Pienoismallit.net

Kuvien valkotasapaino

Laitetaan tämä nyt tänne yleiseen pienoismallikeskusteluun, vaikka se ei ihan suoranaisesti pienoismalleihin liity, niiden täällä esittämiseen kuitenkin. Varsinkin kun tämä lähti tuolla Lauri Kekkosen sinällään ansiokkaassa Mig ketjussa rönsyilemään varsinaisen malliarvostelun ohi.
Aiheena tietenkin taas tuo kuvien sävy, ja se, että millaisessa valossa niitä kuvia otetaan. Toistetaan nyt taas kerran, että sillä valaisun värillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä kuvan kanssa, kunhan pari perusasiaa muistetaan.
Ensimmäiseksi, ei käytetä useita erilaisia valolähteitä, vain yhden tyyppistä. Oli se sitten useampi hehkulamppu, halogeenivalaisin tai loisteputki. Ja loisteputkia jos on useita, pitää niiden olla samanlaisia, eli sen tyyppimerkinnän kaksi viimeistä numeroa samat, sillä ekalla ei ole kauheasti merkitystä.
Ja toiseksi, kun valaistus on saatu kuntoon, käytetään sitä kameran väritasapainosäätöä (Custom White Balance), otetaan kuva valkoisesta tai tasaharmaasta kohteesta siinä valaistuksessa jossa malli aiotaan kuvata ja asetetaan valkotasapaino sen mukaan.

Tässä on viidessä minuutissa tehty testi, ylempi kuva on kuvattu 827 -putkella (se todella keltainen), jota tuolla em. ketjussa haukuttiin. Alempi on otettu 865 putkella, jota itse käytän, koska se muistuttaa kaikkein eniten auringonvaloa. Kuville ei ole tehty mitään korjausta, vain leikattu/liimattu samaan kuvaan. Eroa ei juurikaan ole, toi alempi on vähän keltaisempi, ilmeisesti siksi, että tuossa mun taustassa alkaa olla keltaista maalipölyä, joka ilmeisesti hukkuu tuohon keltaisempaan 827-putkeen (valkotasapainon korjaus siis hävittää vähän sitä keltaista kanavaa),

Tällä näytti olevan juttua noista päivänvalo loisteputkista.
digivideo.fi/wiki
Onko airamilla päivänvalo hehkulamppua? Kaupasta löytyi jokin Airamin "SoftWhite" hehkulamppu mutta en tiedä onko tuo jokin päivänvalolamppu?
Airamin hehkulamput
Minulla on yhdessä työvalossa käytössä Philipsin 60W päivänvalohehkulamppu. Hinta ei ollut kova, joitain euroja muistaakseni. Saatavana valaisinliikkeistä, mutta tavarataloissa jne. ei ole näkynyt. Softwhite-sävyn uskon olevan jotain muuta, kuin päivänvalo.
Viimeksi muokattu 20.2.2009 19:15
Pitää varmaan ottaa testikuvia pienoismallista "Softwhite"-valaistuksessa ja normaalin hehkulampun valaistuksessa ja katsoa onko kuvissa mitään eroa. Työpöydän valaisimessa on jo päivänvalolamppu mutta meinasin vaihtaa huoneen muihin valaisimiin päivänvalolamput.
Airamin nettisivujen mukaan tuo 60w Softwhite hehkulamppu valaisee ilmeisesti tekokkaammin kuin tavallinen 60w hehkulamppu, 60w Softwhite hehkulamppu tuottaa 690 lumenea ja tavallinen 60w hehkulamppu tuottaa 600 lumenea.
Viimeksi muokattu 20.2.2009 20:28
Minulla on käytössä Megaman merkkisiä, normaalin hehkulampun kannalla. Lamput ovat Daylight mallia ja niitä saa ainakin Bauhausista.
Eikös se oo kaikista helpointa kamerasta säätää "white balance" tai korjata esim. Photoshopista se…
Antti kirjoitti:
Eikös se oo kaikista helpointa kamerasta säätää "white balance" tai korjata esim. Photoshopista se…
No periaatteessa kyllä, mutta kameran automatiikka ei ymmärrä kovin hyvin sellaista tilannetta, jossa on esim. kaksi erilaista valaisinta. Ainakin itse olen huomannut välillä moisen, vaikka valkotasapaino olisi säädetty senhetkisen valaistuksen värin mukaan. Varsinkin jos toinen valo on ikkunasta tuleva päivänvalo.

Työvaloksi tuollaiset päivänvalolamput ovat taas "onnen omiaan", koska varsinkin talven pimeinä hetkinä ei luonnonvaloa ole kovin pitkälti päivän mittaan tarjolla. Ja nyt lähinnä tarkoitan maalauksen kannalta. Helpompi sekoittaa sopivat värit, kun on valaistus "oikea". Keltaisessa valossa valkoinenkin näyttää keltaiselta… Ei paljoa, mutta kuitenkin. Siitä syystä mullakin on autotallissa päivänvaloloisteputket katossa.

Automallarin kannalta värit ei tietenkään ole niin nuukia, mutta moniko panssarivaunu tai lentokone olisi saanut pintaansa oikeamman sävyn, jos maalin sekoitushetkellä olisi ollut kunnon valaistus?
Myös kuvasta saattaa tulla hieman läikikäs jos käyttää päivänvalolamppua ja tavallista valoa.
Tässä kuvassa Päivänvalolamppu on värjännyt autotallin takaseinän sinertäväksi ja tavallinen valo taas on värjännyt etuseinän kellertäväksi, kummallakin seinällä on käytetty "tapettina" samaa paperia joten seinät ovat oikeasti saman väriset.
Tässä taas erottuu hyvin tallin lattialla oikealta tuleva päivänvalolampun valo, ja vasen seinä näyttää taas kumman sinertävältä.
Viimeksi muokattu 20.2.2009 21:54
Nyt on Väri ja pinta-lehden numerossa 3/2009 erinomainen artikkeli "Maalarin työvalot" oikean väritoiston antavasta valaistuksesta ja mistä lamppuja löytää :

epaper01.mmd.net/reader/?issue=6855;f766692f6c715765590d4e3e549b8807

Juttu löytyy linkin takaa E-julkaisusta sivuilta 16-19.
Tilasin Valotornista päivänvalolamput valaisimiin ja kyllä tuo ero on huomattava. Vanhoina valoina oli 2 "koululaisvalaisinta" joissa oli tavalliset loisteputket kiinni ja 1 päivänvalolamppuhehkulamppu. Uusina valoina on 2 päivänvaloloisteputkea ja kierrekannalla oleva energiansäästöpäivänvalolamppu.
Vertailukuva jossa kuvat on otettu samoilla kameran asetuksilla.