. Herrasta on venäläisellä mallifoorumilla oikein oman viestiketjunsa:
scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic_t_6209.html
Ei ole EP:n katu-uskottavuus siellä kovin korkealla. (sivustolla on linkki käännösrobottiin, joka tosin ei toimi aina sivun loppuun asti)

Kolmivärikaavio on todennäköisempi tähtimoottorisella Pe-8 koneella, mutta rivimoottorisiakin oli käytössä sodan loppupuolella. En sanoisi että kolmivärinen kaavio Pe-8:lle oli huuhaata. Täytyy katsoa tarkemmin M-Hobby -lehden muutaman vuoden takainen artikkeli joskus. Pe-8 -kolmivärikaavio esitettiin ilmeisesti ensimmäisenä Ungerin Pe-8 kirjassa toistakymmentä vuotta sitten. Virallinen kolmivärikaavio Pe-8:lle oli piirroksena olemassa, käytettiin sitä sitten tai ei.

Yo. venäläissivustolla on useampiakin ketjuja Pe-8 koneista joista yksi tässä:
scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic_t_3492.html

Ulkoa en muista onko kolmivärikaaviota käsitelty siinä.

Vuodelta -42 on olemassa (saksalainen) valokuva alasammutusta Pe-8 -koneesta (vaalea - ehkä sininen- "5"), jolla oli vaalea (sininen) pohja. Helsingin pommitusten aikoihin -44 taas käytössä olleet koneet ovat todennäköisesti olleet kaikki mustalla pohjalla. Parasta rakentaa ja maalata kone valokuvan perusteella. Kyllä netistäkin löytyy kun etsii: pistä Пе-8 googlen kuvahakuun. www.altavista.com on vielä parempi, koska voit laittaa hakusanan lainausmerkkien väliin ( "Пе-8" ) jolloin tulos tarkentuu.

terv.
Kari
Hmm… Kiitos linkistäsi. Siellä oli paljon referenssikuvia ym. sälää. Olen huomannut, että niissä koneissa, joissa on sininen/sinertävä pohja on maalattu kolmivärikaavioon, kun taas niissä joissa on musta pohja, on myös kone päältä vihreä ja musta. Oliko siinä valokuvassa kone kolmi- vai kaksivärikaaviossa?
Ei… hetkinen, huomasin tuosta ensimmäisestä antamastasi linkistä, että siellä oli piirros koneesta, jossa oli kaksiväikaavio ja sininen pohja. Ota tästäkin nyt selvää…
Vielä yksi kysymys. Oliko siivessä oleva lasiosa maalattu, vai oliko itse lamppu jonkin värinen?
Niin, ja minkä värinen kirkasosan kuuluisi olla?