Pienoismallit.net

Puutarharautatien, eli G-skaalan harrastajia?

Kesään on vielä aikaa, mutta pienoisrautateiden suurin, eli G-skaala kiinnostaa (jälleen kerran…). Nyt olisi puutarha ja aikaakin rakentaa. Ulkomaisien myyjen saitteja on jo kymmeniä suosikkikansiossa, mutta kiinnostaisi kuulla suomalaisten alan harrastajien kommentteja ja kokemuksia, tyyllin "toimiiko homma Suomen keleissä ja tietysti suosituksia ulkomaisista ostospaikoista (hinta/laatusuhde, edullisimmat postimaksut, toimitus jne.).
Hämeentiellä Helsingissä sijaitsevan Risteysaseman yksi myyjistä on varsin kova alan harrastaja, käyppäs paikan päällä turinoimassa, saat varmasti arvokasta tietoa. Linkki liikkeeseen kauppiashakemistossa, kannattaa tietysti kysyä milloin heppu on paikalla…
Kiitän tiedoista!
G-skaala käyttää 45mm raideleveyttä, ja kun sen mittasuhde on 1:22,5, vastaa se todellisuudessa kapearaiteista n 1m raideleveyttä.
Skaala 1 jota mm Märklin valmistaa, käyttää samaa 45mm raideleveyttä, joka vastaa tuossa 1-skaalassa (1:32) 1,44m raideleveyttä. Euroopassa raideleveys on 1435mm ja Suomessa 1524mm.
En tunne muiden puutarharatavalmistajien tarjontaa, mutta Märklinillä on mm aito höyryllä kulkeva veturi jota voi kauko-ohjata.
Eikös tuo 1:32 ole myös yleinen pienoismallien suhde?
Lentokoneissa se(1:32) on, mutta ei tietääkseni muissa.
Myös Rautatiemuseon keskustelufoorumi lienee hyödyllinen paikka käydä:

www.rautatie.org/forum/fi/login.asp?target=default.asp
Kiitän jälleen ylläolevia kirjoittajia nopeista ja asiapitoisista vastauksista.
Minä olen harkinnut 1/6 mittakaavaa omalle piharadalleni. Raideleveydeksi tulisi silloin nätit 10". Mitä asiaan sanovat viisaammat ja kokeneemmat? Tarkoitus ei ole tehdä mitään Juhani Salorannan tasoista, vaan melko ylimalkainen jäljitelmä jostakin suomalaisesta höyryveturista omaksi ja lasten iloksi. Malli voisi olla vaikka jokin Mogul (pieni ja helppo tehdä). Mummo olisi mallinimeltäänkin hauska. Mikä on kaarteen säde tuossa mittakaavassa? Entä saako jostakin sopivia pyöriä? Kyselin hihnapyöriä sähköliikkeen poistomyynnistä, mutta olivat aika suolaisen hintaisia. Niistä olisi saanut vähällä vaivalla sorvatuksi junaan sopivia, mutta taidan vielä etsiskellä jos löytyisi edullisempi vaihtoehto. Voimanlähteeksi ajattelin sähkömoottoria. Riittääkö tuollaisessa moottoriksi auton tuulilasinpyyhkijän moottori? Starttimoottori olisi ainakin riittävän tehokas, mutta kuumenisi liikaa. Mitä muuta oleellista pitäisi muistaa? Sen ainakin tiedän jo vanhasta kokemuksesta, etteivät asiat koskaan mene niin kuin oli suunniteltu.
Toimii. käyppä kiireimmiltäs vilkaisemassa parit kuvani. "hallakorven rautatiosakeyhtiö". Olen rakennellut rataani jo usean vuoden.
Kevättä!

Ilmoittaudun G-skaalan harrastajaksi ja ystäväksi. Tällä hetkellä tosin vasta L.G.B.:n aloitussarja matkustajajunalla mutta lisää kalustoa on tulossa. Jossain välissä pitäisi hankkia lisää kiskoja ja siirtyä ulos.

Mukavaa kevättä kaikille! :)