Pienoismallit.net

Kysymysketju lentokoneista

Mikko Suomela kirjoitti:
No jospa minä: Sanokaapa 2 erikoista asiaa mitä Concordessa piti tehdä, cruisessa ja ländingissä ekaa harrastetaan vieläkin mutta tämäpä liittyy Machiin siirtymiseen.
Cruisessa ja ländingissä James Bond harrasti seksiä lentoemon kanssa vessassa, mutta Machiin siirtyessä Bondilla, James Bondilla, oli porttikielto vessoihin - edes "tuplanollastatus" ei auttanut, jätkällä voi toki olla lupa tappaa, mutta vessaan ei mennä hässimään kun siirrytään Machiin. Joku roti.
Minulla on hiukan hakusessa tämä suomenkielinen lentotermistö.Mitä tarkoittaa ländingi?
Meritermistöstä löytyy kyllä langonki,mutta ei liene sama asia?
;)
Juu, Bellin vastaukset olivat ikävä kyllä väärin… Tämä liittyy lähinnä polttoaineeseen ja löpötankkeihin ja moottoreiden tehoihin.
Lennon aikana kun siirytään eri lentonopeuksien välillä niin painopiste siirtyy, tästä johtuen concordeen tehtiin etu ja taka trimmi tankit joihin voitiin pupata kerosiinia jolla siirettiin painopitettä. Näin vältytiin ohjainpinnan poikeutuksesta johtuva lisääntynyt ilmanvastus. Tällä saatiin yli 2m siirtymä alue painopisteelle. Sama voitiin myös tehdä 1 ja 4 tankkien välillä jolla voitiin kontroloida kallistumista.

Laskussa taas pumpaatiin polttoaine taakse jotta paino oli takana. Tällöin voitiin laippa/siiveke laskea alemaksi jolloin siiven nostovoima kasvoi.
Juu oikein. Tuo laskeutumis asia meni niin että joskus jouduttiin vetämään se täysillä tehoilla kovan kohtauskulman takia. Ja matka-ajat vaihtelivat koska nokka ei saanu olla kuumempi kuin 127 celsiusta. Ja Concussa ei oo laippoja :D
Laitetaan pikkuinen kuvaarvoitus. Eli missä koneessa on näin nätit siipiaseet?

Curtiss P-40 tulee ensimmäisenä mieleen.
Olisko Hurricane?
Mixa oli oikeassa, täysin oikein olisi ollut Kittyhawk III eli P-40D.
Pelkkien siipipyssyjen suhteen on melkoisen hankala P-40 alatyyppejä tunnistaa, kun kaikissa taisi olla .50 cal kk:t. Eri asevalmistajien pyssyjä en toisistaan kyllä erota, etenkin kun saattaa olla näkyvissä pelkät piippujen suojaputket.

Mikä kone?