Pienoismallit.net

A6 M5 "ZERO-SEN"

Kännykän kameralla otettu. Juu tuossa olisi vielä viimeistely tekemättä. Eli kulumista ja ruostetta. Aseiden suuliekkien jättämät jäljet ja pakokaasun polttamat jäljet.
Pistänpä minäkin samaan ketjuun näkemyksen japanilaisaiheesta. Oli minullakin ensimmäinen malli yli kymmeneen vuoteen, ja ensimmäinen ruiskulla maalaamani. Ampui varmaan vähän yli tuo vanhentaminen. Ruiskuharjoittelua, nääs…

Ja mallihan on Tamiyan N1K1 Shiden

Erittäin komean näköinen. Mikäs malli tuo on, kun on nelilapainen potkuri?
Yritin etsiä jotakin detskua shidenistä, mutta en oikein löytänyt. N1K1-J Shiden (Liittoutuneiden koodinimi "George") oli yksi Zeron seuraajista Japanin laivaston ilmavoimien hävittäjänä. Kone oli kehitetty melko suoraan N1K1 Kyofu "Rex" kellukekoneesta.

En tiedä liekö tällä N1K1-J tyypillä edes saavutettu ilmavoittoja, mutta laivuepalveluksessa se ei ollut kauan, koska se oli lento-ominaisuuksiltaan huono. Se korvattiin nopeasti N1K2-J Shiden-kai versiolla, joka oli ilmeisesti jo parempi tapaus. Siinä oli pidempi runko ja muitakin lento-ominaisuuksia parantavia muutoksia. Shiden-kaista on ainakin 1/48 mittakaavassa monellakin valmistajalla malli. Siitä saa varmaankin jo rakennettua ihan "ässäkoneenkin"

Tuo Tamiyan malli on muuten mielestäni todella helppo rakennettava. Osat menee suorastaan heittämällä paikoilleen, ja myös sopivat niinkuin pitää. Ihan mielenkiintoinen projekti, vaikka esikuvasta ei juurikaan paljon tietoa löydy.
Millä värillä muuten nuo pakokaasujen ja aseiden suuliekkien jättämät jäljet olet tehnyt ja jos tekniikan saloja muutenkin haluat raottaa? :D
Tekniikoista en tiedä…:) En koskaan ennen ollut moista kokeillutkaan. Jostain luin jonkun ohjeen aiheesta ja piti kokeilla. Sävy on humbrolin metalcote gun metal, ja ohut maali. Ruiskuun vähän painetta (alle 1 bar) ja raitojen maalauksen jälkeen ei pidä hangata niin jää sellainen karstainen pinta.

Millä väreillä olet muuten itse tuon Zeron maalannut? Tämä on maalattu XtraColoreilla. Minusta ainakin tuo alapinnan Xtran J.N Grey on turhan beige.
Ihan pesselillä sudin kun en mitään ruiskuja ole saanut hommattua. Vihreä on xtralyrix dunkelgrün RLM 71 ja harmaa saman valmistajan RAF LT aircraft grey BS 627. Kuivalaiselta ne ostin ja kauppias itse katsoi, että nuo on parhaat värit Zeroon.
Jotkut tuntuvat kuivapensselöinnilläkin tekevän pakokaasujäljet. Itselläni ei kyllä onnistuisi. Kyselin sävyjä, koska hyllyssäni on useampikin japsi odottamassa. Näyttäisi varsin hassulta jos kaikki olisivat saman sävyiset.

Tuon Shidenin yläpinnan kanssa kävi suurinpiirtein näin: Yritin ensiksi mallata lohkeillutta maalia, joka oli japseissa kai aika yleistä. Maalasin mallin kokonaan Gunzen alumiinisävyllä. Sen jälkeen päälle peittävänä yläpinnan vihreä (Tässä tapauksessa Xtracolorin Japanese navy green) Puolen vuorokauden kuivattelun jälkeen teippasin mallin kokonaan maskikalvolla ja revin…MUTTA: Xtracolorin tarttuvuus tuohon alumiiniväriin oli aika huono, ja efekti ampui kerrassaan rankasti yli. Maalia lähti pois liian suurina paloina ja erittäin epäsäännöllisesti. Sen jälkeen ruiskuttelin malliin erilaisia vihreitä, tarkoituksena esittää useaan kertaan korjausmaalattua pintaa. Siirtokuvien päälle ruiskutin viimeiseksi vielä alkuperäistä J.N greeniä. Ei se varmaan kovinkaan aidon oloinen ole (Tuskin japanissa loppuvuodesta 1944 kovinkaan paljoa paikkamaalailtiin lentokoneita). Mutta olipahan hyvä ruiskuharjoitus ja rakentaessa oli hauskaa…

Kokeilen kyllä seuraavassa japsimallissa varmasti taas tuota maalipinnan lohkeilua, mutta nyt taidan käyttää alla vaikkapa humbrolia. Tuo Gunze on varmasti hyvä maali lopulliseen pintaan (kiillottuu hankaamalla), mutta "väliin" pitää olla paremmat tartuntaominaisuudet. Mutta Carcass: Eikös olla yhtä mieltä siitä, että kyllä tämä harrastus on kivaa kymmenen vuoden paussinkin jälkeen :))
Onhan noi vastoinkäymiset iso osa tätä harrastusta. On kyllä hieno harrastus, mutta täytyy olla tietyssä mielentilassa kun lähtee pakertamaan. Hermostuneena ei tule mitään. Ehkä pinna on ja lyhentynyt siitä kun viimeksi harrasti :P