Pienoismallit.net

Boulton Paul Defiant ?

Olen vuosien varrella rakentanut muutaman kerran pienoismallin brittien II-maailmansodan aikaisesta Boulton Paul Defiant hävittäjästä ja eilen nettiä selatessani törmäsin hämmästyttävään tietoon. Nimittäin joku brittiläinen "asiantuntija" väitti että Defiantin pilotti pystyi ohjaamostaan lukitsemaan tykkitornin sellaiseen asentoon, että sillä pystyi ampumaan ohjaamon sivuitse suoraan eteenpäin - ja että siis pilotti pystyi itse suorittamaan sen ampumisen.
Tässä Defiantissa (joka muuten ulkomuodoltaan muistutti kovasti Hurricane-hävittäjää) siis ei ollut ollenkaan kiinteää eteenpäin tulittavaa aseistusta, vaan ainostaan ohjaamon takana oli miehitetty, neljällä konekiväärillä varustettu (pyörivä) torni.
Ihmettelen tässä nyt vaan sitä, että ainakaan minä en ole missään, koskaan, nevö, nähnyt Defiantin ohjaamosta sellaista valokuvaa jossa näkyisi jonkinlainen TÄHTÄIN pilotille eteenpäin ampumista varten.

Joten sattuuko tällä saitilla olemaan tämän Defiantin asesysteemin asiantuntijoita? Asia pitää selvittää, muuten menee yöunet, tulee näppylöitä ja hengenahdistusta.
BPD on ehdottoman symppis brittihävittäjä! Olen jo pitkään meinannut rakentaa tuon pienoismallin, muttei vielä ole tullut kaupoissa vastaan. Minkä valmistajan malleja olet tehnyt ja mistä ne hankit? Pistähän verkkoon joku kuva malleistasi.

Tuo tykkitornin lukitusmekanismi kuulostaa pikkasen ihmeelliseltä, mihin sitä tarvittaisiin ko tykkitornissa on kuitenkin ampuja hoitamassa tähtäämistä ja tulittamista?

Timo
Timo Nyyssönen kirjoitti:
Minkä valmistajan malleja olet tehnyt ja mistä ne hankit? Pistähän verkkoon joku kuva malleistasi.

Tuo tykkitornin lukitusmekanismi kuulostaa pikkasen ihmeelliseltä, mihin sitä tarvittaisiin ko tykkitornissa on kuitenkin ampuja hoitamassa tähtäämistä ja tulittamista?
Ensimmäisen Defiantin väsäsin joskus vuonna dinosaurus omia ja kavereitteni sotaleikkejä varten. Se oli Airfixin tekele 1:72 mittakaavassa ja valmistettu mustasta muovista. Muistaakseni kyseinen yksilö päätti "uransa" jonkinmoisessa ilmakivääriväijytyksessä lapsuudenkotini takapihalla.
Toisen Defiantin rakentelin kolmisen vuotta sitten ja sen hankin Kuivalaisen mallikaupasta. Tämä malli on Classic Airframesin tekele ja isompaa 1:48 mittakaavaa. Ja tämä ei ole joutunut ilmakivääriväijytykseen. Vielä.

Niin ja kuvia verkkoon olisi ihan kiva laittaa juu - kun nyt ensin saisin hankituksi digikameran. Takaraivossani muhii kuningasajatus veronpalautusrahojen sijoittamisesta digikameraan.

Enkä minäkään käsitä tuota Defiantin tornin lukitusmekanismin mahdollista tarkoitusta - paitsi sellaisessa tilanteessa kun siellä tornissa on taistelun tiimellyksessä kuollut ampuja…
Itsehän en noista siivekkäistä systeemeistä juuri mitään ymmärrä, mutta näin mutu-tuntumalla tulee mieleen lähinnä sellainen ajatus, että ampujan tähtäin on konekivääreiden välissä siten, että suoraan eteenpäin suunnattuna pilotti on edessä estämässä tähtäämistä, jolloin vain pilotilla on näkymä suoraan eteenpäin ja hän voi siinä tapauksessa lukita tornin ja hoitaa tähtäämisen ja ampumisen.

BPD on muuten yksi niistä harvalukuisista lentokoneista, joita on koskaan tullut rakennettua, nimenomaan tuo Airfixin 1/72-tekele rakentui joskus mallailu-uran alkumelskeissä. Todellakin symppis. :)
Tomi Mynttinen kirjoitti:
, että suoraan eteenpäin suunnattuna pilotti on edessä estämässä tähtäämistä, jolloin vain pilotilla on näkymä suoraan eteenpäin ja hän voi siinä tapauksessa lukita tornin ja hoitaa tähtäämisen ja ampumisen.
Jees, noinkin voisi kyllä kuvitella. Vaan milläs se pilotti sitten tähtää? Tässä tullaan nyt siihen ongelmaan, että en todellakaan ole koskaan missään nähnyt valokuvaa Defiantin ohjaamon tähtäimestä. En minä kyllä ole muutenkaan kaikkea nähnyt. Itse en ole omin silmin nähnyt lentäviä lautasiakaan, mutta ei se silti sitä tarkoita, etteikö niitäkin voisi olla olemassa. Ehe ehe. Olipas kaukaa haettu vertaus, suorastaan jostakin Andromedan tähtisumun takaa.

Hienoa kuulla että Tomikin on joskus elämänsä alkutaipaleella ollut hurahtamaisillaan lentsikoihin.

BATTLER BRITTON RULES !
Sergeant Steiner kirjoitti:
Hienoa kuulla että Tomikin on joskus elämänsä alkutaipaleella ollut hurahtamaisillaan lentsikoihin.
Kyllä vain, tulihan ne pakolliset Spitfiret ja Hurricanet käytyä läpi. Myöhemmin rakensin vielä mm. muutaman Hasegawan 1/48-mersunkin, mutta sen jälkeen on pysynyt jalat tukevasti maassa.

Olisi kyllä ihan hauska rakentaa (tai lähinnä maalata) joku lentokonekin taas piiitkästä aikaa. Pitäisi vain keksiä joku sopivan helposti kokoon niputettava sarja, johon soveltuisi vaikka vielä joku poikkeuksellinen tai muuten mielenkiintoinen maalauskaavio.
Jotenkin tuntuu epäkäytännölliseltä tuo tornin lukitusmekanismin käyttö tilanteessa, jossa taka-ampuja olisi tullut taistelukyvyttömäksi. Lentäjän pitäisi kesken taistelun ruveta ruuvaamaan pyörivää ampumoa ja konekivääreitä lukitusasentoon. Tietenkin siinä olisi voinut olla jonkinasteinen sähköinen automatiikka, mutta silti…

Jotenkin epäkäytännölliseltä vaikuttaa myös lentäjän toimiminen tähtääjänä ja ampujana tilanteissa, joissa ohjaamo on ampujan tähtäyslinjan tiellä. Helpompaa lienee painaa koneen nokkaa hieman alaspäin, jolloin ampujalla on taas vapaa tähtäyslinja, kuin että ruvettaisiin sättäämään lukitusjärjestelmän kanssa…

Toisaalta sotilaskalustostakin löytyy vinot pinot epäkäytännöllisiä, omituisia ja suoraan järjettömiä ratkaisuja, miksei siis olisi mahdollista että tuollainenkin systeemi on joskus rakennettu. Ja ainahan on mahdollista, että sellainen on rakennettu johonkin prototyyppiin ja jätetty pois sitten sarjavalmistetuista koneista.

Timo
Muistelen kyllä minäkin lukeneeni joskus tuosta lukitusmahdollisuudesta, ja kait vielä siitäkin, ettei pilotilla olisikaan ollut tähtäintä - vähä niinku fiilispohjalta olis siis saanu ruutailla… Ei kyllä pienintäkään muistikuvaa lähteestä, muistelen kuitenki sen verran että jotain korkkaria vakavampaa se tais olla. Eli siis en pysty minäkään kersanttia auttamaan eksaktilla tiedolla.
"In case of emergency the gunner could transfer firing control of the guns to the pilot. In practice this was rarely done, as the turret's minimum forward elevation was 19°, and the pilot did not have a gunsight."

Tällaista kertoo Wikipedia.
"In case of emergency the gunner could transfer firing control of the guns to the pilot. In practice this was rarely done, as the turret's minimum forward elevation was 19°, and the pilot did not have a gunsight."