Pienoismallit.net

"Murre sanat veressä"

nousevan auringonmaa kirjoitti:
et SINÄ en MINÄ eikä kukaan MUU osaa kirjoittaa muhua täysin puhdasta Suomen kieltä ettei siinä olis murre sanoja tai sanoja jotka käsitetään jossain päin Suomea aivan toisin.
Mitä "muhua" on suomeksi? Yhdys sanat kirjoitetaan vissiin samalla tavalla ympäri maata eikä siinä ole murrealueiden aiheuttamia eroja? Sama juttu isojen alkukirjaimien ja välimerkkien kanssa, ovat varmaan samojen sääntöjen alaisia ympäri maata? Yleiskieli on siitä mukavaa että voin lukea esim mitä tahansa sanomalehteä ilman suomi-savo/kainuu/tms-suomi -sanakirjaa tai katsoa tv:tä missä päin Suomea tahansa ilman simultaanitulkkausta! Katsopa joskus tv-uutiset ja yritä ymmärtää uutistenlukijan sanaa väärin, voi olla aika vaikeaa ja vaatia melkoista yrittämistä. Tosin puhe ja teksti tulevat aika nopeasti, voi tulla kiire.

Lopuksi opettavainen tarina maalaiskansakoulusta jostain 1950-luvulta: Opettaja tiedusteli savolaiselta pikkupojalta (Kalle nimeltään) montako tavua on sanassa kolme ja Kallehan vastasi kirkkain silmin "KOLOME".

Että näin..

PS Mitä suomen kielen raiskaamiseen muuten tulee niin eli-sanaa ylenpalttisesti käyttäville pitäisi määrätä ainakin 100.000 eur uhkasakko jotta tuon älyttömän ja useimmiten täysin turhan täytesanan holtiton käyttö vähenisi.
Viimeksi muokattu 12.6.2008 11:37
eli tai elikkä sanat: Kun se on vielä lauseessa ensimmäisenä sanana niin kyllä sattuu korvaan.
Mikko J kirjoitti:
"Kehtaa" on hyvä esimerkki, mutta mitä oikeastaan tarkottaa "ilkiä"? -se nyt ainakin on murresana. Kainuussahan kehtaaminen tarkoittaa lähinnä jaksamista/viitsimistä, täällä etelässä pikemminkin uskaltamista.

P.s. Kaennuuhan on siitä jännä paikka että siellä pestään käet. Ovat melkein yhtä hulluja, kuin pohjanmaalla, jossa lypsetään itikoita.
Joo tämä "itikka" sana on kanssa jännä täällä se on "itikka" sana tarkoittaa "itikkaa"

mutta Pohjanmaalla "itikka" on lehmä.

Toinen ei tietenkään ole murre sana mutta sanotaan toisin päin toisella puolen Suomea.

Minä sanon "juustoleipä" ja ystäväni Helsingistä sanovat "leipäjuusto".
Sattuuko herra tietämään mikä ero on juustoleivällä ja leipäjuustolla? ;]
Martti Y. kirjoitti:
Sattuuko herra tietämään mikä ero on juustoleivällä ja leipäjuustolla? ;]
Ei minun mielestä mitään eroa. Sama tuote kaksi nimeä

Ps: kiitos arvonimestä
No, pohjoisessa asuva ei välttämättä tiedäkkään ;] Eteläpohjanmaalla tunnetaan leipäjuusto tällaisena:Tässä taas tullaan kenties alueiden eroihin? Mutta kyllä myös täälä etelämpänä leipäjuusto on tuota kumimaista herkkua :] Juustoleipä sitten on juustoleipä.

ps. eipä mitään.
Martti Y. kirjoitti:
Tässä taas tullaan kenties alueiden eroihin? Mutta kyllä myös täälä etelämpänä leipäjuusto on tuota kumimaista herkkua :] Juustoleipä sitten on juustoleipä.
Kyllä se on ihan sammaa evästä niin siellä kun täällä mutta vaan eri nimmee käytettään.

Kysyin varmuudeksi äidiltäni niin sekin sano että sama eväs mutta kaks nimmee samalla evväällä

fi.wikipedia.org/wiki/Leip%C3%A4juusto
Viimeksi muokattu 12.6.2008 19:47
Jepjep, leipäjuusto on tuo sama asia, mutta tarkoitin vain että juustoleipä on sitten viljaleipä jonka päällä on juustoa. Että ei kai vaan Helsingin henkilöt ja pohjoisen pojat puhu eri juuston ja leivän yhdistelmistä? Taas saatiin arvokas keskustelu käyntiin :D
Martti Y. kirjoitti:
Jepjep, leipäjuusto on tuo sama asia, mutta tarkoitin vain että juustoleipä on sitten viljaleipä jonka päällä on juustoa.
Ei ei ihan sama tuote mutta eri nimellä puhutaan.

Tässähän tää asia sanotaan myös sama eväs kaks nimmee:

"Leipäjuusto on Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa tehty paistettu tuorejuusto.
Se tehdään perinteisen tuorejuuston tavoin: lämmitettyyn maitoon lisätään juoksutinta, joka saa valkuaismassan erottumaan herasta. Massa kootaan möykyksi, josta muotoillaan litteä kiekko. Juusto paistetaan pinnalta ruskeapilkkuiseksi. Paistettaessa rasva kihoaa juuston pintaan ja muodostaa konservoivan kerroksen.
JOILLAKIN ALUEILLA LEIPÄJUUSTOA SANOTAAN JUUSTOLEIVÄKSI.
Ahaa. Selvä siis. Wikipedia kertoo totuuden. ;)