Pienoismallit.net

Käytettävät maalit

Minkä merkkisiä maaleja käytätte, sekä onko akryyli- vai emalimaalit. Kokemukset positiivisia vai negatiivisia.
Olen yhden mallin maalannut Vallejon vesiohenteisilla Model Colorileilla, sanokaa muut mitä sanotte, mutta oli kyllä oikein hyviä maaleja mielestäni. Hyviä niistä tekee helppus, mainio pullopakkaus tippanokalla, hajuttomuus ja väitetään myrkyttömiksi. Ohennus akkuvedellä ja pienen pieni tippa Fairya tuottaa mukavan reseptin Vallejolle. Muistaa vain pestä pensselin mahd. pian ja huolella. Dippailen vielä yleensä saman firman Brush restoreriin. (Taitaa olla oikeastaan vain jotain värjättyä saippuavettä, mutta ei siitä haittaakaan ole..) Ruiskulla ei vielä ole kokemusta Vallejoista. Löytyyhän firmalta se Model Air-ruiskumaalisarja.

Emalimaaleilla maalasin kaikki mallit ennen Vallejoa, Humbrolilla ainoastaan. Yhden mallin olen maalannut revellillä, siis pensselillä, ja ei ollut kivaa. Maali putoili pois pestyn mallin päältä kosketellessa kovinkin herkästi. Humbrollit ovat mainioita perusemaleita, sopivalla ohennuksella tulee vaikka minkälaista pintaa. Levittyvät tasaiseksi ja kestävät pientä kulutusta. Lakatkin toimivat, mattalakka varsinkin vetää oikein kuolleen pinnan. Ainoa syy miksi nämä jätin oli se tärpättipohjaisten ohenteiden kanssa pelleily.
Viimeksi muokattu 28.7.2008 23:03
Käytän lähinnä Lifecolorin akryylimaaleja ja jonkin verran vanhoja Tamiyan akryylien jämiä. Lifecolor ei haise, sävyvalikoima on kattava, toimivat sekä ruiskulla että siveltimellä ja työvälineiden pesu onnistuu vedellä, samoin maalin ohentaminen. Pysyvät valmiissa mallissa hyvin ja kestävät pesuja yms myrkkyjä. Suosittelen lämpimästi.

Siirryin aikoinaan akryyleihin niiden miedomman tuoksun ja vaarattomampien ohentimien johdosta, meni hermo tärpättien ja muiden sotkujen kanssa touhuamiseen.
Käytän pääasiassa Tamiyan ja Vallejon akryylimaaleja. Ohenteena toimii Lasol Tamiyan maaleille sekä ikkunanpesuaine ja akkuvesi Vallejolle. Kokemukset hyviä, eikä ole mitään tarvetta uhrata ajatustakaan maalimerkkien vaihdolle. Tamiyaa pidän tästä kaksikosta parempana maalina, mutta Vallejo vie pidemmän korren saatavuudessa, sävyvalikoiman monipuolisuudessa ja pakkausmuodossa. Tamiyaa käytän pääasiassa mallin perussävyjen maalaamiseen paramman tarttuvuuden ja peittävyyden vuoksi, kun taas Vallejoa pienempien yksityiskohtien ja erilaisten efektien maalaamiseen. Siinä määrin kun niitä maaleilla ylipäätänsä teen.

Eskon mainitsema Lifecolor on myös oikein laadukas vaihtoehto, tosin itselläni ei montaa purkkia niitä ole, joten kokemukseni ovat rajalliset.

Käytön miellyttävyyden ja terveysseikkojen lisäksi näiden maalien etuna on moniin emalimaaleihin verrattuna maalipurkin helppokäyttöisyys: ei tarvitse pelleillä ruuvitalttojen tms. kanssa saadakseen yhden maalipurkin auki ja etenkin Vallejon pullojen ratkaisu pitää huolen siitä, että ei ole katastrofi, vaikka sulkeminen unohtuisi.
Itse käytän pääasiassa Humbrolin ja Model Masterin myrkkyjä. Tamiyan jäämävarasto hupenee samoin kovaa vauhtia :( Akryyleista en ole vielä oikein löytänyt sopivaa vaihtoehtoa, Vallejoiden kanssa olen tapellut pidempään, mutta vieläkään en ole sinut niiden ruiskukäytössä. Tuo Lifecolor voisi olla hyvä vaihtoehto mutta kun ei jaksa lähteä uusimaan sinänsä kattavaa maalivarantoa ja sekakäyttökin aiheuttaa omat ongelmansa.

Niko
Nikoaspo kirjoitti:
Tamiyan jäämävarasto hupenee samoin kovaa vauhtia :( Akryyleista en ole vielä oikein löytänyt sopivaa vaihtoehtoa
Eikä tarvi etsiäkään, sillä Mallikaupassa on ollut hyllyssä ihan kiitettävän kattava valikoima Tamiyan akryylejä, jonka ansiosta olen itsekin parhaillaan siirtymässä takaisin niihin.
Tomi Mynttinen kirjoitti:
Nikoaspo kirjoitti:
Tamiyan jäämävarasto hupenee samoin kovaa vauhtia :( Akryyleista en ole vielä oikein löytänyt sopivaa vaihtoehtoa
Eikä tarvi etsiäkään, sillä Mallikaupassa on ollut hyllyssä ihan kiitettävän kattava valikoima Tamiyan akryylejä, jonka ansiosta olen itsekin parhaillaan siirtymässä takaisin niihin.
Kato, niinpä onkin! Pitää käydä hakemassa omat pois :) Hiukan rapeat hinnat mutta yksi parhaista ruiskumaaleista.

Niko
Nikoaspo kirjoitti:
Kato, niinpä onkin! Pitää käydä hakemassa omat pois :) Hiukan rapeat hinnat mutta yksi parhaista ruiskumaaleista.
Hohoo, pitääpä käväistä ostoksilla. Hinta on aika suolainen mutta eihän niitä tarvitse joka sävyä ostaa purkkikaupalla. Tamiya ON hyvä ruiskumaali mutta siveltimellä aika lähellä toivotonta.

Onko kenelläkään mitään virallista tietoa siitä mihin näiden maalien "virallinen" maahantuonti kaatui vuosia sitten? Juoru kertoi että joku EU-direktiivi puuttui asiaan ja julisti maalit "myrkyllisiksi", mutta eiväthän ne kai voi olla myrkyllisiä jos niitä taas saa?!
Pääsääntöisesti käytän Vallejon maaleja Model Color ja Air sarjan tuotteita. Ruiskun kanssa todella helppokäyttöiset noi Air maalit. Perusvärit esim Olive Drab ja Black menee reilusti mutta levittyy hyvin ja peittää hyvin, vaaleiden värien kanssa joskus ongelmia mutta pohjavärillä saa pelattua pois.

Tamiya maaleja muutamia juurikin peittävyyden takia käytössä, huomattavasti parempi kuin Vallejon kanssa. Pohjamaalauksessa käytän Vallejon paukkupulloa valkoista tai ihan perus mastonin harmaata riippuen värityksestä.
Tamiyan maalit ovat kyllä kalliita mutta purkkikoko on isompi ja pigmentin laatu (ts.peittävyys) hyvä.Tuntuvat riittoisammilta kuin muut maalit.